Gurita

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gurita
Polbo pulpo galicia.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Moluska
Klas: Cephalopoda
Subklas: Coleoidea
Superordho: Octopodiformes
Ordho: Octopoda
Leach, 1818
Familia

14 dalam dua subordo, lihat teks.

Octopus ornatus berry

Gurita yaiki kéwan moluska saka kelas Cephalopoda (sikil kéwan ana ing endas), ordo Octopoda. Kéwan iki habitaté ya iku ing terumbu karang ing samodra.[1] Gurita iku ana 289 spésies (sepertelon saka total spésies kelas Cephalopoda).[1] Gurita ing basa Inggris jenengé octopus. Tembung iki dijupuk saka basa Yunani: Ὀκτάπους, sing tegesé sikil wolu.[1]

Wujud fisik[besut | besut sumber]

Gurita duwé lengen 8 (dudu tentakel) karo piranti nyedot sing arupa bunder-bunder nyengkuwung sing ana ing lengen sing minangka obah ing dhasar laut lan nangkep mangsa.[2] Lengen gurita iku struktur hidrostat muskuler sing meh kabèh saka lapisan otot ora tulangé.[1] Ora kaya kéwan Cephalopoda liyané, akèh-akèh gurita saka subordo Incirrata duwé awak saka otot lan ora duwé balung njero. Gurita ora duwé cangkang sing bisa nglindungi kaya déné Nautilus lan ora duwé cangkang njero utawa balung kaya ta sotong lan nus.[2] Pérangan sing atos saka gurita ya iku paruh sing digunakaké gawé rahang kanggo matèni mangsa lan nyokot dadi cilik-cilik.[2] Awake sing fleksibel banget nggawé gurita bisa nyelipaké awak ing celah watu-watu sing sempit ing dhasar laut, mliginé nalika mlayu saka iwak pemangsa kaya welut laut Moray.[2] Gurita sing kurang dikenal wong ya iku saka subordo Cirrata sing duwé sirip loro lan cangkang njero banjur kemampuan nyelip ing ruangan sempit kurang.[2] Gurita duwé umur sing relatif singkat lan ana uga spésies sing mung urip nem wulan. Spesies sing luwih gedhé kaya ta Gurita raksasa Pasifik Utara sing bobote tekan 40 kilogram bisa yrip tekan limang taun ing kondisi lingkungan sing sesuai.[2]

Kecerdasan[besut | besut sumber]

Gurita iku kewan sing paling cerdas dibandingaké invertebrata liyané. Kecerdasan gurita asring gawé debat para ahli biologi.Hasil panyobaan nggolèk dalan ing njero maze lan mecahaké masalah nunjukake yèn gurita duwé daya ingat ingkang suwé lan sadhéla.[3][4] Nanging urip gurita sing sadhéla nggawé ngèlmu kang disinaoni saka gurita ora bisa akèh.[3] Gurita duwé sistem saraf sing kompleks. Rong pertelon saka sel saraf ana ing tali saraf sing ana ing wolung lengen gurita, lengen gurita bisa obah-obah refleks kang rumit.[4]

Manfaat[besut | besut sumber]

Gurita asring ditangkap kanggo nggawé pakanan, diingu ing aquarium dadi spésimèn sing didelok-deloke utawa gawé kéwan ingon.[5]

Klasifikasi[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]