Reims

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Reims
Reims Hotel de ville 2010.jpg
(Lambang Kitha Reims (hôtel de ville))
Kitha Reims

Logo Reims

Blason Reims 51.svg
Negara Prancis
Wewengkon Administratif Champagne-Ardenne
Dhépartemèn Marne
Gubernur Adeline Hazan (2008 - 2014)
Wewengkon
 - Wiyaripun:

47,02 km²
Pedunung
 - Total (2004):
 - Kapadhetan:

179 992 (2010)
318 000/km²

Reims (play /ˈrmz/; utawi Rheims; French: [ʁɛ̃s]), inggih menika salah satunggaling kitha ing Prancis ingkang mlebet wewengkon administratif Champagne-Ardenne.[1] Saking Kitha Paris tebihipun watawis 130 km utawi 80 mil sisih lèr wétan.[2]

Reims kalebet kitha seni lan sajarah ing Prancis ingkang sampun dipunakeni minangka Situs warisan donya UNESCO.[3] Kajawi menika Reims ugi misuwur minangka kitha sampanye lan tèkstil.[4] Sampanye lan tèkstil menika dados satunggaling kakiyatan ékonomi Reims.[4]

Reims dipunsebat dados salah satunggalipun kitha penting lan gadhah pangaribawa ingkang ageng tumrap sajarah Prancis.[4] Bab menika dipunsebabaken amargi Reims asring kanggé pahargyan (upacara) ingkang penting ing salebetipun sajarah monarki Prancis.[1] Sampun langkung saking sedasa abad dangunipun Reims dipundadosaken kanggé jumenengan raja-raja Prancis.[1] Kacathet wiwit saking Louis ingkang Saléh ing taun 816 M ngantos dumugi Charles X taun 1825 M dipunjumenengaken ing kitha menika.[1] Awit saking menika Reims misuwur minangka Kitha Jumenengan utawi Kitha Raja.[5]

Sajarah Reims[sunting | sunting sumber]

Miturut sajarah, Kitha Reims dipunjumenengaken déning Rémus, lan kalebet kitha ageng ing wekdal Kakaisaran Romawi.[2][6] Sadèrèngipun gadhah nami Reims, kitha menika dipunsebat Kitha Remi.[3] Déning Suku Celtik ingkang gesang ing Kitha Reims, kitha menika dipunsebat Kitha Remes.[6] Wonten ugi pamanggih bilih tembung Reims asalipun saking tembung Rèmes.[7] Bilih wekdal semanten ibukuthanipun Rèmes ing Kitha Durocorter, ingkang éwah dados Durocortorum ing mangsa Romawi.[7] Tembung Durocortorum asalipun saking tembung duroingkang tegesipun bèntèng ingkang arupi paredèn.[7]

Watawis taun 80 SM, kitha Reims dipunwangun Oppidum Rémus sasampunipun penaklukan Romawi.[6] Kitha menika ugi dipunwangun déning 260 kauskupan Reims.[6] Sadangunipun invasi ageng, wonten 407 uskup Reims dipun-pejahi déning Nicaise Vandal.[6]

Taun 459 M Reims dados punjering wewengkon Austrasia, ingkang mlebet ing wewengkon menika kados negara Prancis, Jerman, Belgia, lan Walanda.[3] Taun 816 wonten jumenengan raja kapisanan Reims inggih menika Raja Louis ingkang Saleh.[8] Upacara ingkang dipunwontenaken ngantos gangsal jam menika dipuntindakaken ing Katedral Notre-Dame.[8] Sasampunipun pahargyan jumenengan purna, dipunlajengaken jamuan ing Istana Tau lan ziarah dhateng pasaréyanipun uskup Remi, ing Basilika.[8] Jumenengan raja ing Reims ingkang paling ageng menika nalika jumenenganipun Charles VII nalika tanggal 17 Juli 1429.[8] Wonten 33 gunggungipun raja Prancis ingkang jumenengan ing Kutha Reims, lan ingkang paling pungkasan menika [Charles X ing taun 1825.[8]

Wonten abad parotengah, Reims dados wewengkon ing Prancis ingkang makmur amargi prodhuksi tèkstil lan sampanye.[8] Raja Louis XIV marentahaken supados nambahi wiyaripun kebon anggur.[8]

Révolusi Indhustri ingkang ngrembaka ing Éropah ugi mengaruhi éwahipun tatanan Reims.[8] Kathah wewangunan dipunwangun nggantosaken wewangunan sadèrèngipun.[8] Maneka pepanggihan internasional ugi dipunwontenaken ing Kutha Reims ing kawitaning abad 20.[8] Salajengipun wonten Perang Donya I, nalika tanggal 4 September 1914, prajurit Jerman nyerang dhateng Reims.[8] Jerman ngupadi nguwaosi Reims kanthi cara ngepung lan ngebom ngantos tigang setengah taun.[8] Pangepungan dipunpungkasi kanthi risakipun 80 persèn kitha lan sédanipun 5.000 kurban perang.[8]

Tanggal 7 Mei 1945 sasampunipun Perang Donya II, utusan saking Jerman napakasmani wangsulipun wewengkon Reims dhateng Prancis.[9]

Géografi[sunting | sunting sumber]

