Sujeo

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Sujeo

Satunggal set sujeo
Jeneng Koréa
Hangeul 수저
Alih Aksara sing disampurnakaké Sujeo
McCune–Reischauer Sujŏ

Sujeo inggih menika setunggal sèt piranti kanggé dhahar ingkang wonten ing tradisi kulinèr Korea. Sujeo menika wonten séndhok lan sumpit. Tembung sujeo menika asalipun saking tembung sutgarak (숟가락, séndhok) lan jeotgarak (젓가락, sumpit). Ananging sujeo asring ateges séndhok kemawon tanpa mawi sumpit. Nalika dhahar, sendhok lan sumpit menika boten dipunginaken kanthi sareng lan ugi boten dipuncekel kaliyan kalih asta, ananging séndhok lan sumpit menika dipunginakaken kanggé gantosan. Nalika boten dipunginakaken sumpit dipunsukakaken ing sanginggilipun meja.

Sujeo menika dipunsadé kanthi dipunkemas ngginakaken karton utawi kanthong gombal mawi bordiran khas Korea ingkang gadhah motif simbol-simbol umur ingkang dawa.[1] Minangka piranti kangge dhahar, sujeo dipunwastani minangka piranti ingkang paling wigati wonten ing pagesangan. Kejawi menika sujeo dados lambang pagesangan ingkang makmur. Awit saking menika, sujeo asring dipuncaosaken minangka bebungah, mliginipun kangge ulang taun bayi lan ugi adicara mantenan. Samenika, sujeo ugi dipunsade minangka cenderamata.

Panggunaan sumpit lan sendhok nalika dhahar menika kalebet budaya Korea ingkang unik, amargi boten kapanggihaken wonten ing budaya kuliner ing Asia Wétan sanèsipun kados ing negara Cina lan Jepang.[2]

Menawi dipunteliti saking kasilipun pangedhukan (penggalian) wonten ing situs arkeologi, séndhok menika sampun langkung rumiyin dipunginakaken déning tiyang Korea tinimbang sumpit. [3] Séndhok sampun dipunginakaken déning tiyang Korea wiwit saking Zaman Perunggu. Lajeng sumpit menika dipunpanggihaken saking artefak asalipun saking zaman Tiga Kerajaan Korea.[3] Dhaharan utama tiyang Korea inggih menika sekul kaliyan sup ingkang dipunwastani jjigae utawi ugi guk. Awit saking menika, rumaos sisah sanget bilih tiyang Korea kasebut dhahar tanpa ngginakaken séndhok. Bènten kalihan sumpit Jepang utawi sumpit Cina ingkang padatanipun dipundamel saking bahan kayu. Amargi sendhok lan sumpit tiyang Korea menika dipundamel saking logam kadosta kuningan, perunggu, perak, utawi baja ingkang tahan marang karat. Wonten ing kabudayan Korea ngginakaken séndhok lan sumpit kanthi wekdal ingkang sami menika dipunanggep boten sopan, mliginipun nalika nembé dhahar kaliyan tiyang sepuh. Padatanipun sumpit namung dipunsukaken ing sanginggilipun meja lan boten dipunlebetaken wonten ing sajroning dhaharan amargi mitosipun menika saged damel sial amargi kados persembahan dhaharan kanggé kuburan para leluhur [4].

Cathetan suku[sunting | Sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sujeo&oldid=843163"