Candhi Barong

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Koordhinat: 7°46′32″S 7°46′32″W / 7.7756628°S 7.7756628°W / -7.7756628; -7.7756628

Candhi Barong inggih punika salah siji candhi Hindhu ingkang dumunung ing caket Kompleks Ratu Boko.

Dunung[besut | besut sumber]

Candhi Barong dunungipun ing nginggil bukit ing dhusun Candhisari, kalurahan Bokoharjo, Prambanan, Kabupatèn Sléman, Yogyakarta. Candhi punika kabangun antawis abad ke-9 kaliyan kaping 10 nalika jaman Karajan Mataram Kuno.

Arsitektur[besut | besut sumber]

Candhi punikapikantuk nama 'barong' amargi wonten rerenggan kala saha makara ing saben relung kados limrahipun candhi sanèsipun ing tlatah Jawa, ingkang mirib kaliyan barong. Kompleks candhi punika wonten ing nginggil lemah undak-undakan antawis 3 mawi manéka yasan candhi saben terasipun. Wonten pérangan ingkang paling nginggil wonten kalih candhi kanggé pemujaan Déwa Wisnu kaliyan Dewi Sri. Saben candhi punika ukuranipun udakara 8 mèter x 8 mèter mawi inggil 9 mèter.

Keistimewaan[besut | besut sumber]

Salah satunggaling keistimewaan yasan candhi utama punika inggih boten wonten lawang kanggé mlebet, saéngga sadaya upacara pemujaandipunadani wonten njaban yasan candhi. Kajawi punika, pemujaan dhumateng Wisnu ugi minangka keistimewaan kompleks candhi punika. Umumipun, candhi-candhi ing Jawa Tengah punika kanggé muja Déwa Siwa utawi asifat Siwaisme.

Lokasi[besut | besut sumber]

di wikimapia

Uga delengen[besut | besut sumber]