M-16 (bedhil)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
M-16 (data di bawah untuk Rifle, 5.56 mm)
Dari atas ke bawah: M16A1, M16A2, M4, dan M16A4.
Dari atas ke bawah: M16A1, M16A2, M4, dan M16A4.
 Tipe
 Negara asal  Amérika Sarékat
Sejarah pemakaian
 Digunakan 1960–
 Pemakai Amérika Sarékat, NATO,
Israèl, banyak lainnya
 Perang Perang Vietnam, Perang Teluk, Perang Irak
Sejarah produksi
 Perancang
 Tahun 1957
 Produsen
 Diproduksi 1960–sekarang
 Jumlah Diatas 8 juta [2]
 Varian Lihat Variants
Spesifikasi
 Berat 7.8 lb (3.5 kg) (Tiada Isi Peluru)
8.79 lb (4.0 kg) (Berisi Peluru Penuh)
 Panjang 39.625 in (1,010 mm)
 Panjang laras 20 in (508 mm)

 Peluru 5.56x45mm NATO
 Mekanisme Mekanisme Gas, Putaran Bolt (Langsung tubrukan)
 Kec. tembak 12-15 ubengan / menit berkelanjutan, 45-60 ubengan / menit semi-otomatis, & 700-950 ubengan / menit siklik
 Kec. peluru 3,100 kaki/detik (944.88 m/s)[3]
 Jarak efektif 550 Meters (titik sasaran), 800 Meters (laladan sasaran)
 Pengisian Magazen box 30 butir,
Magazen box RPK 40 butir,
Magazen drum RPK 75 butir
 Alat bidik Bidikan besi

M16(dikenali minangka Bedhil, kaliber 5,56 mm, M16) ya iku sebutan militèr Amérika Sarékat kanggo bedhil AR-15. Colt tuku hak atas AR-15 saka ArmaLite lan saiki migunakaké sebutan kang amung kanggo vèrsi semi-otomatis bedhil. Bedhil M16 némbak migunakaké Magazèn 5.56x45mm lan bisa ngasilaké èfèk nyilakani nalika dampak peluru ing kecepetan dhuwur lan patek ing jero jaringan nyebapaké fragmentasi lan rikat nransfer ènergi.[4][5][6]

Bedhil M16 wiwit digunakaké Angkatan Darat Amérika Sarékat lan wis disebar kanggo operasi perang alas ing Vietnam Selatan nalika taun 1963,[7] dadi bedhil baku AS saka Perang Vietnam nalika taun 1969,[8] ngganteni bedhil M14 sajeroning perang mau. Wadya AS isih migunakaké bedhil M14 ing Conus, Éropah, lan Koréa Kidul nganti taun 1970. Awit Perang Vietnam, kulawarga bedhil M16 wis dadi bedhil utama infanteri militèr AS. Kanti variane (M16A1, M16A2, M16A3, lan M16A4), wis digunakaké déning meh satus nagara. Produksi ing sekabehane dunya Jumlah senjata M16-gaya wit awal désain wis sakiwa-tengené 8 yuta, saéngga senjata api kang paling akèh diprodhuksi sajeroning kalibere.[2] Bedhil M16 lagi digantikake karabin seri M4 kanthi bertahap ing Angkatan Darat Amérika Sarékat kanggo digunakaké ing taun 2010.[9]

Pengenalan[besut | besut sumber]

M16 ya iku bedhil serbu kang ènthèng, berkaliber 5.56 mm, air-cooled, beroperasi kanti sistem gas, migunakaké magazen, lan migunakaké bolt muter. M16 digawe saka wesi, alumunium, lan plastik komposit.

Bedhil M16 digunakaké Angkatan Udara Amérika Sarékat ,Korps Marinir Amérika Sarékat lan Angkatan Darat. Bedhil XM16E1, ya iku versi kapisan saka bedhil M16 kang digunakaké. Banjur, Angkatan Darat Amérika Sarékat menstandar XM16E1 minangka bedhil M16A1. M16 kanti maju mbantu fitur kang dijaluk déning Angkatan Darat. Kabèh versi awal migunakaké kartrid Magazen M193/M196 kanti mode menembak semi-otomatis lan otomatis. Hal iki kadadéan ing awal 1960-an, wondene Wadya migunakaké senjata iku akir taun 1964 [10] Bedhil AR-15 kapisan kali ditokake kanggo prajurit Pasukan Khusus nalika musim salju taun 1964.[11]

