Hoe

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Hoe
Jeneng Koréa
Hangeul
Hanja
Alih Aksara sing disampurnakaké hoe
McCune–Reischauer hoe

Hoe (pocapané [hø~hwe]) inggih menika istilah umum ingkang dipunginakaken kanggé nyebat maneka jinis dhaharan Korea ingkang arupi tugelan ulam seger paling saé utawi daging ingkang boten dipunmasak. Saengseon hoe (생선회,生鮮膾) menika irisan tipis daging ulam seger utawi dhaharan segara sanèsipun (kados sashimi). Yukhoe (육회,肉膾) menika daging sapi mentah ingkang dipunparingi bumbu kecap asin, gochujang, minyak wijen, lan arak beras. Gan hoe (간회,肝膾) menika ati sapi mentah ingkang dipunparingi bumbu minyak wijen lan sarem. Hongeohoe (홍어회, 洪魚膾) menika irisan daging iwak pari ingkang sadèrèngipun dipunsimpen wonten ing sajroning guci dumugi nglampahi fermentasi.

Saos cocol kanggé saengseon hoe ingkang dipunwastani chogochujang (초고추장) menika dipundamel saking gochujang lan cuka. Sadèrèngipun dipundhahar, hoe saged dipunparingi wasabi utawi dipuncocol dhateng saos chogochujang utawi ssamjang (쌈장), lan dipunbungkus kalihan godhong perila utawi godhong selada. Nalika dipunsajekaken, hoe dipunsukakaken ing priring kanthi isi dangmyeon supados katingal langkung saé. Wonten ing griya dhahar nalika bibar dhahar saengseon hoe, lajeng kathah tiyang ingkang mesen maeuntang (sup ulam ingkang dipundamel saking kepala ulam lan bagéyan ulam ingkang boten saged dipundamel hoe) .

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Tradisi dhahar daging lan ulam mentah ing Semenanjung Korea dipunprakirakaken dipuntepangaken déning tiyang Cina nalika wiwitan periode Tiga Kerajaan Korea (57 SM--668 AD). Saking kitab Analek karyanipun Kong Hu Cu asal abad kaping 1 SM dipunserat , "Ampun dhahar dumugi nelasaken ingkang alus. Ampun dhahar dumugi nelasaken tugelan ingkang paling saé (食不厭精,膾不厭細).[1] Istilah kuai (膾) wiwitanipun ateges irisan ulam mentah utawi irisan daging kados daging sapi lan daging wedhus. Ananging saking jaman Dinasti Qin lan Dinasti Han, istilah menika namung ateges ulam mentah. Bibar Buddhisme mekar wonten ing Korea wiwit saking periode tengahan Tiga Kerajaan Korea dumugi pungkasan Dinasti Goryeo (918–1392), mateni kéwan kanggé dipundamel dhaharan menika kalebet pérangan ingkang kedah dipunsingkiri Awit saking menika, rakyar nilaraken kabiasaan dhahar hoe sesarengan lan boten malih konsumsi daging. Dhaharan menika dipunsajèkaken malih bibar lunturipun pengaruh Buddhisme ing pungkasan periode Goryeo. Nalika ing masa Dinasti Joseon, kerajaan njunjung kanthi inggil piwulang Konfusianisme, saéngga hoe kondhang malih minangka dhaharan tiyang Korea.[2]

Pirsani ugi[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Hoe ing Wikimedia Commons.
  1. ^ http://www.confucius.org/lunyu/indonesian/indonesian_nd1008.htm Lun Yu Bab 10 Ayat 8
  2. ^ Kim Hak-min (김학민). "공자 사모님 힘드셨겠네", The Hankyoreh, 16 Juli 2003. (bahasa Korea) 
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Hoe&oldid=837803"