Papan dunungipun[sunting | sunting sumber]

Wewengkon Reims

Reims dumunung ing Prancis Wétan, salèr-kilèn saking Merne lan kilènipun wewengkon Champagne-Ardenne.[10] Kitha menika ugi dumunung ing wewatesan antawisipun Prancis lan Jerman.[10] Kutha menika tebihipun 130 km saking Paris, 157 km saking Métz, 168 km saking Lille, 282 km saking Strasbourg.[10] Ing tingkat régional, Reims dumunung 25 km sisih lèr Kutha Troyes.[10] Reims mapan ing 49,258 drajat lintang lèr lan 4,031 drajat lintang wétan.[11] Kitha ingkang paling caket kaliyan Kitha Reims inggih menika: Tinqueux ingkang tebihipun 3,01 km, Saint-Brice-Courcelles tebihipun 3,29 km, Bétheny tebihipun 3,68 km, Cormontreuil tebihipun 4,18 km, Champigny tebihipun 4,25 km, Bezannes tebihipun 5,02 km, Cernay-lès-Reims tebihipun 5,32 km, lan Thillois tebihipun 5,60 km.[11]

Géologi[sunting | sunting sumber]

Reims dumunung ing sapinggiring cekungan sédhimèn ingkang jero.[12] Ing sisih kidul wonten Pagunungan Montagne ing Reims, ingkang dados sumbering Anggur paling saé kanggé ndamel sampanye, ing sisih lèr-kidul wonten Pagunungan St Thierry lan ing wétan wonten Gunung Berru.[12]

Iklim[sunting | sunting sumber]

Pagunungan Kitha Reims

Iklim ing Reims menika teles kanthi iklim segara.[13] Hawa ing kitha menika asrep ing mangsa jawah salju lan garing menawi mangsa bentèr (panas).[13] Tingkat curah jawah saben taunipun kinten-kinten 604 mm/taun.[13] Nalika wekdal mangsa bentèr ing Éropah taun 2003, rekor témperaturipun 21,3 ° C ing tanggal 13 Agustus, lan maksimum témperatur menika 39,3 ° C nalika 12 Agustus.[14] Digit ingkang kapisan ing tanggal 20 Agustus 2009 kanthi suhu 21,9 ° C.[14] Ngengingi cathetan jawah, dipunasilaken data 69,2 Milimèter ing tanggal 4 Juli 2006.[14] Cathetan suhu ing wulan Juni kacathet 36,7 ° C, ingkang dumados tanggal 28 Juni 2011.[14][15]

Wonten ing Kitha Reims ugi wonten stasiun cuaca (watawis 11 km saking Katedral Reims), dumunung ing sisih wétan-kidul lapangan udhara Prunay, Reims.[16] Stasiun Reims-Courcy (watasis 8 km saking Katedral), dumunung ing sisih lèr Reims caket kaliyan landhesan pacu saking pangkalan udhara.[16]

Populasi[sunting | sunting sumber]

Tabel ing ngandhap nedahaken cacahing padunung Kitha Reims taun 1968-2007.[17]

Populasi padunung Reims taun 1968-2007
2007 1999 1990 1982 1975 1968
Cacahipun 183 500 187 181 180 620 177 234 178 381 154 534
  • Ngéngingi dhistribusi padunung jaler lan èstri miturut umur ing Kitha Reims dipunjlèntrèhaken ing ngandhap:[17]
Dhistribusi padunung jaler lan èstri Kitha Reims miturut umur ing taun 2007
0-14 taun 15-29 taun 30-44 taun 45-59 taun 60-74 taun 75-90 taun ≥ 90 taun
Cacahipun (jaler) 15 405 26 038 17 917 14 825 8 184 4 092 229
Cacahipun (èstri) 14 641 27 612 17 943 17 194 10 312 8 093 1 013
  • Ngéngingi angka kalairan lan angka tilar donya ing Kitha Reims dipunjlèntrèhaken ing ngandhap:[17]
Angka kalairan lan tilar donya ing Kitha Reims taun 1999-2008
2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999
Angka Kalairan 2 533 2 549 2 498 2 597 2 553 2 525 2 608 2 798 2 765 2 757
Angka Tilar Donya 1 516 1 435 1 404 1 418 1 471 1 545 1 505 1 489 1 501 1 523

Transportasi[sunting | sunting sumber]

Jinis-jinis transportasi ingkang dipunginakaken ing Reims inggih menika:

Transportasi Trèm[sunting | sunting sumber]

transportasi trèm

Reims menika kitha ingkang dipunwangun ing sapinggiring Prancis, dumunung ing Île-de-France, caket kaliyan negara Belgia, Luksemburg lan Jerman.[18] Transportasi kapisan ing Reims dipundamel taun 1872, dipundamel kalih lajur margi, saking arah lèr-kidul lan wétan-kilèn.[19] Awit suksésipun damel margi menika saged nuwuhaken pambikaan margi-margi sanèsipun ing Kitha Reims.[19] Ananging, awit taun 1881 lan saterasipun, margi kalih lajur kalawau dipunwiyaraken malih dados sekawan lajur.[19] Panambahan menika dipunginakaken kanggé margi transportasi trèm turangga.[19]

