Doenjang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Doenjang

Doenjang punika jinising saos ingkang asalipun saking Korea.[1][2]

Ing cathetan sejarah[besut | besut sumber]

Pendamelan doenjang punika ingkang kepanggih dipunsebataken ing teks sajarah Cina ing Buku Wei lan Suku Dongyi sarta teks Sanguozhi ingkang dipunserat déning Chen Shou ing taun 290.[2] Nalika jaman rumiyin, doenjang dipunparingi nama tojang.[2] Tiyang Cina kuno mangertos ambunipun doenjang minangka saos khas Korea.[2]

Proses damel doenjang[besut | besut sumber]

Doenjang dipundamel saking dangsul ingkang dipungodhog lan dipunpépé ing panas srengèngé lajeng dipunbentuk dados persegi ingkang dipunwastani mejubap utawi meju.[2] Nalika proses penggaringan punika medal jamur minangka tandha sampun wonten proses fermentasi lan medalaken ambu ingkang khas. Bibar garing meju dipunpindhah dhateng papan ingkang anget supados proses fermentasi kelampahan kanthi cepet.[2] Bibar punika dipunlebetaken wonten ing tempayan ageng ingkang dipunisi kalihan toya mawi sarem. Toya sarem punika damel proses fermentasi ingkang langkung sae malih. Punika ingkang dipunsebat doenjang. Menawi doenjang dipunpisah dipunpisah kalihan toya asiling fermentasi saged ngasilaken ganjang.[2]

Bahan masakan[besut | besut sumber]

Padatanipun doenjang dipundamel kanthi manual ing griyanipun tiyang Korea, mliginipun ing padésan. Cara damel doenjang kanthi manual namung ngginakaken toya sarem déné doenjang damelan pabrik dipundamel kanthi nambahaken glepung gandhum. Wonten ing ingkang nambahaken kalihan iwak teri supados langkung écho. Doenjang ingkang dipundhahar mawi bawang, minyak wijen, lan gochujang (pasta lombok Korea) ingkang dipunbungkus mawi janganan punika dipunsebat ssamjang (tanpa sekul) utawi ssambap (kalihan sekul). Doenjang ugi kondhang dipunmasak minangka sup inggih punika Doenjangjjigae (sup doenjang) ingkang padatanipun mawi isi tahu lan bumbu kados bubuk lombok, jamur, panganan laut lan daging. Doenjang kagungan gizi inggil amargi saking proses fermentasi ingkang asipat anti kanker, kejawi punika ugi ngandhut sumber mineral lan flavonoid ingkang asipat antioksidan.

Nilai doenjang[besut | besut sumber]

Doenjang kanggé tiyang Korea gadhah nilai 5.[2] Kapisan punika dansim, ateges doenjang kagungan rasa lan aroma ingkang sami sanajan menawi dipuncampur kalihan rasa sanès.[2] Kaping kalih punika hangsim, ateges doenjang boten bakal sayup utawi bosok. Menawi dipunsimpen kanthi leras lan saya dangu saged damel rasa ingkang sansaya kuwat.[2] Kaping tiga punika bulsim, doenjang saged ngicalaken mambu amis daging lan ulam.[2] Kaping sekawan punika seonsim, doenjang saged damel masakan pedes tambah gurih.[2] Kaping gangsal punika hwasim, doenjang saged dados jangkepan jinis samubarang masakan.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ (id) Doenjang, (dipunakses tanggal 24 Februari 2013)
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m (en)Ahn Hong-beum (2004). "Ganjang and Doenjang: Traditional Fermented Seasonings" (PDF). Koreana 18 (1): 72–75.  Unknown parameter |month= ignored (help)

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Cithakan:Masakan Korea

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Doenjang&oldid=982796"