Louis XIV saka Prancis

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Louis XIV
Louis XIV karyané Hyacinthe Rigaud (1701)
Raja Prancis lan Navarre
Pamaréntahan 14 Mei 1643 – 1 September 1715
Prancis 7 Juni 1654
Didhisiki Louis XIII
Pangganti Louis XV
Wali Anne saka Austria (tekan taun 1651)
Garwa Maria Theresa saka Spanyol
Françoise d'Aubigné
Isu
Louis, le Grand Dauphin
Princess Anne Élisabeth
Princess Marie Anne
Princess Marie Thérèse
Philippe Charles, Duke saka Anjou
Louis François, Duke saka Anjou
Asma jangkep
Louis-Dieudonné de France
House House of Bourbon
Bapa Louis XIII saka Prancis
Ibu Anne saka Austria
ing Basilika Saint Denis, Saint-Denis, Prancis
Tapak asma
Agami Katulik

Louis XIV (Prancis: Louis-Dieudonné; lair 5 September 1638 – tilar donya 1 September 1715 kanthi umur76 taun) iku raja Prancis lan Navarre sing dinobataké tangal 14 Mei 1643 jroning umur limang taun. Dhèwèké lagi wiwit kawasa penuh kawit sédané mentri utamané (Prancis: Premier Ministre), Jules Cardinal Mazarin nalika taun 1661. Louis XIV dijuluki uga minangka Raja Srengéngé (Prancis: Le Roi Soleil) utawa Louis sing Agung (Prancis: Louis le Grand, utawa Le Grand Monarque). Dhèwèké mréntah Prancis sakwéné 72 taun, mangsa kakuwasan paling suwé monarki ing Prancis lan Éropah.

Louis XIV ningkataké kakuwasan Prancis ing Éropah lumantar telung paprangan gedhé: Perang Prancis-Walanda (Inggris: Franco-Dutch War), Perang Aliansi Gedhé (Inggris: War of the Grand Alliance), lan Perang Suksèsi Spanyol (Inggris: War of the Spanish Succession) antara taun 1701 - 1714. Louis XIV kasil matrapaké absolutisme lan negara kapusat. Ungkapan "L'État, c'est moi" ("Negara iku aku") asring dianggep asalé saka dhèwèké, senajan ahli sajarah duwé pendhapat iki ora trep lan kamungkinan gedhé disebaraké déning lawan pulitiké minangka pawujudan stereotipe absolutisme sing dianut dhèwèké. Sawijining panulis Prancis, Louis de Rouvroy, malah ngaku yèn dhèwèké krungu Louis XIV ujar mangkéné sadurungé patiné: "Je m'en vais, mais l'État demeurera toujours" ("aku bakal lunga, nanging negara bakal tetep ana").

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Jabatan pulitik
Sing mengku  sadurungé:
Louis XIII
Raja Prancis
1643-1715
Diganti déning:
Louis XV
Lambang Karajan Prancis Raja Prancis Lambang Karajan Prancis

Hugh Capet
987-996

Robert II
996-1031

Henri I
1031-1060

Philippe I
1060-1108

Louis VI
1108-1137

Louis VII
1137-1180

Philippe II
1180-1223

Louis VIII
1223-1226

Louis IX
1226-1270

Philippe III
1270-1285

Philippe IV
1285-1314

Louis X
1314-1316

Jean I
1316-1316

Philippe V
1316-1322

Charles IV
1322-1328

Philippe VI
1328-1350

Jean II
1350-1364

Charles V
1364-1380

Charles VI
1380-1422

Charles VII
1422-1461

Louis XI
1461-1483

Charles VIII
1483-1498

Louis XII
1498-1515

François I
1515-1547

Henri II
1547-1559

François II
1559-1560

Charles IX
1560-1574

Henri III
1574-1589

Henri IV
1589-1610

Louis XIII
1610-1643

Louis XIV
1643-1715

Louis XV
1715-1774

Louis XVI
1774-1791

Louis XVII
1793-1795

Louis XVIII
1814-1824

Charles X
1824-1830

Louis XVI Raja Rakyat Prancis 1791-1792
Napoléon I Kaisar Prancis 1804-1814 lan 1815
Louis-Philippe I Raja Rakyat Prancis 1830-1848
Napoléon III Kaisar Prancis 1852-1870

Pirsani uga: Sajarah Prancis - Kapetia - Valois - Bourbon

Cithakan:Pulitikus-stub