M-16 (bedhil)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka M-16 (senapan))
M-16 (data di bawah untuk Rifle, 5.56 mm)
Dari atas ke bawah: M16A1, M16A2, M4, dan M16A4.
Dari atas ke bawah: M16A1, M16A2, M4, dan M16A4.
 Tipe
 Negara asal  Amerika Serikat
Sejarah pemakaian
 Digunakan 1960–
 Pemakai Amerika Serikat, NATO,
Israèl, banyak lainnya
 Perang Perang Vietnam, Perang Teluk, Perang Irak
Sejarah produksi
 Perancang
 Tahun 1957
 Produsen
 Diproduksi 1960–sekarang
 Jumlah Diatas 8 juta [2]
 Varian Lihat Variants
Spesifikasi
 Berat 78 lb (Cithakan:Convert/sround kg) (Tiada Isi Peluru)
879 lb (Cithakan:Convert/sround kg) (Berisi Peluru Penuh)
 Panjang 39.625 in (Cithakan:Convert/sround mm)
 Panjang laras 20 in (508 mm)

 Peluru 5.56x45mm NATO
 Mekanisme Mekanisme Gas, Putaran Bolt (Langsung tubrukan)
 Kec. tembak 12-15 putaran / menit berkelanjutan, 45-60 putaran / menit semi-otomatis, & 700-950 putaran / menit siklik
 Kec. peluru 3,100 kaki/detik (944.88 m/s)[3]
 Jarak efektif 550 Meters (titik sasaran), 800 Meters (laladan sasaran)
 Pengisian Magazen box 30 butir,
Magazen box RPK 40 butir,
Magazen drum RPK 75 butir
 Alat bidik Bidikan besi

M16(dikenali minangka Bedhil, kaliber 5,56 mm, M16) ya iku sebutan militer Amerika Serikat kanggo bedhil AR-15 . Colt tuku hak atas AR-15 saka ArmaLite lan saiki migunakaké sebutan kang amung kanggo vèrsi semi-otomatis bedhil. Bedhil M16 némbak migunakaké Magazèn 5.56x45mm lan isa ngasilaké èfèk nyilakani nalika dampak peluru ing kecepetan duwur lan patek ing jero jaringan nyebapaké fragmentasi lan cepet nransfer energi.[4][5][6]

Bedhil M16 mulai digunakake Angkatan Darat Amerika Serikat lan wis disebar kanggo operasi perang alas ing Vietnam Selatan nalika tahun 1963,[7] dadi bedhil standar AS saka Perang Vietnam nalika tahun 1969,[8] ngganteni bedhil M14 sajrone perang kasebut. Tentara AS isih migunakake bedhil M14 ing Conus, Éropah, lan Korea Selatan nganti tahun 1970. Awit Perang Vietnam, keluarga bedhil M16 wis dadi bedhil utama infanteri militer AS. Kanti variane (M16A1, M16A2, M16A3, lan M16A4), wis digunakake déning meh satus nagara. Produksi ing sekabehane dunya Jumlah senjata M16-gaya wit awal désain wis sekitar 8 yuta, sahingga senjata api kang paling akèh diproduksi sajrone kalibere.[2] Bedhil M16 lagi digantikake karabin seri M4 sacara bertahap ing Angkatan Darat Amerika Serikat kanggo digunakake ing tahun 2010.[9]

Pengenalan[besut | besut sumber]

M16 ya iku bedhil serbu kang ènthèng, berkaliber 5.56 mm, air-cooled, beroperasi kanti sistem gas, migunakake magazen, lan migunakake bolt muter. M16 digawe saka wesi, alumunium, lan plastik komposit.

Bedhil M16 digunakake Angkatan Udara Amerika Serikat ,Korps Marinir Amerika Serikat lan Angkatan Darat. Bedhil XM16E1, ya iku versi pertama saka bedhil M16 kang digunakake. Banjur, Angkatan Darat Amerika Serikat menstandar XM16E1 minangka bedhil M16A1. M16 kanti maju mbantu fitur kang dijaluk déning Angkatan Darat. Kabeh versi awal migunakake kartrid Magazen M193/M196 kanti mode menembak semi-otomatis lan otomatis. Hal iki kadadean ing awal 1960-an, wondene Tentara migunakake senjata iku akhir tahun 1964 [10] Bedhil AR-15 pertama kali ditokake kanggo pasukan Pasukan Khusus nalika musim salju tahun 1964.[11]

