Onggi

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Onggi

Onggi punika jinising tempayan ingkang dipundamel saking tembikar lan dipunginaken kanggé kapreluan padintenan wonten ing Korea.[1][2][3] Tiyang Korea ngginakaken Onggi minangka papan kanggé nyimpen dhaharan tradisional kados kimchi, jeotgal, kecap asin (ganjang), saos gochujang, doenjang lan sanèsipun.[2] Istilah onggi punika tumuju ing kalih jinis tembikar, ingkang dipunglasir ugi ingkang boten dipunglasir.[3]

Sajarah[besut | besut sumber]

Miturut prakiraan Onggi punika kagungan sajarah ingkang sami dawanipun kalihan jinis dhaharan fermentasi ingkang disimpen wonten ing jeronipun.[3] Boten dipunmangertosi saking kapan Onggi punika wiwit dipundamel, ananging dumugi sapunika onggi tasih dipunginakaken déning rakyat Korea kangge nyimpen dhaharan fermentasi.[1][3] Nalika zaman Tiga Kerajaan, teknik anggènipun damel piranti-piranti tembikar punika mekar kanthi cepet amargi dipunginakaken kanggé nyimpen dhaharan lan palawija.[3] Perangan punika saged dipunbuktèkaken saking dokumen sajarah lan lukisan.[3] Samguk sagi nyebataken babagan Raja Sinmun saking Kerajaan Silla ingkang ngirim arak, pasta dangsul lan asinan dhaharan laut minangka bebingah kawinan dhateng ratunipun.[3] Saged dipuntarik dudutan bilih papan kanggé nyimpen dhaharan kasebut punika onggi.[3] Cathetan sajarah Dinasti Song, Gaoli Dujing nyebataken bilih rakyat Goryeo nyimpen dhaharan lan unjukan ing tempayan ingkang dipunsebat ong lan suong.[3] Manéka seratan lan lukisan ugi paring kathah andharan babagan onggi nalika masa Dinasti Joseon.[3] Ing masa punika, onggi dipunginakaken kanggé nyimpen dhaharan lan unjukan ingkang dipundamel ing sapérangan papan kados Mapo lan Noryangjin.[3] Ing buku Imwon Gyeongjeji ingkang dipunserat déning Seo Yu-gu wonten ing pungkasan periode Dinasti Joseon, nyebataken bilih tempayan kanggé nyimpen minuman keras lan dhaharan fermentasi dipunsebat ong utawi eng.[3] Jinis-jinis tempayan sanèsipun punika dipunparingi nama benten-benten adhedhasar ukuran lan ginanipun.[3]

Jinis onggi[besut | besut sumber]

Wonten ing metode pedamelan barang pecah belah korea, kanthi wiyar istilah dojagi (tembikar) tumuju ing pirantos ingkang kadamel saking lemag ingkang dipunbakar lan dipunglasir lajeng dipunpérang malih dados jinis dogi (keramik) lan jagi (porselen).[3] Onggi kalebet ing kategori dogi ingkang dipunbedakaken malih dados chil lan oji.[3] Chil punika jinising onggo ingkang boten dipunglasir .[3] Chil kagungan ciri khas werni abu-abu peteng ingkang asalipun saking panyerepan kukus nalika proses pambakaran, permukaaninipun boten mengkilat lan kasar.[1][3] Onggi ingkang dipunglasir dipunsebat oji, ingkang kagungan ciri kados chil dipunlapisi jelaga namung dipunlapisi kalihan sarem, awu godhong, damèn lan kayu ingkang dipunobong.[1][3] Sarem punika dipunsebat ing tungku nalika temperatur dumugi tingkat tartamtu lan sumub (uap) ingkang dipunasilaken wonten interaksi kalihan kimiawi lemah lan kukus saéngga damel permukaan glasir ingkang alus lan atos.[1][3]

Keluwihan[besut | besut sumber]

Onggi boten namung kaginakaken minangka papan kanggé nyimpen, ananging kanggé nambah rasa dhaharan ing jeronipun.[3] Keluwihan onggi punika mapan wonten ing kapasitas panyimpenan, ventilasi, sarta kesagedan anggènipun adaptasi kalihan kawontenan iklim.[3] Dhaharan ingkang dipunsimpen wonten ing onggi, kados kimchi lan doenjang raosipun sansaya sé lan langkung seger tinimbang dipunsimpen wonten ing wadah plastik utawi stainless steel.[3] Onggi gadhah saluran ventilasi ingkang boten ketingal saéngga dipunanggep saged napas.[3]

Pirsani ugi[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e (en)Lee Hyoung-kwon (2002). "Lee Hyeon-bae : A Quest for Life-breathing Onggi" (PDF). Koreana 16 (1): 58–63.  Unknown parameter |month= ignored (help)
  2. ^ a b (en)Rha, Sunhwa (2006). Pottery, Korean Traditional Handicrafts. Ewha Woman University Press, Seoul. p. 11-29. ISBN 89-7300-682-7-04630. 
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w (en)Lee Young-ja (1999). "Onggi: Living and Breathing Crockery from the Choson Dynasty" (PDF). Koreana 13 (4): 66–71.  Unknown parameter |month= ignored (help)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Onggi&oldid=980186"