Candhi Losari

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Candhi Losari iku candhi sing dinuga manut paugeran Hindhu, manggon ing Dusun Losari, Désa Salam, Kacamatan Salam, Kabupatèn Magelang, Jawa Tengah (lokasi).

Riwayat Panemon[besut | besut sumber]

Candhi Losari katemokaké ing satengahé kebon salak nalika Badri, sing nduwé kebon iku, ngedhuk kalènan ing 11 Mèi 2004. Pranyata, ing kedhukan mau ana watu candhi akèh. Badri, sing sidana-dinané dadi guru SMP N 12 ing Kutha Magelang, nggawa kondur watu-watu mau lan disusun manèh ing plataran omahé. Panemon mau banjur katerusaké kanthi ekskavasi arkéologis klan rekonstruksi déning pamarèntah liwat Balai Pelestarian Peninggalan Purbakala Jawa Tengah lan Balai Arkéologi Yogyakarta.

Wujud lan Kondhisi Candhi[besut | besut sumber]

Saka situs iki lagi tinemu yasan candhi siji sing wutuh, kurugan wlahar Gunung Merapi. Candhi iku udakara 3x3 mèter, ngadhep ngulon.

Miturut Ketua tim peneliti Candhi Losari Balai Arkéologi Yogyakarta, Baskoro Daru Tjahyono, candhi iki kalebu candhi Hindhu dideleng saka relief (ukiran) ing candhi perwara. Udakara, candhi Losari iki dibangun ing abad angka 9 Masehi ing jaman krajan Mataram Kuna. Candhi iki kependhem amarga jeblugan Gunung Merapi, kira-kira klakon ing taun 925-928 Masehi. Yèn dideleng saka adohé ing antarané candhi (0-2 km), candhi iki éwoning Candhi Wukir lan Candhi Mantingan.

Pranala njaba[besut | besut sumber]