Jeotgal

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jeotgal

Jeotgal ya iku jinis panganan fermentasi kas Koréa kang digawé saka pirang-pirang jinis produk laut kaya ta iwak, kerang, lan urang.[1][2] Jeotgal difermentasekake nganggo uyah mula rasané asin.[1] Lingkungan ujung Koréa diubengi déning lautan kang dadi papan panggonan pertemuan arus panas lan atis mula cacah lan jinis produk laut warna-warna.[1] Saliyané nyambut gawé minangka tani, wong Koréa uga dadi nelayan nalika mangsa tandur durung dimulai.[1] Sajarah jeotgal wis ana kawit jaman kraton Silla lan ing tèks sajarah tinulis yèn ratu kang ngawini sawijining wanita bakal mènèhi jeotgal marang maratuwane minangka bebungah.[1] Ing jaman Dinasti Goryeo lan Joseon, produk jeotgal luwih akèh lan bervariasi tinimbang saiki lan lan dadi lawuh wigati ing méja mangan nalika iku.[1] Jinis-jinis produk laut kang bisa digawé dadi jeotgal ya iku urang, teri, kerang, nus, croaker, pollack, urang cilik, gurita, conch, hairtail lan liya-liyané.[1] Métodhe kanggo ngawétake uga warna-warna nanging lumrahé sawisé sesasi utawa luwih diawetake, jeotgal olih dipangan.[1] Nalika dimakan, jeotgal diwènèhi bawang perai utawa bawang putih kanggp nambahi rasané.[1] Saliyané iku uga bisa dipangan bareng kimchi atau janganan.[1] Jeotgal kerep dadi bahan kang ditambahake ing godhogan (jjigae) lan sup (guk).[1]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k An Illustrated Guide to Korean Culture - 233 traditional key words. Seoul: Hakgojae Publishing Co. 2002. kk. 45–46. ISBN 89-8546-98-1 Priksa gandra |isbn= (pitulung). 
  2. ^ Main meal, side dish, foodinkorea. Diundhuh tanggal 8 Juni 2010.