Perang Lempongan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Perang Teluk)
Jujug: pandhu arah, pados

Perang Lempongan utawi Perang Lempongan Pèrsi (2 Agustus 199028 Februari 1991)[1][2] inggih punika konflik antawis Iraq lan Pasukan koalisi saking 35 negari[3] ingkang dipun idinaken déning PBB (UN) lan dipun pimpin utaminipun déning Amerika Serikat kanggé mbébasaken Kuwait.

USAF F-16A F-15C F-15E Desert Storm edit2.jpg

Perang tuwuh amargi invasi Irak dhateng Kuwait wonten ing tanggal 2 Agustus, 1990. Agresi Irak punika lajeng dipun bales kanthi sanksi ékonomi déning PBB dhumateng Irak. Intervensi nganggé gaman saking internasional dipun wiwiti ing wulan January 1991 lan ngasilaken kamenangan kanggé pasukan koalisi, ingkang nggiring pasukan Irak medal saking Kuwait kanthi korban ingkang sakedhik. Pertempuran udhara lan dharat dumados wonten ing palagan Irak, Kuwait, lan tlatah tapel wates Saudi Arabia. Irak ugi ngluncuraken peluru kendhali missiles dhumateng sasaran-sasaran ing Saudi Arabia lan Israèl. Amargi Perang Iran-Irak ing taun 1980-88 sampun kadhung dipun wastani "Perang Lempongan " utawi "Perang Lempongan Pèrsi" déning sumber-sumber berita, pramila perang taun 1991 punika lajeng dipun wastani ''Perang Lempongan II'', utawi langkung umum kasebat Perang Lempongan kémawon, déné perang ingkang kadadosan taun 1980 dipun wastani Perang Lempongan Kapisan.[4] Operation Desert Storm was the U.S. name of the air and land operations and is often used to refer to the conflict.

Rencana Operasi Desert Sabre.

Kekiatan ingkang Adu arep[sunting | besut sumber]

Nem dinten saksampunipun invasi Irak ing Kuwait wonten ing 2 Agustus, 1990, Amerika Sarikat miwiti nggelar pasukanipun arupi pasukan dharat, Angkatan Seganten Marinir, Angkatan Udhara lan Penjaga Pasisir dhateng Saudi Arabia(Operation Desert Shield), sauntawis nyuwun kanthi sanget supados negari sanès inggih purun ngintun pasukanipun. Operasi Badai Ara-ara dipun wiwiti kaping 17 Januari, 1991, kanthi kalih welas negari sampun ngintun Angkatan Seganten, nggabung kaliyan pasuka Saudi Arabia, negari Lempongan sanèsipun. lan pasukan Angkatan Seganten Amerika Sarikat, ingkang nggelar enem armada kapal indhuk; wolung negari sampun ngintun pasukan dharat, nggabung kaliyan pasukan saking Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia, lan Uni Emirat Arab, ugi pitulas brigade awrat lan enem brigade alit saking Angkatan Dharat Amerika Sarikat. Army lan sangang resimen Marinir, kanthi sadaya pendhukungipun,; lan sekawan negari sampun ngintun montor mabur tempur, nggabung kaliyan Angkatan Udhara Kuwait, Qatar, lan Saudi Arabia, lan ugi Angkatan Udhara Amerika Sarikat, panerbangan Angkatan Seganten lan Marinir Amerika Sarikat kanthi total 2,430 montor mabur sayap tetap utawi fixed-wing aircraft.

Saking péhak Irak, dipun gelar sawetawis kapal gunboat lan montor mabur kanthi peluru kendhali alit kanggé ngadhepi armada koalisi; nanging suwalikipun, kinten-kinten 1.2 yuta pasukan dharat kanthi kirang langkung 5,800 tank, 5,100 kendharaan lapis waja sanèsipun, lan 3,850 artileri kanggé nedahaken kakuatan dharat ingkang pinunjul.. Kanthi 750 montor mabur penenmpur lan pembom, 200 montor mabur sanèsipun, lan ngadelaken pertahanan peluru kendhali lan mriem, kakuatan udhara Irak ugi cekap mbebayani. Nanging bab kualitas prajurit lan peralatan pasukan Irak pancèn akgolong kirang saé.

Panggelaran Pasukan[sunting | besut sumber]

