Kécap sop

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Ganjang)
Choganjang, saus kang digawé saka ganjang

Kécap sop ya iku jinis kécap Koréa kang digawé saka kacang kedele kang diproses sacara fermentasi.[1][2] Ganjang ya iku kecap tradisional kas Korea.[2][3]

Sejarah[besut | besut sumber]

Kacang kedele minangka salah sijine jinis wiji-wijinan kang paling akèh dibudidakake ing Korea.[2] Amarga cara ngrembakakake kang gampang lan awet yèn disimpen, wong Korea mroses kedele dadi pirang-pirang bahan konsumsi ing masakan-masakane.[2] Sawise difermentasekake, kedele bisa diolah kanthi gampang kanggo pirang-pirang taun candhake.[2] Ing Korea, akèh kulawarga wis duwéni teknik pembuatan ganjang kang luwih saka 200 taun kanthi baleni proses fermentasi lan nyampurake bahan kang wis suwe karo ganjang kang anyar diproduksi.[2]

Kandungan[besut | besut sumber]

Ganjang duwéni kandungan karbohidrat kang gampang larut, sukrosa, stachyosa lan raffinosa.[1] Saliyane iku uga ana mikro organisme kayata bacillus subtlis, asam laktat, enzim sarta fungi kang ana nalika kedele difermentasekake.[1] Nalika kacang kedele difermentasekake ing wujud keju, mung sithik karbohidrat kang sisa saengga nalika dadi cair duwéni kandungan 0,7 % asam laktat, lan fermentasi alkohol jarang kedaden.[1] Protein kang ana ing kedele dilarutake déning enzim protease lan peptidase, mikro-organisme kang urip nalika fermentasi saengga kandungan nitrogen peptid lan nitrogen amino sarta asam glutamat dadi dhuwur banget.[1]

Jinis[besut | besut sumber]

  • Haetganjang ya iku jinis ganjang kang umure kurang saka setaun.[4]
  • Jungganjang ya iku jinis ganjang kang wis difermentasekake antarane 3 nganti 4 taun.[4]
  • Jin-ganjang utawa jinjang ya iku jinis ganjang kang wis difermentasekake luwih saka 5 taun lan biyasa digunakake kanggo saus nalika masak.[4]
  • Cheongjang ya iku ganjang kang digunakake ing masakan godhokan, sup lan janganan.[4]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e (en)koreanrestaurantguide, koreanrestaurantguide. Diundhuh tanggal 28 April 2010.
  2. ^ a b c d e f Ahn Hong-beum (2004). "Ganjang and Doenjang: Traditional Fermented Seasonings" (PDF). Koreana (ing Inggris) 18 (1): 62–67. Dijupuk 28 April 2010.  Paramèter |month= sing ora kawruhan dikiwakaké (pitulung)
  3. ^ (ko)'간장' 깊고 오묘한 맛을 뽐내다, chosun. Diundhuh tanggal 5 Mei 2010.
  4. ^ a b c d (en)Soybean sauces, sunchang Diundhuh tanggal 5 Mei 2010.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kécap_sop&oldid=1108603"