Ing kawitanipun abad ka-20, ing Reims dipundamel ril kanggé trèm listrik.[19] Nalika Perang Donya Kapisan, margi trèm menika risak, lan jaringan transportasi kalawau dipunwangun malih ing taun 1920-an.[19] Bis pisanan wonten ing Kitha Reims nalika taun 1932, ingkang salajengipun saged ngirangi pangginaan trèm.[19] Trèm ingkang pungkasan dipunginakaken taun 1939.[19] Wekdal taun 1952, parusahaan transportasi éwah status dados Reims Perkotaan.[20] Jaringan transportasi dados ageng malih ing taun 1975 ing sedaya kitha ing distrik Reims; Bétheny Bezannes Cormontreuil, Saint-Brice-Courcelles lan Reims.[20] Reims ugi wiwit ngginakaken bis lan modérnisasi jaringan.[20] Sasampunipun prakawis pangginaan trèm kapisan taun 1980 mboten kasil, taun 2011 transportasi trèm dipunaktifaken malih ing Reims.[20] Panjang rute-nipun 11,2 km lan dipunjangkepi kanthi 23 stasiun.[20]

Transportasi Sepur[sunting | sunting sumber]

Wonten tigang stasiun ingkang wonten ing Kitha Reims.[21] Stasiun sepur ingkang utami menika stasiun paling sepuh.[21] Stasiun sepur kapisan dipunwangun taun 1877.[21] Samenika dipunlayani TER Champagne-Ardenne lan TER Picardie.[22] Kitha tujuan sepur kados kitha: Amiens, Cambrai, Chalons-en-Champagne, Charleville-Mézières, Château-Thierry, Dijon, Epernay, La Ferte-Milon, Métz lan Sédan.[22] Sepur TGV ugi mandheg ing stasiun TGV Champagne-Ardenne ingkang mapan ing Kitha Bezannes.[22] Stasiun Reims dumunung sacaketing griya sakit Reims.[22] Stasiun ingkang kaping tiga stasiun D'Esperey Franchet, dipunbikak ing wulan Oktober 2009, béaya damel stasiun D'Esperey Franchet menika ngantos 3,2 yuta euro.[22]

Transportasi Dirgantara[sunting | sunting sumber]

Tanggal 30 Oktober 1908 Henri Farman, saking Biplan Voisin, ndamel rintisan trasnportasi udhara (dirgantara) saking kitha satunggal dhateng kitha sanèsipun, nyambungaken antawisipun kamp militér Reims Chalons-en-Champagne.[23] Ing abad ka-20 dipunwangun bandhar udhara sipil kapisan ing Reims.[24] Bandhar udhara menika dipuntutup tanggal 30 Juni 2006.[24] Reims taksih nggadhahi setunggal bandhar udhara, inggih menika Bandhar Udhara Prunay ingkang manggén ing sisih wétan-kidul Kitha Reims.[25]

Prakawis Pambangunan[sunting | sunting sumber]

Satunggaling griya kanthi taman ing Kitha Reims

Kitha Reims gadhah rencana ngembangaken prakawis pambangunan kanthi nglibataken tigang perusahaan arsitèktur (Christian Devillers, Bruno Fortier lan Philippe Panerai).[26] Pambangunan kutha Reims dipunbahas ing Dhéwan Pangembangan Dhaérah Reims kanthi pambiyantu tigang perusahaan arsitèktur kasebat ing manéka warni prakawis (perencanaan kutha, ékonomi, griya, pendhidhikan, lan transportasi).[26] Parencanaan pembangunan Reims taun 2020 dipunrencanakaken badhé nambah wiyaripun margi lan papan-papan sanèsipun kados taman, kebon, lan gréja.[12]

Ngéngingi cacahipun griya ing Kitha Reims taun 2007 wonten 95.408, kapérang saking 88.421 griya utami, 957 griya cadhangan, lan 6.030 griya kothong.[27]

  • Cacahipun griya ing Reims nggadhahi parincén:
    • Ingkang gadhah griya piyambak 25,1% kanggé rata-rata nasional 55,3%;
    • Ingkang nyewa menika 71,6% kanggé rata-rata nasional agengipun 39,8%;
    • Ingkang gratis menika 3,3% kanggé rata-rata nasional agengipun 4,9%;
  • Cacahipun wangunan ing Reims adhedhasar jinis wewangunan:
    • Griya: 22,3% kanggé rata-rata nasional 56,8%;
    • Apartemén: 74,4% kanggé rata-rata nasional agengipun 40,4%;[5]
    • Jinis-jinis akomodhasi: 3,3% kanggé rata-rata nasional 2,8%.[28]
    • Reims ugi dipunjangkepi kanthi 82 taman, 14 papan wisata.[5]
    • Amargi gadhah poténsi pariwisata, ing Kitha Reims kathah wangunan hotél.[29] Kinten-kinten wonten 55 hotél lan aréa parkir ing Kutha Reims.[29]

Papan Wisata[sunting | sunting sumber]

Muséum[sunting | sunting sumber]

Muséum Saint-Remi Reims.