Artikel utama: Coalition of Gulf War
List of Coalition forces by number of troops
Country Number of Troops Comments / Major Events
Flag of the United States.svg United States 575,000 - 697,000 Operation Desert Shield
Battle of Khafji
Battle of 73 Easting
Battle of Al Busayyah
Battle of Phase Line Bullet
Battle of Medina Ridge
Battle of Wadi Al-Batin
Battle of Norfolk
Operation Desert Storm.
Flag of Saudi Arabia.svg Saudi Arabia 52,000 - 100,000 Operation Desert Shield
Battle of Khafji
Operation Desert Storm
Flag of the United Kingdom.svg United Kingdom 43,000 - 45,400 Operation Desert Shield
Operation Granby
Operation Desert Storm
Flag of Egypt.svg Egypt 33,600 - 35,000 Operation Desert Storm
Flag of France.svg France 14,600 Opération Daguet
Flag of Syria.svg Syria 14,500 Operation Desert Storm
Flag of Morocco.svg Morocco 13,000
Flag of Kuwait.svg Kuwait 9,900 Operation Desert Storm
Flag of Oman.svg Oman 6,300 Operation Desert Storm
Flag of Pakistan.svg Pakistan 4,900 - 5,500
Flag of the United Arab Emirates.svg United Arab Emirates 4,300 Operation Desert Storm
Flag of Qatar.svg Qatar 2,600 Battle of Khafji
Flag of Bangladesh.svg Bangladesh 2,200
Flag of Canada.svg Canada 2,000 Operation FRICTION
Flag of Italy.svg Italy 1,200
Flag of Australia.svg Australia 700 Operation Habitat
Flag of the Netherlands.svg Netherlands 600
Flag of Niger.svg Niger 600
Flag of Spain.svg Spain 500
Flag of Senegal.svg Senegal 500
Flag of Belgium.svg Belgium 400
Flag of Bahrain.svg Bahrain 400
Flag of Argentina.svg Argentina 300
Flag of Afghanistan.svg Afghanistan 300
Flag of Greece.svg Greece 200
Flag of South Korea.svg South Korea 200
Flag of Poland.svg Poland 200 Operation Simoom
Flag of Denmark.svg Denmark 100
Flag of Hungary.svg Hungary 50
Flag of Norway.svg Norway 50

[5]

Bibliografi[sunting | besut sumber]

  • Felicity Arbuthnot. Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found. September 17, 2000. Sunday Herald (Scotland)
  • Rick Atkinson and Ann Devroy. Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found. Jan 12, 1991. Washington Post.
  • Mitchell Bard. Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found. Jewish virtual library.
  • William Blum. Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found. 1995. Common Courage Press. ISBN 1-56751-052-3
  • Christoper Bolkom and Jonathan Pike. Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found.
  • Miland Brown. First Pèrsin Gulf War[1]
  • Daniel Forbes. Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found. May 15, 2000. Salon Magazine.
  • T. M. Hawley. Against the Fires of Hell: The Environmental Disaster of the Gulf War. 1992. ISBN 0-15-103969-0.
  • Dilip Hiro. Desert Shield to Desert Storm: The Second Gulf War. 1992. Routledge.
  • Ronald Andrew Hoskinson and Norman Jarvis. Gulf War Photo GalleryLua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found. 1994.
  • Gilles Kepel. "From the Gulf War to the Taliban Jihad." Jihad: The Trail of Political Islam. 2002.
  • Jon Latimer. Deception in War, London: John Murray, 2001 ISBN 0-7195-5605-8
  • Allan Little. Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found. December 1, 1997. BBC.
  • John MacArthur. Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found.
  • Alan Munro. Arab Storm: Politics and Diplomacy Behind the Gulf War I.B. Tauris. 2006. ISBN 1-84511-128-1.
  • Naval Historical Center. Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found. May 15, 1991.
  • Wright, Steven. The United States and Pèrsin Gulf Security: The Foundations of the War on Terror, Ithaca Press, 2007 ISBN 978-0-86372-321-6
  • Larry A. Niksch and Robert G. Sutter. Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found. May 23, 1991. Congressional Research Service, Library of Congress.
  • Paul William Roberts, The Demonic Comedy: In the Baghdad of Saddam Hussein [2]
  • Micah Sifry and Christopher Cerf. The Gulf War Reader. 1991. ISBN 0-8129-1947-5.
  • Jean Edward Smith, George Bush's War, New York: Henry Holt & Company, 1992.
  • Peter Turnley. Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found. December 2002.
  • Paul Walker and Eric Stambler. Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found. 1991. Bulletin of the Atomic Scientists, Vol 47, Number 4.
  • Andre Gunder Frank. Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found. May 20, 1991. Political Economy Notebooks for Study and Research, no. 14, pp. 5-34.
  • PBS Frontline. Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found.
  • Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found.

Ugi Pirsani[sunting | besut sumber]

Film bab Perang Lempongan[sunting | besut sumber]

Video game magepokan kaliyan Perang lempongan[sunting | besut sumber]

Referensi[sunting | besut sumber]

  1. ^ "Frontline Chronology" (PDF). Public Broadcasting Service. Retrieved 2007-03-20. 
  2. ^ CNN, 16 January 2001
  3. ^ The reported number of countries participating in the Coalition varies according to source. These variations may be in part be due to uncertainty over what level of participation constitutes being a Coalition member, and vagueness over the organization timeline of the Coalition. Examples of count variations include: an Arab anti-Gulf War essay - 31; CNN - 34; an Arab media site - 36; the Heritage Foundation (a US conservative think tank citing a 1991 Department of Defense report) - 38; US Institute of Medicine report on Gulf War Veterans' Health - 39. The number of Coalition members has been reported to be as low as 19 at the beginning of the air campaign.
  4. ^ "Rescue Operations in the Second Gulf War". Air & Space Power Journal. Spring 2005. 
  5. ^ Nationmaster.com - Gulf War Coalition - Troops by country

Pranala Jawi[sunting | besut sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Perang Lempongan ing Wikimedia Commons.
Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Perang_Lempongan&oldid=1056191"