Sultan Agung

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Mergefrom.svg Ana usul supaya artikel utawa pérangan saka artikel Sultan Agung Hanyakrakusuma digabungaké menyang artikel utawa pérangan iki.    (Rembug)
Sultan Agung

Sultan Agung Prabu Hanyokrokusumo (lair: Mataram, 1593 - seda : Mataram, 1645) iku raja Kasultanan Mataram sing marentah taun 1613-1645. Ing sangisoré pimpinan Sultan Agung iki Mataram ngembang dadi krajan paling gedhé ing Jawa lan Nusantara wektu semana.

Saka jasa-jasané minangka pejuang lan budayawan, Sultan Agung wis ditetepaké dadi pahlawan nasional Indonesia adhedhasar S.K. Presiden No. 106/TK/1975 tanggal 3 November 1975 amarga wis gigih nentang praktik penjajahaning walanda, kaping pindho sultan agung nyerang VOC ing Batavia , ing taun 1628 lan taun 1629

Silsilah Kulawarga[sunting | sunting sumber]

Asma asliné yakuwi Raden Mas Jatmika, utawa misuwur uga kanthi sebutan Raden Mas Rangsang. Minangka putra saka pasangan Prabu Hanyakrawati lan Ratu Mas Adi Dyah Banowati. Ramané yakuwi raja kaloro Mataram, déné ibuné yakuwi putri Pangeran Benawa raja Pajang.

Kapustakan[sunting | sunting sumber]

  • Babad Tanah Jawi, Mulai dari Nabi Adam Sampai Tahun 1647. (terj.). 2007. Yogyakarta: Narasi
  • M.C. Ricklefs. 1991. Sejarah Indonesia Modern (terj.). Yogyakarta: Gadjah Mada University Press
  • Moedjianto. 1987. Konsep Kekuasaan Jawa: Penerapannya oleh Raja-raja Mataram. Yogyakarta: Kanisius
  • Purwadi. 2007. Sejarah Raja-Raja Jawa. Yogyakarta: Media Ilmu



Sing mengku  sadurungé:
Adipati Martapura
Sultan Mataram
1613-1645
Diganti déning:
Amangkurat I


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sultan_Agung&oldid=877107"