Reims nggadhahi manéka warni muséum.[30] Muséum paling sepuh menika Muséum Seni Beaux ing Reims ingkang dipundamel taun 1794.[30] Wangunan sanèsipun kados Gréja Saint-Denis dipunwangun taun 1908.[30] Biara menika taksih njagi manéka karya seni abad ka-15 ngantos abad ka-20.[30] Wonten ugi Muséum Seni ing Champagne-Ardenne ingkang nyimpen koléksi 600 karya seni lukisan, fotografi, gambar vidéo, lan sanès-sanèsipun.[31] Muséum Vergeur satunggalipun muséum sepuh ing Reims.[32] Muséum Vergeur nggadhahi koléksi awit abad ka-20, 50 koléksi lukisan karya Albert Durer, karya saking Asia abad ka-19 ingkang dipunkempalaken Hugues Krafft.[32]

Muséum Saint-Remi Reims, satunggalipun muséum ingkang nyimpen koléksi sejarah lan arkeologi saking Reims.[33] Muséum Saint-Remi ing Reims mapan caket kaliyan Katedral Reims.[34] Ing muséum Saint-Remi dipunsimpen koléksi tilaranipun Charles X.[34]

Wisata Situs Warisan Donya Reims[sunting | sunting sumber]

Ing taun 1991 Kitha Reims dipunpilih minangka kitha warisan donya déning UNESCO.[35] Bilih wangunan ing Reims ingkang mlebet warisan donya inggih menika:

Wisata musik[sunting | sunting sumber]

Kitha Reims awit taun 1994 gadhah wangunan mligi dipunginakaken kanggé giyaran musik.[36] Wangunan menika ugi dipunginakaken kanggé sinau babagan musik, tari, lan téater.[36] Paling mboten wonten 100 konsér ing saben taunipun.[36] Reims nggadhahi kalih wangunan auditorium kanthi 400 kursi ugi dipunjangkepi kanthi piranti akustik lan studiyo dansa.[36]

Ing Kitha Reims ugi wonten panggénan gedhung centre national de création musicale utawi gedhung musik nasional ingkang wiyaripun 500 m2.[37] Piranti musik ing wangunan menika kalebet salah satunggalipun piranti musik paling saé ing Prancis lan Éropah.[37] Tanggal 25 Februari 2005 ing Kutha Reims dipunwangun La Cartonnerie kanthi wiyar 4.000 m2.[38] Wangunan menika dipun-ginakaken kanggé giyaran musik kontemporér.[38] Ing La Cartonnerie saben taunipun dipungiyaraken manéka konsér ngantos 80 konsér musik (rock, hip-hop, éléktro, lan sanèsipun).[39]

Wisata sanès[sunting | sunting sumber]

Ing Kitha Reims wonten wangunan perpustakaan ingkang cacahipun wonten pitu lan mapan sacaketipun Katedral Reims.[40] Salah satunggalipun, Perpustakaan Jean-Falala ingkang dipunbikak 14 Mei 2003 nggadhahi wiyar 6500m² lan dipunbikak kanggé bebrayan umum.[40] Reims ugi gadhah Perpustakaan Carnegie, kalebet perpustakaan Kitha Reims ingkang dipunwangun kanggé panaliten.[41] Dipunwangun taun 1921 lan dipunresmékaken tanggal 10 Juni 1928 déning Présidhén Gaston Doumergue.[41]

Wangunan Opera House utawi Gedhung Opera Reims ingkang dipunwangun déning arsitèk Reims Alphonse Gosset lan dipunresmékaken ing taun 1873.[42] Sasampunipun risak ing wulan Septémber 1914 amargi Perang Donya I, wangunan menika dipunwangun malih taun 1931 kanthi dipunpandhégani arsitèk Mesh Sollier.[42] Gedhung Opera menika ngandhut seni wangunan gaya Art Deco khas saking Italia.[42]

Wonten wangunan punjering/pusat budaya Reims, inggih menika Gedhung Punjering Budaya Saint-Exupéry.[43] Gedhung awujud aula menika dipundamel kanggé partisipasi ing pangembangan budaya Reims.[43]

Papan Ibadah ing Reims[sunting | sunting sumber]

Ibadah Katolik[sunting | sunting sumber]

Ibadah Yahudi[sunting | sunting sumber]

Ibadah Islam[sunting | sunting sumber]

Unjukan lan Kulinér[sunting | sunting sumber]

Sampanye, unjukan khas Kutha Reims
biskuit Abrit-Eném, kulinér saking Reims

Reims gadhah prodhuk pinunjul saking wewengkon Ardenne.[63] Saking Ardenne dipunasilaken sampanye ingkang sampun misuwur lan kalebet sumbering ékonomi Reims.[63] Sanajan ing Reims namung wonten sakedhik kebon anggur, namung 50 hèktar kémawon.[63] Sampanye menika dipunékspor ing saben taunipun 80 yuta botol.[63] Déné parusahaan ingkang ngasilaken Sampanye ing Reims inggih menika:Henri Abele, Boizel-Canon-Lanson-Bruno Paillard, Charles De Cazanove, GH Martel, GH Mumm, Henriot, Krug, Louis Roederer, Piper-Heidsieck, Charles Heidsieck, Ruinart, Taittinger-Irroy, Veuve Clicquot, lan Vranken-Pommery.[63] Ing Kitha Reims dipunwangun gedhung utawi lembaga mligi kanggé maméran prodhuk-prodhuk sampanye.[63] Déné jinisipun sampanye ingkang dipunasilaken menika sampanye warni abrit, pethak, lan warni sekar mawar.[64] Sampanye menika dipunékspor ing saben taunipun 80 yuta botol.[63]

