Gurita

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Gurita
Polbo pulpo galicia.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Moluska
Klas: Cephalopoda
Subklas: Coleoidea
Superordho: Octopodiformes
Ordho: Octopoda
Leach, 1818
Familia

14 dalam dua subordo, lihat teks.

Octopus ornatus berry

Gurita yaiki kéwan moluska saka kelas Cephalopoda (sikil kéwan ana ing endas), ordho Octopoda. Kéwan iki habitaté ya iku ing terumbu karang ing samodra.[1] Gurita iku ana 289 spésies (sepertelon saka total spésies kelas Cephalopoda).[1] Gurita ing basa Inggris jenengé octopus. Tembung iki dijupuk saka basa Yunani: Ὀκτάπους, kang tegesé sikil wolu.[1]

Wujud fisik[besut | besut sumber]

Gurita duwé lengen 8 (dudu tentakel) karo piranti nyedot kang arupa bunder-bunder nyengkuwung kang ana ing lengen kang obah ing dhasar laut lan nangkep mangsa.[2] Lengen gurita iku struktur hidrostat muskuler kang meh kabèh saka lapisan otot ora tulangé.[1] Ora kaya kéwan Cephalopoda liyané, akèh-akèh gurita saka subordo Incirrata duwé awak saka otot lan ora duwé balung njero. Gurita ora duwé thothok kang bisa nglindungi kaya déné Nautilus lan ora duwé thothok njero utawa balung kaya ta sotong lan nus.[2] Pérangan kang atos saka gurita ya iku paruh kang digunakaké gawé rahang kanggo matèni mangsa lan nyokot dadi cilik-cilik.[2] Awake kang fleksibel banget nggawé gurita bisa nyelipaké awak ing celah watu-watu kang sempit ing dhasar laut, mligi nalika mlayu saka iwak pemangsa kaya welut laut Moray.[2] Gurita kang kurang dikenal wong ya iku saka subordo Cirrata kang duwé sirip loro lan thothok njero banjur kemampuan nyelip ing ruangan sempit kurang.[2] Gurita duwé umur kang relatif singkat lan ana uga spésies kang mung urip nem wulan. Spesies kang luwih gedhé kaya ta Gurita raksasa Pasifik Utara kang boboté tekan 40 kilogram bisa yrip tekan limang taun ing kondisi lingkungan kang sesuai.[2]

Kecerdasan[besut | besut sumber]

Gurita iku kéwan kang paling cerdas dibandingaké invertebrata liyané. Kecerdasan gurita asring gawé debat para ahli biologi.Hasil panyobaan nggolèk dalan ing njero maze lan mecahaké masalah nunjukake yèn gurita duwé daya ingat ingkang suwé lan sadhéla.[3][4] Nanging urip gurita kang sadhéla nggawé ngèlmu kang disinaoni saka gurita ora bisa akèh.[3] Gurita duwé sistem saraf kang kompleks. Rong pertelon saka sel saraf ana ing tali saraf kang ana ing wolung lengen gurita, lengen gurita bisa obah-obah refleks kang rumit.[4]

Manfaat[besut | besut sumber]

Gurita asring ditangkap kanggo nggawé pakanan, diingu ing aquarium dadi spésimèn kang didelok-deloke utawa gawé kéwan ingon.[5]

Klasifikasi[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]