Gurita

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Gurita
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Animalia
Filum: Moluska
Kelas: Cephalopoda
Subkelas: Coleoidea
Superorder: Octopodiformes
Ordo: Octopoda
Leach, 1818
Familia

14 dalam dua subordo, lihat teks.

Octopus ornatus berry

Gurita yaiki kéwan moluska saka kelas Cephalopoda (sikil kewan ana ing endas), ordo Octopoda. Kéwan iki habitaté ya iku ing terumbu karang ing samodra.[1] Gurita iku ana 289 spesies (sepertelon saka total spesies kelas Cephalopoda).[1] Gurita ing basa Inggris jenengé octopus. Tembung iki dijupuk saka basa Yunani: Ὀκτάπους, sing tegesé sikil wolu.[1]

Wujud fisik[besut | besut sumber]

Gurita nduwèni lengen 8 (dudu tentakel) karo alat nyedot sing arupa bunder-bunder nyengkuwung sing ana ing lengen sing digunakaké kanggo obah ing dasar laut lan nangkep mangsa.[2] Lengen gurita iku struktur hidrostat muskuler sing meh kabeh saka lapisan otot ora tulangé.[1] Ora kaya kewan Cephalopoda liyané, akeh-akeh gurita saka subordo Incirrata nduwèni awak saka otot lan ora duwé tulang njero. Gurita ora nduwèni cangkang sing bisa nglindungi kaya dene Nautilus lan ora nduwèni cangkang njero utawa tulang kayata sotong lan nus.[2] Bagian sing atos saka gurita ya iku paruh sing digunakake gawé rahang kanggo mateni mangsa lan nyokot dadi cilik-cilik.[2] Awake sing fleksibel banget nggawé gurita bisa nyelipaké awak ing celah watu-watu sing sempit ing dasar laut, khususé nalika mlayu saka iwak pemangsa kaya welut laut Moray.[2] Gurita sing kurang dikenal wong ya iku saka subordo Cirrata sing nduwèni sirip loro lan cangkang njero banjur kemampuan nyelip ing ruangan sempit kurang.[2] Gurita nduwèni umur sing relatif singkat lan ana uga spesies sing mung urip nem wulan. Spesies sing luwih gedhe kayata Gurita raksasa Pasifik Utara sing bobote tekan 40 kilogram bisa yrip tekan limang taun ing kondisi lingkungan sing sesuai.[2]

Kecerdasan[besut | besut sumber]

Gurita iku kewan sing paling cerdas dibandingaké invertebrata liyane. Kecerdasan gurita asring gawé debat para ahli biologi.Hasil panyobaan nggolek dalan ing njero maze lan mecahaké masalah nunjukake yen gurita nduwèni daya ingat ingkang suwe lan sedhela.[3][4] Nanging urip gurita sing sedhela nggawé ilmu kang disinaoni saka gurita ora bisa akeh.[3] Gurita nduwèni sistem saraf sing kompleks. Rong pertelon saka sel saraf ana ing tali saraf sing ana ing wolung lengen gurita, lengen gurita bisa obah-obah refleks kang rumit.[4]

Manfaat[besut | besut sumber]

Gurita asring ditangkap kanggo nggawé pakanan, diingu ing aquarium dadi spesimen sing didelok-deloke utawa gawé kewan ingon.[5]

Klasifikasi[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gurita&oldid=998973"