Éropah Kulon

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Eropah Kulon)
Jump to navigation Jump to search
Pangertèn umum Éropah Kulon sawisé Perang Donya II lan ing mangsa Perang Dingin.

Éropah Kulon sajeroning pagertèn kang paling umum ya iku konsèp pulitik kang muncul lan dianggo samangsa Perang Dingin. Tapel watesé kawangun ing pungkasan Perang Donya II, lan dumadi saka nagara-nagara kang ora dikuwasani déning bala Uni Soviet lan ora dikuwasani déning rezim kuminis. Éropah Kulon iki béda karo Éropah Wétan luwih amarga ékonomi lan pulitik tinimbang géografi.

Ing mangsa saiki, istilah Éropah Kulon luwih tumuju marang babagan ékonomi tinimbang pulitik lan géografi. Konsep Éropah Kulon iki luwih dihubungaké karo konsèp dhémokrasi liberal, kapitalisme, lan Uni Éropah. Nagara-nagara anggotané duwé kabudayan Kulon, lan gayutan ékonomi lan pulitik kang baik karo Amérika Lor, Amérika Kidul, lan Oséania.

Sajeroning pangertèn liyané, Éropah Kulon uga minangka subbagéan saka Éropah kang luwih cilik saka pambagéan pulitik tradisionalé. Éropah Kulon kang didhefinisèkaké déning PBB ya iku nagara-nagara ing ngisor iki:

Pembagian Éropah kang diatur PBB:      Éropah Lor      Éropah Kulon      Éropah Wétan      Éropah Kidul

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]