Wadya AS nalika latihan NBC, nyekel bedhil M16A1 lan miguna Topeng Perlindungan M40. Bedhil M16A2 wiwit beroperasi nalika 1980-an, Magazen baku kartrid NATO, kartrid M855/M856 Bèlgi-digunakaké.[10] M16A2 ya iku bedhil pilihan-nembak (semi-otomatis, telung ubengan kanti tembak ledakan) nggabungake unsur désain kang dijalusk déning Korps Marinir:.[10] kang bisa ngatur, bidikan Windage, 5/8-inch simpanan, laras luwih abot, deflektor kanggo nembak kiwa, lan silinder laras Keselamatan [10] Modus tembakan pemilih ing sisih kiwa penerima. M16A2 isih bedhil utama ing Angkatan Laut AS, Coast Guard, Air Force, lan isih digunakaké abot ing Angkatan Darat lan Korps Marinir Bedhil M16A3 arupa bedhil M16A2 kanti golongan kontrol Tembakan M16A1's (tembakan semi-otomatis lan otomatis) lan éntuk dibukak pasang, duwé cekelan terpasang marang penerima atas datar, amung digunakaké déning Angkatan Laut Amérika Sarékat.

Bedhil M16A4 iku senjata baku kanggo Korps Marinir Amérika Sarékat sajeroning Operasi Pembebasan Irak, iku ngganteni M16A2 ing unit garis ngarep. Ing Angakatan Darat Amérika Sarékat bedhil M16A2 digantikake kanti rong modhèl bedhil, kang M16A4 lan karabin M4 minangka bedhil serbu baku. M16A4 duwé penerima flat-top dikembangake kanggo karabin M4, salah sijiné pemegang keselamatan kanti patang rel. Picatinny kanggo me-mount sesawangan, laser, prangkat kanggo ndeleng ing wayah mbengi, marang ngarep pegangan, dicopot menangani, lan lampu suluh.Bedhil M16 iki diprodhuksi sekabehane déning Colt lan Fabrique Nationale de Herstal (ing ngisor kontrak militèr AS awit taun 1988 déning FNH-USA, saiki diprodhuksi produksi awit taun 1991, mliginé M16A2, A3, lan A4), kanti varian digawe ing panggoann liya ing dunya. Versi kanggo militèr AS uga wis digawe déning H & R Senjata Api [12] General Motors Divisi Hydramatic [13] General Motors Divisi Hydramatic [13] lan terakhir kanti Pertahanan Sabre. [14] Versi semi-otomatis dari AR-15 ya iku populèr minangka bedhil menembak kanggo rekreasi, kanti versi kang diprodhuksi déning produsen cilik lan gedhé liyané ing Amérika Sarékat.[14]

Désain[besut | besut sumber]

Receiver M16 digawe saka alumunium. Laras, bolt, lan bolt carriere digawe saka wesi. Popor lan pegangane digawe saka plastik. Modhèl-modhèl awal M16 kalebu entheng, kanti bobot 2,9 kg, iki luwih ringan ketimbanga bedhil-bedhil taun 1950-an lan 1960-an. Lan uga luwih entheng saka AK-47 kang boboté sakiwa-tengené 5 kg. M16A2 lan varian-varian kang luwih anyar boboté tambah, yaiKu dadi 3,9 kg. Modhèl-modhèl paling anyar (M16A4) duwé désain receiver atas "flat-top", dilengkapi kanti Picatinny mounting rail, kang nggawe panganggo bisa masang piranti bidik biyasa, utawa piranti bidik optik kaya ta teleskop lan night vision.

Produsen lan Pengguna[besut | besut sumber]

Bedhil M16 arupa senjata 5.56x45 mm kang kerep diprodhuksi ing dunya. Sikki, M16 digunakaké déning 15 nagara NATO lan punjul 80 nagara ing dunya. Pirang-pirang perusahaan ing Amérika Sarékat, Kanada, lan Cina wis ngasilaké punjul 8.000.000 bedhil ing kabèh varian. Sekitar 90% kang isih beroperasi.[16] The M16 ngganteni M14 lan M1 karabin minangka bedhil baku infanteri angkatan bersenj

Panganggo[besut | besut sumber]

