Pura Ulun Danu Bratan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Pura Ulun Danu Bratan

Pura Ulun Danu Bratan utawi "Bratan Pura" minangka salah sawijining candhi tirta ageng wonten ing Bali, Indonésia- candhi utama tirta sanèsipun dados Pura Ulun Danu Batur. Kompleks candhi punika dumunung wonten ing sisih kilèn lèr Danau Bratan ing pagunungan caket Bedugul. Candhi tirta punika ngebaki sadaya wewengkon ing wewengkon aliranipun; ing sisih hilir wonten kathah candhi-candhi alit ingkang mliginipun kanggé irigasi (subak).

Candhi punika saestunipun dipun-ginakaken kanggé upacara persembahan dhumateng Dewi Danu, dewi banyu, tlaga sarta kali. Danau Bratan minangka salah satunggaling tlaga ingkang wigati kanggé irigasi.

Kompleks punika kabangun nalika taun 1633 ingkang kasebar wonten ing manéka pulo. Meru, mawi sewelas payon katujokaken dhumateng Déwa Siwa saha garwanipun Parwati. Buda ugi gadhah papan wonten ing kuil déwa Hindhu kassebat.

Danau Bratan kawentar minangka tlaga "gunung suci", kawasan punika subur sanget, dumunung 1.200 mèter saking nginggil laut, sarta iklimipun asrep sanget.

Sistem irigasi Subak ing Bali

Cathetan suku[besut | besut sumber]