Tentara AS nalika latihan NBC, nyekel bedhil M16A1 lan miguna Topeng Perlindungan M40. Bedhil M16A2 mulai beroperasi nalika 1980-an, Magazen standar kartrid NATO, kartrid M855/M856 Belgia-digunakake.[10] M16A2 ya iku bedhil pilihan-nembak (semi-otomatis, telung putaran kanti tembak ledakan) nggabungake elemen désain kang dijalusk déning Korps Marinir:.[10] kang isa ngatur, bidikan Windage, 5/8-inch simpanan, laras luwih abot, deflektor kanggo nembak kiwa, lan silinder laras Keselamatan [10] Modus tembakan pemilih ing sisih kiwa penerima. M16A2 isih bedhil utama ing Angkatan Laut AS, Coast Guard, Air Force, lan isih digunakake abot ing Angkatan Darat lan Korps Marinir Bedhil M16A3 arupa bedhil M16A2 kanti kelompok kontrol Tembakan M16A1's (tembakan semi-otomatis lan otomatis) lan éntuk dibukak pasang, nduwèni cekelan terpasang marang penerima atas datar, amung digunakake déning Angkatan Laut Amerika Serikat.

Bedhil M16A4 iku senjata standar kanggo Korps Marinir Amerika Serikat sajrone Operasi Pembebasan Irak, iku ngganteni M16A2 ing unit garis ngarep. Ing Angakatan Darat Amerika Serikat bedhil M16A2 digantikake kanti rong model bedhil, kang M16A4 lan karabin M4 minangka bedhil serbu standar. M16A4 nduwèni penerima flat-top dikembangake kanggo karabin M4, salah sijine pemegang keselamatan kanti patang rel. Picatinny kanggo me-mount pemandangan, laser, perangkat kanggo ndeleng ing wayah mbengi, marang ngarep pegangan, dicopot menangani, lan lampu suluh.Bedhil M16 iki diproduksi sekabehane déning Colt lan Fabrique Nationale de Herstal (ing ngisor kontrak militer AS awit tahun 1988 déning FNH-USA, saiki diproduksi produksi awit tahun 1991, utamane M16A2, A3, lan A4), kanti varian digawe ing panggoann liya ing dunya. Versi kanggo militer AS uga wis digawe déning H & R Senjata Api [12] General Motors Divisi Hydramatic [13] General Motors Divisi Hydramatic [13] lan terakhir kanti Pertahanan Sabre. [14] Versi semi-otomatis dari AR-15 ya iku populer minangka bedhil menembak kanggo rekreasi, kanti versi kang diproduksi déning produsen cilik lan gedhé liyane ing Amerika Serikat.[14]

Désain[besut | besut sumber]

Receiver M16 digawe saka alumunium. Laras, bolt, lan bolt carriere digawe saka wesi. Popor lan pegangane digawe saka plastik. Model-model awal M16 kalebu entheng, kanti bobot 2,9 kg, iki luwih ringan ketimbanga bedhil-bedhil tahun 1950-an lan 1960-an. Lan uga luwih entheng saka AK-47 kang bobote sekitar 5 kg. M16A2 lan varian-varian kang luwih anyar bobote tambah, yaiKu dadi 3,9 kg. Model-model paling anyar (M16A4) nduwèni désain receiver atas "flat-top", dilengkapi kanti Picatinny mounting rail, kang nggawe panganggo isa masang alat bidik biasa, utawa alat bidik optik kayata teleskop lan night vision.

Produsen lan Pengguna[besut | besut sumber]

Bedhil M16 arupa senjata 5.56x45 mm kang kerep diproduksi ing dunya. Sikki, M16 digunakake déning 15 nagara NATO lan luwih saka 80 nagara ing dunya. Pira-pira perusahaan ing Amerika Serikat, Kanada, lan China wis ngasilake luwih saka 8.000.000 bedhil ing kabèh varian. Sekitar 90% kang isih beroperasi.[16] The M16 ngganteni M14 lan M1 karabin minangka bedhil standar infanteri angkatan bersenj

Panganggo[besut | besut sumber]

Seorang prajurit Tentara Kanada menembak mengguakan bedhil C7A2 saat ini pada jarak dengan bidikan C79A2.
Seorang anggota Angkatan Udara AS dengan M16A2 di Kuwait.
Angkatan marinir Amerika Serikat menembak dengan M16A4 dilengkapi dengan ACOG.
Prajurit Angkatan Darat Diraja Malaysia dengan M16A1 dilengkapi dengan M203 peluncur granat sewakti di CARAT Malaysia 2008.
Tentara Monegasque dengan M16 rifle.
Angkatan Marinir Filipina menggunakan M16A1 rifles da M16A2 foregrips selama latihan militer.