Dhaharan khas (kulinér) sanèsipun menika sajinis roti ingkang nami biskuit Abrit-Eném saking Reims.[5] Roti menika dipundamel kapisanan ing taun 1691 déning tukang damel roti ing Reims.[64] Biskuit Abrit-Eném saking Reims dipundamel kanthi campuran vanili.[64] Sampun dados adat ing Reims dhaharan roti/biskuit menika dipundhahar kanthi cara dipuncemplungaken ing sampanye.[64] Roti tradisi Reims kathahipun dipunprodhuksi ing Griya Fossier ingkang mrodhuksi 50%.[65] Dhaharan khas Reims menika sampun dados tradisi awit abad parotengah.[66] Sanèsipun Biskuit Abrit-Eném ugi wonten Roti jaé.[67] Prodhuksi roti jaé ing Reims sampun wonten awit abad ka-16.[67] Ing wekdal semanten roti dipunprodhuksi piyambak-piyambak.[67] Roti Jaé misuwur ing taun 1783 ngangos gadhah jejuluk "roti paling kinurmatan".[67] Roti jaé dipundamel saking adhonan glepung gandum, madu, kayu manis, lan jaé.[67]

Kitha Kembar[sunting | sunting sumber]

Reims gadhah kitha kembar, kados kutha:

Tiyang Misuwur[sunting | sunting sumber]

Robert Pirès, pemain bal saking Reims

Reims nggadhahi tokoh utawi tiyang-tiyang misuwur, kados kaserat ing ngandhap menika:

Logo Reims[sunting | sunting sumber]

Blason de Reims Reims
  • Kalih karangan sekar kanthi pikajeng: "Gusti Allah wonten ing salebeting batos".[82]


