Hasanuddin

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Sultan Hasanuddin
(sumber: foto-foto.com)

Sultan Hasanuddin lair ing Makassar, Sulawesi Kidul, 12 Januari 1631 - seda ing Makassar, Sulawesi Selatan|Sulawesi Selatan, 12 Juni 1670 nalika umuré 39 taun déwéké yaiku Raja Gowa sing ke-16 lan Pahlawan Nasional Indonésia sing lair nganggo jeneng I Mallombasi Bakir Dieng Mattawang Karaeng Bonto Mangepe di kubur menyang Katangka, Makassar.[1] Sawisé mlebu Islam, déwéké nambah gelar Sultan Hasanuddin Tumenanga Ri Balla Pangkana, sing luwih dikenal Sultan Hasanuddin. [rujukan?]Karo kewanane, nganti disebat De Haantjes van Het Oosten saka walanda sing nduweni arti Jago saka Benua Wetan.[1] Sultan Hasanuddin, Si Ayam Jantan dari Timur.[rujukan?]Taun 1666,pas jamané kuwi walanda lagi gencar-gencaré ngrebut rempah-rempah saka pasaran ning Indonesia.[1] ning pimpinan Laksmana Cornelis Speelman|Cornelis Speelman, Londo nyoba nundukake keraton-keraton cilik, ananging durung bisa nundukake Kraton Gowa.[1] Londo nambah pasukan nganti pungkasane gowa kedesak nganti tekan tanggal 18 November 1667 nganakke Perdamaian Bungaya ning papan Bungaya.[2] Nang perjanjian iki, Gowa krasa dirugiake. [1] Karo perjanjian iki, Gowa merasa dirugikan.[2] Mula Sultan Hasanuddin ngadakake padudon maneh karo Londo, akiré Walanda njaluk rewang nyang Batavia.[2] Perjanjian Bongaya bisa uga disebat Bongaja yaiku perjanjian sing ditapak asmani kanthi tanggal 18 November|18 November 1667 ning Bungaya saka Kasultanan Gowa sing diwakili Sultan Hasanudin, lan saka pihak Londo diwakili Laksmana Cornelis Speelman|Laksmana Cornelis Speelman.[3] Rewang saka Batavia nambah tenaga pasukan Londo, asile bisa nrobos benteng sing paling kuwat yaiku Bèntèng Sombaopu pas tanggal 12 Juni 1669.[4] ananging saka pihak sultan hasanuddin dhewe durung nyerah amarga saka patine prajurit eneng semangat jihade, ananging semangat karo cacahé pasukan uga senjatane antarane Londo karo Sultan Hasanuddin ora seimbang mula pas peperangan pasukan sultan Hasanuddin akeh sing gugur lan mundur ing taun 1667.[4] Penyerahan iki tertuang ning perjanjian bongaya.[4] Sing nyebutke dhaérah-dhaérah taklukkan sultan hasanuddin kaya Sumbawa , Ternate , lan Buton diwenehke Walanda.[4] Aru Palaka sing dadi Sultan ning Bone sing duwe dhaérah kanthi gedhe lan uga seneng ngrewangi Walanda.[4] Sultan Hasanudin namung intok Guo karo Kutha Makassar.[4] Makame Sultan Hasanuddin ning pemakaman dalan Palantika, kelurahan Katangka, Kecamatan Somba Opu, Kabupatén Gowa, Sulawesi Kidul. [5]


Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e Situs Erwin Miradi (diakses tanggal 8 Mei cbvhh2011)
  2. ^ a b c (id) Kidnesia.com (diakses tanggal 8 Mei 2011)
  3. ^ (id) [1] (diakses tanggal 8 Mei 2011)
  4. ^ a b c d e f (id) Kaskus (diakses tanggal 8 Mei 2011)
  5. ^ (id) Wisma Melayu (diakses tanggal 8 Mei 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Hasanuddin&oldid=830014"