Candhi Lesung Batu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Patung makara ing Candhi Lesung Batu (foto dijupuk ing taun 1877-1879)
COLLECTIE TROPENMUSEUM Sokkel vermoedelijk afkomstig van een Hindoe-tempel in de omgeving van Djambi district Rawas Sumatra TMnr 60002823.jpg

Candhi Lesung Batu ya iku situs arkéologi kang ana ing Kacamatan Rawas Ulu, Musi Rawas, Jambi.

Situs iki ya iku tinggalan budaya saka masa klasik ya iku masa Hindhu-Buda ing Indonésia. Candhi mau ana ing perkebunan karèkagungané masarakat kang nganti saiki isih produktif. Penelitian kang wus dikerjaaké déning Puslitarkenas, Balai Arkéologi Palémbang saha Suaka Peninggalan Purbakala Jambi ngidhèntifikasiaké manawa candhi iki duwé latar belakang agami Hindhu. Kondisi Candhi Lesung Batu nalika iki isih arupa tumpukan lemah kang pérangan duwuré ana sebaran watu kuna. Artefak kang pernah ditemuaké ing candhi iki ana ing candhi antarané kang arupa Yoni, pecahan keramik asing, struktur bata ykang nalika iki wus rapuh banger. Perelitian kang pernah dijalanké nunjukake manawa ing kiwa-tengené candhi iki uga ditemuaké struktur bata kang dimungkinaké arupa bates. Guna nglestariaké, nalika iki candhi mau wus ana wong kang dadi jurukunciné kang duwé tugas njaga lan nglestariaké.


Cathetan suku[besut | besut sumber]