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d (en)wikitravel.org. "Reims". wikitravel.org. http://wikitravel.org/en/Reims. Retrieved 1 April.
  2. ^ a b (fr)Office de Tourisme de Reims. "Bienvenue à Reims". reims-tourisme. http://www.reims-tourisme.com/. Retrieved 28 Maret.
  3. ^ a b c (en)tripadvisor.com. "Reims: History". tripadvisor.com. http://www.tripadvisor.com/Travel-g187137-s203/Reims:France:History.html. Retrieved 1 April.
  4. ^ a b c (en).infoplease.com. "Reims". infoplease.com. http://www.infoplease.com/encyclopedia/world/reims.html. Retrieved 1 April.
  5. ^ a b c d e (fr)french-property.com. "Reims Property Insight". french-property.com. http://www.french-property.com/property/champagne_ardenne/marne/reims/insight/. Retrieved 1 April.
  6. ^ a b c d e (en)reims-tourism.. "Ancient Reims". reims-tourism.. http://www.reims-tourism.com/reims-champagne/heritage-and-discovery/the-history-of-reims.aspx. Retrieved 29 Maret.
  7. ^ a b c (en)cambridge. "Name: Dvrocortoro". cambridge. http://www.cambridge.org/us/talbert/talbertdatabase/TPPlace609.html. Retrieved 29 Maret.
  8. ^ a b c d e f g h i j k l m (en)reims-tourism.com. "Ancient Reims". reims-tourism.com. http://www.reims-tourism.com/reims-champagne/heritage-and-discovery/the-history-of-reims.aspx. Retrieved 6 April.
  9. ^ (en)Pearson Education. "Reims". infoplease.come. http://www.infoplease.com/encyclopedia/world/reims.html. Retrieved 6 April.
  10. ^ a b c d (fr)lion1906. "Orthodromie entre Reims et une autre commune de France". lion1906. http://www.lion1906.com/Php/Resultats/Resultat_Orthodromie1.php?Insee1=51454&Insee2=&Ville1=Reims&. Retrieved 29 Maret.
  11. ^ a b (fr)map-france.com. "City of Reims". map-france.com. http://www.map-france.com/Reims-51100/. Retrieved 15 April.
  12. ^ a b c (en)reims-online.fr. "Discover the city of Reims". reims-online.fr. http://www.reims-online.fr/. Retrieved 5 April.
  13. ^ a b c (en)le site linternaute.com. "Données climatiques de Reims". le site linternaute.com. http://www.linternaute.com/ville/ville/climat/624/reims.shtml. Retrieved 29 Maret.
  14. ^ a b c d (fr)France Météofrance.com. "Premières fortes chaleurs de l'été". France Météofrance.com. http://france.meteofrance.com/france/actu/archives/2011/2011?page_id=14728&document_id=25576&portlet_id=78025. Retrieved 29 Maret.
  15. ^ (fr)Météociel.fr. "Données mensuelles de juin 2011 pour Reims-Courcy". Météociel.fr. http://www.meteociel.fr/climatologie/villes.php?code=7070&mois=6&annee=2011. Retrieved 29 Maret.
  16. ^ a b (en)Climat MétéoFrance.com. "Reims-Courcy, septembre 2012". Climat MétéoFrance.com. http://climat.meteofrance.com. Retrieved 29 Maret.
  17. ^ a b c (en)map-france.com. "Population Reims". map-france.com. http://www.map-france.com/Reims-51100/population-Reims.html. Retrieved 15 April.
  18. ^ (en)maps.google.com. "Location Reims City". maps.google.com. https://maps.google.com/maps?hl=id&client=firefox-beta&ie=UTF-8&q=Location+Reims+City&fb=1&hq=Location&hnear=0x47e974334a533b09:0x40a5fb99a3b45c0,Reims,+Perancis&ei=UnVZUe-nGM_trQewm4CYBw&ved=0COUBEMgT. Retrieved 1 April.
  19. ^ a b c d e f g h (en)lunion.presse.fr. "Petite histoire des transports en commun à Reims". lunion.presse.fr. http://www.lunion.presse.fr/article/autres-actus/petite-histoire-des-transports-en-commun-a-reims. Retrieved 1 April.
  20. ^ a b c d e (fr)ville-reims.fr. "Les transports en commun : une compétence de Reims Métropole". ville-reims.fr. Archived from the original on 2012-09-14. https://archive.is/B1R0. Retrieved 1 April.
  21. ^ a b c (fr)photoenligne3.free.fr. "Gare de Reims". photoenligne3.free.fr. http://photoenligne3.free.fr/Marne/Reims/Gare/GareReims.html. Retrieved 1 April.
  22. ^ a b c d e (fr)rff.fr. "Franchet d’Esperey, Inauguration de la halte ferroviaire le 5 octobre 2009". rff.fr. http://www.rff.fr/IMG/DP-Franchet-Esperey.pdf. Retrieved 1 April.
  23. ^ (fr)aviation.maisons-champagne.com. "1908 / 1er voyage en avion d’une ville à une autre ". aviation.maisons-champagne.com. http://aviation.maisons-champagne.com/dir.php?centre=02-histoire&menu=02. Retrieved 1 April.
  24. ^ a b (fr)eims.cci.fr. [www.reims.cci.fr/IMG/pdf/dossier092006.pdf "Une histoire chaotique"]. www.reims.cci.fr/IMG/pdf/dossier092006.pdf. Retrieved 1 April.
  25. ^ (fr)reims.cci.fr. "Aéroport Reims-en-Champagne". http://www.reims.cci.fr/se-developper/aerodrome-reims-prunay/aerodrome-reims-prunay-article12268.html. Retrieved 1 April.
  26. ^ a b (en)le site Reims 2020. "le site Reims 2020". le site Reims 2020. http://www.reims2020.fr/. Retrieved 29 Maret.
  27. ^ (en)map-france.com. "City of Reims". map-france.com. http://www.map-france.com/Reims-51100/. Retrieved 15 April.
