Robayan, Kalinyamatan, Jepara

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Robayan
Désa
Nagara Indonésia
ProvinsiJawa Tengah
KabupatènJepara
KacamatanKalinyamatan
Pamaréntahan
 • Lurah désaMilhan
Pepadhet-

Robayan iku salah sawijining désa / kalurahan ing Kacamatan Kalinyamatan, Kabupatèn Jepara, Provinsi Jawa Tengah, Indonésia.

Sajarah[besut | besut sumber]

Jeneng Désa Robayan asal saka jenengé Mbah Roboyo, banjur wong-wong ngarani tlatah mau kanthi jeneng Roboyonan (sing tegesé saubengé dalemé mbah Roboyo), sabanjuré owah dadi Robayan.

Tokoh[besut | besut sumber]

  • Mbah Roboyo
  • KH Nur Ahmad

Géografi[besut | besut sumber]

Désa Robayan dumunung antarané Kacamatan Welahan lan Kacamatan Kalinyamatan. Ing sisih lor wewatesan langsung karo désa Bakalan lan désa Kriyan, Sisih kidul wewatesan karo désa Brantak Sekarjati. Ing sisih wétan wewatesan karo désa Bakalan lan désa Pelang sing diwatesi déning Bakalan, Déné ing sisih kulon wewatesan karo désa Purwogondo, sing dipisahaké déning kali Bendo. Désa Robayan madeg ing dhuwur areal 98 ha, lan dumadi saka 24 RT lan tiga RW.

Situs Budaya[besut | besut sumber]

Robayan mempunyai tilas bersejarah ya iku Masjid Jami' Baiturrohman I Robayan, yang jaréné ya iku tilas Wali. Sanajan saiki wis didandani lan wujud kawitané wis ora katon maneh, nanging ana kang ora diowahi lan dijaraké isih padha asline ya iku Gapura Mesjid.

Sosial Agama[besut | besut sumber]

Saka sisih sosial agama, pasrawungan pepadha warga kanggo ambangun désa patut diacungi jempol. Ing urusan kaamanan, gotong royong warga katon saka lairé pengamanan masarakat (PAM) swakarsa wiwit bakda kepungkur. Arang banget ditemokaké désa indhustri kang isih kenthel rasa guyubé. Nalika ndandani mesjid, swasana iku katon banget. Atusan warga ambyur kanthi giliran. Para warga katon guyub lan bungah. Rénovasi mesjid kanthi total kang diperkirakaké ngentèkaké béya udakara Rp. 2,3 milyar iku rancanané bakal ditanggung masarakat sakiwatengené. Maklum, désa kang dumadi saka 24 RT lan 3 RW iku kalebu désa santri. Madrasah lan pondhok pasantrèn akèh banget ing kana.

Pendhidhikan[besut | besut sumber]

Ing Robayan ana sawatara fasilitas pendhidhikan, antarané:

Pendhidhikan Formal:

  • TK Muslimat NU
  • TK Al-Fatah
  • SDN 1 Robayan
  • SDN 2 Robayan
  • SDN 3 Robayan
  • SDN 4 Robayan
  • MI Tasywiqush Shogirin Robayan
  • MTS Tasywiqul Banat Robayan
  • MA Tasywiqul Banat Robayan

Pendhidhikan Non Formal:

  • TPQ Baitul Mustaqim
  • Madrasah Diniyah Awwaliyah AL-AZHAR Robayan
  • Madrasah Diniyah Wustho AL-AZHAR Robayan
  • Pondhok Pasantrèn Miftahul Ulum
  • Pondhok Pasantrèn Kuran Ar-Roudloh
  • Pondhok Pasantrèn Al-Fatah, Robayan
  • Pondhok Pasantrèn Baiturrochim
  • Pondhok Pasantrèn Ash-Shiddqi

Transportasi[besut | besut sumber]

Papan cerak karo dalan gedhé Jepara-Semarang, Lokasi dekat dengan jalan raya Jepara-Semarang, memberi kemudahan dalam transportasi, baik untuk akses pendidikan, dagang, dan mobilisasi penduduk ke kutha terdekat, seperti kutha Jepara, Demak, Semarang, Kudus, Pati, Rembang, Pekalongan, Tegal, bahkan Surabaya dan Jakarta dengan naik satu atau dua kali Angutan Umum. Angkudan yang melewati désa Robayan sangat banyak, tergantung kemana tujuannya.

Ulah raga[besut | besut sumber]

Sepakbola ya iku cabang ulah raga rakyat yang paling di gemari warga Robayan. Karena perkembangnya sepakbola di Robayan sangsaya pesat, olèh karena itu warga Robayan merasa perlunya diwangun wadhah bagi warga Robayan yang berbakat dalam babagan sepakbola, untuk mengembangkan bakatnya dalam babagan sepakbola. Supaya orang yang gemar sepakbola tidak sekedar mencari kesenangan belaka dalam bermain sepakbola, tetapi agar berprestasi dalam babagan sepakbola juga. Sarta di landasi dengan sangsaya banyaknya klub – klub sepakbola yang bertumbuhan, Atas dukungannya warga Robayan. Maka di bentuklah Robayan FC, tepatnya padha tanggal 21 Agustus 2009.

Pariwisata[besut | besut sumber]

  • Gapura Masjid Jami' Baiturrohman I Robayan
  • Kali Padas
  • Gunung Emas
  • Pendopo Balai Désa
  • Petilasan Karajan Kalinyamat

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]


 

Kalinyamatan, Jepara, Jawa Tengah

Kelurahan: Bakalan | Bandungrejo | Banyuputih | Batukali | Damarjati | Kriyan | Manyargading | Margoyoso | Pendosawalan | Purwogondo | Robayan | Sendang