Kabupatèn Wanasaba

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Kabupaten Wonosobo)
Jujug: pandhu arah, pados
Kabupatèn Wanasaba
Lambang Wonosobo.jpg
Lambang Wanasaba
Motto: "ASRI (Aman, Sehat, Rapi, Indah)"
Gambar:Locator kabupatèn wonosobo.png
Dina Dadi: 24 Juli 1825
Kutha krajan: Wanasaba
Bupati: Kholiq Arif
Wakil Bupati: Maya Rosida
Jembar
 - Total:

984,68 km²
Kacamatan
 - Cacahe:

15 Kacamatan
Padunung
 - Total:
 - Kapadhetan:

+/- 760.000 (2003)
+/- 772 jiwa / km²
Suku Bangsa: wong Jawa
Agama: Kajawèn, Islam, Protestan, Katulik, Hindhu lan Buddha
Basa: Basa Jawa lan Basa Indonésia

Kabupatèn Wanasaba (panulisan ing basa Indonésia Wonosobo) iku kabupatèn ing Jawa Tengah, lokasiné ing tengah-tengah propinsi Jawa Tengah, kutha Wanasaba iku kutha krajan kabupatèné, kutha-kutha liyané :, lan liya-liyané. Jembar wewengkon Kabupatèn iki ± 984,68 km² utawa hèktar.

Geografis[sunting | besut sumber]

Sebagéan gedhé wewengkon Kabupatèn Wanasaba arupa laladan pagunungan. Bagéan wétan (tapel wates karo Kabupatèn Temanggung) dumunung loro gunung berapi: Gunung Sindoro (3.136 meter) lan Gunung Sumbing (3.371 meter). Laladan lor minangka bagéan saka Dhataran Dhuwur Dieng, kanthi pucuké Gunung Prahu (2.565 meter). Ing sisih kidul, dumunung Wadhuk Wadaslintang.

Kutha krajan Kabupatèn Wanasaba dumunung ing tengah-tengah wewengkon Kabupatèn, sing dadi laladan hulu Kali Serayu. Wanasaba diliwati dalan propinsi sing nggabungaké Kutha Semarang-Kutha Purwakerta.

Makna Lambang[sunting | besut sumber]

  1. Garis-garis vertikal awarna ireng maknané curah udan kanthi intènsitas dhuwur.
  2. Loro gunung nandhakaké yèn Kutha Wanasaba sing ASRI dumunung ing sikiling Gunung Sindoro lan Gunung Sumbing.
  3. Garis gelombang horisontal awarna kuning mertandhani yèn ing laladan Wanasaba akèh tinemu sumber banyu.
  4. Pari lan kapas sing kagambar ing pinggir pledge mertandhani yèn Wanasaba iku laladan subur.
  5. Tulisan SWATANTRA ing pita putih nduwèni tékad supaya Wanasaba dadi laladan sing mandhiri.

Pamaréntahan[sunting | besut sumber]

Peta pamérangan wewengkon ing Kabupatèn Wanasaba.

Kabupatèn Wanasaba ketata saking 15 kacamatan, kalurahan lan désa. Kacamatan-Kacamatan ing Kabupatèn Wanasaba ya iku:

Mangga Kapurih Ugi Mriksani[sunting | besut sumber]

Pranala Jaba[sunting | besut sumber]