Seorang prajurit Wadya Kanada menembak mengguakan bedhil C7A2 saat ini padha jarak dengan bidikan C79A2.
Seorang anggota Angkatan Udara AS dengan M16A2 di Kuwait.
Angkatan marinir Amérika Sarékat menembak dengan M16A4 dilengkapi dengan ACOG.
Prajurit Angkatan Darat Diraja Malaysia dengan M16A1 dilengkapi dengan M203 peluncur granat sewakti di CARAT Malaysia 2008.
Wadya Monegasque dengan M16 rifle.
Angkatan Marinir Filipina menggunakan M16A1 rifles da M16A2 foregrips selama latihan militèr.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ Ezell, Virginia Hart (2001). "Focus on Basics, Urges Small Arms Designer". National Defense (National Defense Industrial Association).  Paramèter |month= sing ora kawruhan dikiwakaké (pitulung)
  2. ^ a b Colt Weapon Systems.
  3. ^ http://www.colt.com/mil/M16_2.asp
  4. ^ American Rifle: A Biography, Alexander Rose (2009) p. 375-376
  5. ^ The SAS Training Manual, Chris McNab, (2002) pp. 108-109
  6. ^ "Scientific Evidence for 'Hydrostatic Shock'", Michael Courtney and Amy Courtney, (2008)
  7. ^ Rose, pp. 380 & 392.
  8. ^ Urdang, p. 801.
  9. ^ "Small Arms–Individual Weapons" (PDF). 
  10. ^ a b c d Venola, Richard (2005). "What a Long Strange Trip It's Been". Book of the AR-15 1 (2): 6–18. 
  11. ^ Ford, Daniel (2001). The Only War We've Got: Early Days in South Vietnam. ISBN 9780595175512. 
  12. ^ H&R "About Us" page.
  13. ^ The Gun Zone.
  14. ^ AR15 Manufacturers & Builders.
  15. ^ Fishel, Justin (2007-12-04). "U.S. Military to Provide Afghan Army With M-16 Rifles". FOXNews.com. 
  16. ^ http://www.saorbats.com.ar/GaleriaSaorbats/EA05/EA05/index.html
  17. ^ "Ostralin weapons, Viet Nam and since". Diggerhistory.info. 2002-11-11. Dijupuk 2010-08-22. 
  18. ^ "Small Arms | Banggaladésa Military Forces | BDMilitary.com-The voice of the Banggaladésa Armed Forces". BDMilitary.com. Dijupuk 2010-08-22. 
  19. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq Jane's Special Forces Recognition Guide, Ewen Southby-Tailyour (2005) p. 446
  20. ^ a b c d e f g h "Report: Profiling the Small Arms Industry-World Policy Institute-Research Project". World Policy Institute. November 2000. Dijupuk 2010-07-15. 
  21. ^ http://www.smallarmssurvey.org/files/sas/publications/w_papers_pdf/WP/WP4_Cambodia.pdf
  22. ^ a b Miller, David (2001). The Illustrated Directory of 20th Century Guns. Salamander Books Ltd. ISBN 1-84065-245-4.
  23. ^ http://www.colt.com/mil/customers.asp.  |title= ora ana utawa kosong (pitulung)
  24. ^ Jane's Sentinel Security Assessment-Southeast Asia. Issue 20 – 2007. Pages 146 and 152.
  25. ^ "Eesti Kaitsevägi-Tehnika-Automaat M-16 A1". Mil.ee. Dijupuk 2008-09-08. 
  26. ^ Gander, Terry J.; Hogg, Ian V. Jane's Infantry Weapons 1995/1996. Jane's Information Group; 21 edition (May 1995). ISBN 978-0-7106-1241-0.
  27. ^ "First steps to arming Iraq's soldiers". BBC News. 2007-05-18. Dijupuk 2010-05-12. 
  28. ^ John Pike (2003-12-17). "Israèl's army phases out country's iconic Uzi submachine gun". Globalsecurity.org. Dijupuk 2010-08-22. 
  29. ^ "Lietuvos kariuomenė:: Ginkluotė ir karinė technika » Automatiniai šautuvai » Automatinis šautuvas M-16" (ing basa Cithakan:Lt icon). Kariuomene.kam.lt. 2009-04-17. Dijupuk 2010-08-22. 
  30. ^ "Nepal takes delivery of US rifles". BBC News. 2003-01-06. Dijupuk 2010-05-12. 
  31. ^ "Pakdef.info — Pakistan Military Consortium: Special Service Group". Saad, S.; Ali, M.; Shabbir, Usman. 1998. Dijupuk 2009-08-15. 
  32. ^ "Army seeks Senegal ear-choppers". BBC News. 2008-05-09. Dijupuk 2010-05-12. 
  33. ^ Poyer, Joe. "Modern Firearms-AR-15 M16 M16A1 M16A2 M16A3 assault rifle". World.guns.ru. Dijupuk 2010-08-22. 
  34. ^ "M-16 Rifle Fact File for the United States Army". Army.mil. Dijupuk 2010-08-22. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]