  28. ^ (fr)SeLoger.com. " Annonces Champagne-Ardenne Marne Reims Locations Appartement". SeLoger.com. http://www.seloger.com/immobilier/locations/immo-reims-51/bien-appartement/. Retrieved 1 April.
  29. ^ a b (en)tripadvisor.com. "Reims Hotels". tripadvisor.com. http://www.tripadvisor.com/Hotels-g187137-Reims_Marne_Champagne_Ardenne-Hotels.html. Retrieved 1 April.
  30. ^ a b c d (en)ville-reims.fr. "Musée des Beaux-arts". ville-reims.fr. Archived from the original on 2013-01-07. https://archive.is/HFsFs. Retrieved 13 April.
  31. ^ (fr)frac-champagneardenne.org. "Le frac:Presentation". frac-champagneardenne.org. http://www.frac-champagneardenne.org/page-le_frac_presentation-11-1.html. Retrieved 13 April.
  32. ^ a b (fr)ville-reims.fr. "Musée Le Vergeur". ville-reims.fr. Archived from the original on 2013-02-17. https://archive.is/l9Gnh. Retrieved 13April.
  33. ^ (fr)xxi.ac-reims.fr. "Ressources photographiques champardennaises". xxi.ac-reims.fr. http://xxi.ac-reims.fr/hist-geo-gallery/index.php?/category/67. Retrieved 18 April.
  34. ^ a b (fr)ville-reims.fr. "Palais du Tau". ville-reims.fr. Archived from the original on 2013-02-13. https://archive.is/Dba5r. Retrieved 18 April.
  35. ^ a b c d e f (fr)ville-reims.fr. "UNESCO World Heritage in Reims". ville-reims.fr. Archived from the original on 2013-07-02. https://archive.is/oWPia. Retrieved 22 April.
  36. ^ a b c d (fr)crr-reims.fr. "Un équipement remarquable". crr-reims.fr. http://www.crr-reims.fr/etablissement/presentation/index.html. Retrieved 22 April.
  37. ^ a b (fr)culture.gouv.frculture.gouv.fr. "centre national de création musicale". cculture.gouv.fr. http://www.culture.gouv.fr/champagne-ardenne/3documentation/nav2_cesare_inauguration.html. Retrieved 22 April.
  38. ^ a b (fr)evene.fr. "La Cartonnerie ". evene.fr. http://www.evene.fr/culture/lieux/la-cartonnerie-1800.php. Retrieved 22 April.
  39. ^ (fr)cartonnerie.fr. "la Cartonnerie Scène de Musiques Actuelles ". cartonnerie.fr. http://www.cartonnerie.fr/web/presentation. Retrieved 22 April.
  40. ^ a b (fr)bm-reims.frm. "Bibliobus et Médiathèque Croix-Rouge". bm-reims.fr. http://www.bm-reims.fr/medias/medias.aspx?INSTANCE=EXPLOITATION. Retrieved 22 April.
  41. ^ a b {{fr}reims-online.fr (2013). "Carnegie Library". reims-online.fr. http://www.reims-online.fr/lieux.html. Retrieved 22 April.
  42. ^ a b c (fr)operadereims.com. "Historique". operadereims.com. http://www.operadereims.com/Historique,6?lang=fr. Retrieved 22 April.
  43. ^ a b (fr)Centre culturel Saint-Exupéry. "présentation • adhésion • plan • l'équipe". Centre culturel Saint-Exupéry. http://www.saintex-reims.com/info.php. Retrieved 22 April.
  44. ^ (fr)Cathédrale Notre-Dame. "Cathédrale Notre-Dame". notredamedeparis.frm. http://www.notredamedeparis.fr/spip.php?rubrique2. Retrieved 4 April.
  45. ^ (fr)Par Courrier picard. "Le démontage de l'église Saint-Jacques durera trois mois ". courrier-picard.fr. http://www.courrier-picard.fr/region/le-demontage-de-l-eglise-saint-jacques-durera-trois-mois-ia174b0n11700. Retrieved 4 April.
  46. ^ (fr)reims-tourisme.com. "BASILIQUE SAINT-REMI". reims-tourisme.com. http://www.reims-tourisme.com/basilique-saint-remi/commune/tabid/12543/offreid/eb6990b1-5311-4f7f-ac4d-3c875fb6e078/patrimoine-unesco.aspx. Retrieved 4 April.
  47. ^ (fr)eglisestandre.fr. "Saint André de SAINT-MAURICE". eglisestandre.fr. http://www.eglisestandre.fr/. Retrieved 4 April.
  48. ^ (fr)imtl.org. "Église Saint-Laurent, images". imtl.org. http://www.imtl.org/edifices/eglise-Saint-Laurent.php. Retrieved 4 April.
  49. ^ (fr)saintandrereims.com. [http://saintandrereims.com/ " Vivre la semaine Sainte "]. saintandrereims.com. http://saintandrereims.com/. Retrieved 4 April.
  50. ^ (fr)panoramio.com. "Reims: Chapelle Notre dame de la paix dite "chapelle Foujita"". panoramio.com. http://www.panoramio.com/photo/14411490. Retrieved 4 April.
  51. ^ (fr)reims-tourisme.com. "BASILIQUE SAINTE-CLOTILDE". reims-tourisme.com. http://www.reims-tourisme.com/tabid/12542/OffreId/c345c71f-20c3-4047-a62b-dbc0cdc35aee/Default.aspx. Retrieved 4 April.
  52. ^ (fr)jds.fr. "Eglise Sainte-Geneviève - Mulhouse". jds.fr. http://www.jds.fr/mulhouse/eglise/eglise-sainte-genevieve-7857_L. Retrieved 4 April.
  53. ^ (fr)fr.nomao.com. "Eglise Saint Louis– Reims". fr.nomao.com. http://fr.nomao.com/1588414.html. Retrieved 4 April.
  54. ^ (fr)fr.nomao.com. "Presbytère Saint Jean Marie Vianney". fr.nomao.com. http://fr.nomao.com/15539538.html. Retrieved 4 April.
  55. ^ (fr)egliseinfo.catholique.fr. "Saint François d'Assise - 51100 REIMS". egliseinfo.catholique.fr. http://egliseinfo.catholique.fr/lieu/51/reims/saint-francois-d-assise. Retrieved 4 April.
  56. ^ (fr)M. Paul. "EGLISE ST-NICAISE". catholique-reims.cef.fr. http://catholique-reims.cef.fr/spip.php?rubrique214&lang=fr. Retrieved 4 April.
