Jaran

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Disambig.svg
Jaran
Status konsèrvasi
Ingon-ingon
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Mammalia
ordo: Perissodactyla
kulawarga: Equidae
Genus: Equus
Species: E. caballus
Jeneng binomial
Equus caballus
Linnaeus, 1758


Jaran (Equus caballus utawa Equus ferus caballus[1][2]) iku salah siji saka sepuluh spesies modhèrn mamalia saka genus Equus. kéwan iki wis suwé arupa salah siji kéwan ternak sing wigati sacara ékonomis, lan wis nyekel peran wigati ing pangangkutan wong lan barang suwéné èwonan taun. Jaran bisa ditunggangi déning manungsa kanthi migunakaké sèdhel lan bisa uga digunaaké kanggo narik, kayata krétakréta, utawa luku. Ing sapérangan dhaérah, jaran uga digunaaké minangka sumber panganan. Senadyan paternakan jaran diprakirakaké wis diwiwiti taun 4500 SM, bukti-bukti panggunaan jaran kanggo kaperluan manungsa gèk ditemokaké dumadi wiwit taun 2000 SM.

Bobot[sunting | sunting sumber]

Jaran sing entheng, contoné jaran Arab, MorganMorgan, Quarter HorseQuarter Horse, PaintPaint lan ThoroughbredThoroughbred]] boboté bisa tekan watara 590590 kg. Jaran sing "abot" utawa jaran beban, contoné ClydesdaleClydesdale, DraftDraft, PercheronPercheron, lan ShireShire boboté bisa nganti 907907 kg.

Shio[sunting | sunting sumber]

Jaran ana ing siklus kéwan 1212 taun sing muncul ing Zodiak Tionghoa sing ana kaitané karo Kalèndher Tionghoa. Miturut crita rakyat TionghoaTionghoa, saben kéwan dihubungaké karo ciri-ciri pribaden tinamtu, lan wong-wong sing lair ing taun jaran nduwèni sifat: cerdascerdas, mandhirimandiri lan nduwèni jiwa mardikamardika. Pirsanana: Jaran (shio)

Pirsanana uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Book of Horses: A Complete Medical Reference Guide for Horses and Foals, disunting oleh Mordecai Siegal. (Oleh dosen dan staf, Universitas California, Davis, Sekolah Kedokteran Hewan.) Harper Collins, 1996.
  • Illustrated Atlas of Clinical Equine Anatomy and Common Disorders of the Horse, oleh Ronald J. Riegal, D.V.M. dan Susan E. Hakola, B.S., R.N., C.M.I. Equistar Publications, Ltd., 1996.
  • International Commission on Zoological Nomenclature. 2003. Opinion 2027 (Case 3010). Usage of 17 specific names based on wild species which are pre-dated by or contemporary with those based on domestic animals (Lepidoptera, Osteichthyes, Mammalia): conserved. Bull.Zool.Nomencl., 60:81-84.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba kanggo olah raga nunggang jaran[sunting | sunting sumber]

Galeri[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Jaran ing Wikimedia Commons.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jaran&oldid=877189"