Deleng uga[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ Ezell, Virginia Hart (2001). "Focus on Basics, Urges Small Arms Designer". National Defense (National Defense Industrial Association).  Paramèter |month= sing ora kawruhan dikiwakaké (pitulung)
  2. ^ a b Colt Weapon Systems.
  3. ^ http://www.colt.com/mil/M16_2.asp
  4. ^ American Rifle: A Biography, Alexander Rose (2009) p. 375-376
  5. ^ The SAS Training Manual, Chris McNab, (2002) pp. 108-109
  6. ^ "Scientific Evidence for 'Hydrostatic Shock'", Michael Courtney and Amy Courtney, (2008)
  7. ^ Rose, pp. 380 & 392.
  8. ^ Urdang, p. 801.
  9. ^ "Small Arms–Individual Weapons" (PDF). 
  10. ^ a b c d Venola, Richard (2005). "What a Long Strange Trip It's Been". Book of the AR-15 1 (2): 6–18. 
  11. ^ Ford, Daniel (2001). The Only War We've Got: Early Days in South Vietnam. ISBN 9780595175512. 
  12. ^ H&R "About Us" page.
  13. ^ The Gun Zone.
  14. ^ AR15 Manufacturers & Builders.
  15. ^ Fishel, Justin (2007-12-04). "U.S. Military to Provide Afghan Army With M-16 Rifles". FOXNews.com. 
  16. ^ http://www.saorbats.com.ar/GaleriaSaorbats/EA05/EA05/index.html
  17. ^ "Australian weapons, Viet Nam and since". Diggerhistory.info. 2002-11-11. Dijupuk 2010-08-22. 
  18. ^ "Small Arms | Bangladesh Military Forces | BDMilitary.com - The voice of the Bangladesh Armed Forces". BDMilitary.com. Dijupuk 2010-08-22. 
  19. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq Jane's Special Forces Recognition Guide, Ewen Southby-Tailyour (2005) p. 446
  20. ^ a b c d e f g h "Report: Profiling the Small Arms Industry - World Policy Institute - Research Project". World Policy Institute. November 2000. Dijupuk 2010-07-15. 
  21. ^ http://www.smallarmssurvey.org/files/sas/publications/w_papers_pdf/WP/WP4_Cambodia.pdf
  22. ^ a b Miller, David (2001). The Illustrated Directory of 20th Century Guns. Salamander Books Ltd. ISBN 1-84065-245-4.
  23. ^ http://www.colt.com/mil/customers.asp.  |title= ora ana utawa kosong (pitulung)
  24. ^ Jane's Sentinel Security Assessment - Southeast Asia. Issue 20 – 2007. Pages 146 and 152.
  25. ^ "Eesti Kaitsevägi - Tehnika - Automaat M-16 A1". Mil.ee. Dijupuk 2008-09-08. 
  26. ^ Gander, Terry J.; Hogg, Ian V. Jane's Infantry Weapons 1995/1996. Jane's Information Group; 21 edition (May 1995). ISBN 978-0-7106-1241-0.
  27. ^ "First steps to arming Iraq's soldiers". BBC News. 2007-05-18. Dijupuk 2010-05-12. 
  28. ^ John Pike (2003-12-17). "Israèl's army phases out country's iconic Uzi submachine gun". Globalsecurity.org. Dijupuk 2010-08-22. 
  29. ^ "Lietuvos kariuomenė :: Ginkluotė ir karinė technika » Automatiniai šautuvai » Automatinis šautuvas M-16" (ing Cithakan:Lt icon). Kariuomene.kam.lt. 2009-04-17. Dijupuk 2010-08-22. 
  30. ^ "Nepal takes delivery of US rifles". BBC News. 2003-01-06. Dijupuk 2010-05-12. 
  31. ^ "Pakdef.info — Pakistan Military Consortium: Special Service Group". Saad, S.; Ali, M.; Shabbir, Usman. 1998. Dijupuk 2009-08-15. 
  32. ^ "Army seeks Senegal ear-choppers". BBC News. 2008-05-09. Dijupuk 2010-05-12. 
  33. ^ Poyer, Joe. "Modern Firearms - AR-15 M16 M16A1 M16A2 M16A3 assault rifle". World.guns.ru. Dijupuk 2010-08-22. 
  34. ^ "M-16 Rifle Fact File for the United States Army". Army.mil. Dijupuk 2010-08-22. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=M-16_(bedhil)&oldid=1082955"