Trèm

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Trèm ing kutha Wina, Austria.

Trèm utawa trèmwé (saka basa Inggris tram utawa tramway) iku sawijining jinis transportasi ril sajroning tlatah pakuthan (urban) lan ngliwati dalan-dalan kutha. Sok-sokan trèm uga ndarbèni dalan dhéwé sajroning kutha. Prabédan utama antara sepur karo trèm iku leté lan dawané trèm. Rute trèm padatané namung cendhak waé lan ngliwati jalur-jalur sajroning kutha. Kamangka sepur iku padatané jaluré dawa utawa antarkutha lan sepur iku biasané wanguné dawa, kawangun saka sawetara gerbong.

Étimologi[sunting | Owah sumber]

Tembung trèm lan trèmwé iku aslinya (ca. 1500) saka tembung Basa Skotlandia sing maknané sajinising grobag sing dianggo ing tambang batubara lan rilé sing dianggo liwat, mbokmanawa dijupuk saka basa Flandria Tengahan tram beam, handle of a barrow, bar, rung", sawijining tembung Basa Jermanik Segara Lor sing asalé durung cetha sing tegesé gagang saka sawijining papan paluncuran (barrow utawa sledge). Tram-car wiwit dicoba dianggo wiwit taun 1873.[1] Senadyan tram lan tramway wis diserep ing manéka basa, ananging ora dianggo sacara umum jroning Basa Inggris; wong Amérika Lor luwih milih tembung trolley, trolleycar utawa streetcar. Istilah streetcar iku pisanan kacathet ing taun 1840. Nalika listrik wiwit sumrambah, wong Amérika wiwit nganggo istilah trolleycars utawa sabanjuré, trolley, dipercaya asal saka tembung troller, sawijining piranti angkut rodha papat sing ditarik ing sadawaning kawat gumantung, nganggo kabel sing ngubungaké karo daya listrik sing ana ing kawat kasebut [2]

Réferènsi[sunting | Owah sumber]

  1. ^ Online Etymology Dictionary, etymonline.com. Retrieved 4 April 2009.
  2. ^ Robert C. Post: Urban Mass Transit, p.43, from Google Books.com. Retrieved 13 February 2009.

Pranala njaba[sunting | Owah sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Trèm&oldid=889125"