  57. ^ (fr)flaneriesreims.com. "Eglise Saint-Vincent de Paul". flaneriesreims.com. http://www.flaneriesreims.com/l-39-eglise-saint-vincent-de-paul-flaneries-musicales-de-reims.html. Retrieved 4 April.
  58. ^ (fr)concertandco.com. "Lieu : Eglise St Jean Baptiste - Reims". concertandco.com. http://www.concertandco.com/lieu/eglise-st-jean-baptiste-reims/salle-concert-14467.htm. Retrieved 4 April.
  59. ^ (fr)annuaire.118712.f. "Eglise Saint-Thomas". annuaire.118712.f. http://annuaire.118712.fr/Marne-51/Reims-51100/Eglise-saint-thomas-0326474419_9X0040C00005T90500V20890S. Retrieved 4 April.
  60. ^ (en)kosherdelight.com. "SYNAGOGUES IN REIMS, FRANCE:". kosherdelight.com. http://www.kosherdelight.com/FranceSynagoguesReims.htm. Retrieved 4 April.
  61. ^ (fr)Comité de Gestion de la Mosquée El-Mansour. "Mosquée EL-MANSOUR ". annuaire-musulman.com. http://www.annuaire-musulman.com/view.php?id=317&cat=78&page=1. Retrieved 4 April.
  62. ^ (fr)guidemusulman.com. "Mosquée à Reims". guidemusulman.com. http://www.guidemusulman.com/mosquee/834/51100-mosquee-a-reims. Retrieved 4 April.
  63. ^ a b c d e f g (fr)lunion.presse.fr. "DOSSIER SPÉCIAL / Quelle est la capitale du Champagne ?". lunion.presse.fr. http://www.lunion.presse.fr/article/a-la-une/dossier-special-quelle-est-la-capitale-du-champagne. Retrieved 1 April.
  64. ^ a b c d (fr)Biscuits Fossier. "Histoire du Biscuit Rose.". Biscuits Fossier. http://www.fossier.fr/histoire_du_biscuit_rose.php. Retrieved 1 April.
  65. ^ (fr)LE BISCUIT ROSE. "le site Reims 2020". LE BISCUIT ROSE. http://www.crdp-reims.fr/polegout/patrimoine_ca/biscuit_rose.pdf. Retrieved 1 April.
  66. ^ (fr)croquignoles. "croquignoles". LE BISCUIT ROSE. http://www.fossier.fr/croquignoles_c3.html. Retrieved 1 April.
  67. ^ a b c d e (en)Ministry of State for Higher Education and Research. "Pol Gosset, Le pain d'épice de Reims in Bulletin du Comité du Folklore Champenois". Ministry of State for Higher Education and Research. http://www.persee.fr/web/revues/home/prescript/article/pharm_0035-2349_1932_num_20_77_9952_t1_0009_0000_3. Retrieved 1 April.
  68. ^ (en)arlingtonsistercity.org. "Reims, France ". arlingtonsistercity.org. http://www.arlingtonsistercity.org/cities/default.aspx?pageID=11. Retrieved 3 April.
  69. ^ (en)ville-reims.fr. "Towns twin with Reims". ville-reims.fr. Archived from the original on 2013-07-02. https://archive.is/oO4j4. Retrieved 3 April.
  70. ^ (en)britannica.com. [http://www.britannica.com/EBchecked/topic/124928/Jean-Baptiste-Colbert "Jean-Baptiste Colbert "]. britannica.com. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/124928/Jean-Baptiste-Colbert. Retrieved 29 Maret.
  71. ^ (en)jeanbaptistedelasalle.com. "Jean-Baptiste de La Salle". jeanbaptistedelasalle.com. http://www.jeanbaptistedelasalle.com/. Retrieved 29 Maret.
  72. ^ (en)choeurnicolasdegrigny.com. "Nicolas de Grigny ". choeurnicolasdegrigny.com. http://www.choeurnicolasdegrigny.com/. Retrieved 29 Maret.
  73. ^ (en)britannica.com. "Jean-Baptiste Drouet, count d’Erlon". britannica.com. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/171901/Jean-Baptiste-Drouet-count-dErlon. Retrieved 29 Maret.
  74. ^ (en)Nicolas Eugene Geruzez. "Nicolas Eugene Geruzez ". wiki.answers.com. http://www.theodora.com/encyclopedia/g/nicolas_eugene_geruzez.html. Retrieved 29 Maret.
  75. ^ (en)wiki.answers.com. "When did Adolphe d'Archiac die?". wiki.answers.com. http://wiki.answers.com/Q/When_did_Adolphe_d%27Archiac_die. Retrieved 29 Maret.
  76. ^ (en)violinwettbewerb-marteau.de. "Henri Marteau (1874 - 1934)". violinwettbewerb-marteau.de. http://www.violinwettbewerb-marteau.de/index.php?id=henri_marteau&L=1. Retrieved 29 Maret.
  77. ^ (en)academia.edu. "Book Critique of Maurice Halbwachs On Collective_Memory". academia.edu. http://www.academia.edu/1437974/Book_Critique_of_Maurice_Halbwachs_On_Collective_Memory_. Retrieved 29 Maret.
  78. ^ (en)amazon. "Roger Caillois". amazon. http://www.amazon.com/Roger-Caillois/e/B001IR3CRC. Retrieved 29 Maret.
  79. ^ (en)egs.edu. "Jean Baudrillard - Biography". egs.edu. http://www.egs.edu/faculty/jean-baudrillard/biography/. Retrieved 29 Maret.
  80. ^ (en)purepeople. "Patrick Poivre d'Arvor". purepeople. http://www.purepeople.com/people/patrick-poivre-d-arvor_p158. Retrieved 29 Maret.
  81. ^ (en)premierleague. "Robert Pires". premierleague. http://www.premierleague.com/en-gb/players/profile.overview.html/robert-pires. Retrieved 29 Maret.
  82. ^ (fr)euraldic.com. "REIMS". euraldic.com. http://www.euraldic.com/txt_vbh013_reims.html. Retrieved 15 April.

Pranala Njawi[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Reims ing Wikivoyage

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Reims&oldid=884790"