Monarki

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Monarki, asal saka basa Yunani monos (μονος) sing tegesé siji, lan archein (αρχειν) sing tegesé pemeréntah. Monarki kuwi jinis pemeréntahan sing ndadèkaké Raja dadi Kepala Negara. Monarki utawa sistem pemerintahan krajan iku sistem paling tua ing donya. Ing wiwitan kurun abad kaping-19, ana luwih saka 900 tahta karajan ing donya, ananging mudhun nganti dadi 240 jroning abad kaping-20. Ing dekade kawolu abad kaping-20, mung kari 40 takhta waé sing isih ana. Saka gunggung kasebut, mung papat negara nduwèni raja utawa monarki sing mutlak lan saluwihé kawates nganggo sistem konstitusi.

Bédané raja lan prèsidhèn minangka pimpinan negara yaiku, yèn raja dadi pimpinan negara isa salawasé, nanging yèn prèsidhèn dadi pimpinan negara ana mangsane. Nanging ing negara-negara federasi kayata Malaysia, raja utawa agong mung isa mimpin suwéné 5 taun. Jaman saiki pamréntahan monarki sing wutuh wis ora ana, anané jaman saiki monarki konstitusional, yaiku raja kang ana watesé arupa konstitusi. Conto karajan :

  1. Mangkunegaran (Pangeran Adipati)
  2. Kasepuhan (Sultan)
  3. Kanoman (Sultan)
  4. Kacirebonan (Pangeran)
  5. Kerajaan Pagatan (Pangeran Muda)

Sumber[sunting | sunting sumber]

  • "Darjat tidak datang bergolek", Utusan Online, 15 Februari 2005

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Monarki&oldid=815957"