Candhi Plaosan

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Salah sawijining candhi Budha kembar utama Plaosan Lor, ing Kecamatan Prambanan, Klaten, Jawa Tengah saka dinasti Sailendra abad ke-9 zaman Kerajaan Mataram Kuno.

Candhi Plaosan ya iku sebutan kanggo komplèks candhi kang manggon ing Dukuh Plaosan, Desa Bugisan, Kecamatan Prambanan, Kabupatèn Klathèn, Propinsi Jawa Tengah, Indonésia. Candhi iki kira-kira 1 kilometer menyang arah timur-laut saka Candhi Sewu atawa Candhi Prambanan. Onone kemuncak stupa, arca Buddha, saha candhi-candhi perwara (pendamping/kecil) kang bentukané stupa nandaaké manawa candhi-candhi kasebut kagolong candhi Buddha. Komplèks iki dibangun abad ke-9 déning Raja Rakai Pikatan lan Sri Kahulunan ing zaman Kerajaan Medang, utawa saha dikenal kanthi jeneng Kerajaan Mataram Kuno, kanggo bukti katresnanan Rakai Pitakan marang Pramudya Wardhani[1] . .

Candhi Plaosan iki nduwèni kaunikan dibandingake candhi liyanè, kayata: kaloro candhi kang kembar lan dasaran èmper kang alus. Candhi iki uga ana figur Vajrapani, Amitbha, lan Prajnaparamitha [2] . sakliyane iki, emper candhi Plaosan luwih alus manawa dibandingake karo candhi-candhi liya kang dibangun ing masa kang pada. Hal kasebut salajenge munculake anggapan Candhi Plaosan biyen difungsiake kanggo papan penyimpanan naskah-naskah kanonik gone para Pendeta Budha[3] .

Candhi Plaosan Lor[besut | besut sumber]

Candhi Plaosan Lor kang dumunung ing sisih lor wetan Candhi Prambanan

Candhi Plaosan Lor nduwè 2 candhi utama kang duwur è 21 meter. Dawané témbok sing nglilingi candhi iku 50 mèter lan ambané 14 mèter.Ing témbok iku ana gambar Bodhisattva, Kinnara lan dewi-dewi[4] .

Candhi Plaosan Kidul[besut | besut sumber]

Candhi Plaosan Kidul ana ing sak kidulè Candhi Plaosan Lor, kapisah saka dalan gedhè. Candhi utama ing candhi Plaosan Kidul iki namung sisa runtuhanè. sing isih ngadheg namung candhi perwara[5] .

Deleng Uga[besut | besut sumber]

Lokasi[besut | besut sumber]

cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ (id) www.jogjatrip.com :CANDI PLAOSAN (diunduh tanggal 3 Oktober 2012)
  2. ^ (id) www.yogyes.com:CANDI PLAOSAN - Candhi Kembar di Yogyakarta (diunduh tanggal 3 Oktober 2012)
  3. ^ (id) Plaosan, Candhi Kembar yang Menakjubkan (diunduh tanggal 13 februari 2013 )
  4. ^ (id) www.candhidiy.tripod.com: CANDI PLAOSAN (diunduh tanggal 3 Oktober 2012)
  5. ^ (id) www.candhi.pnri.go.id :CANDI PLAOSAN (diunduh tanggal 3 Oktober 2012)

Cithakan:Candhi Buddha Indonésia

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Candhi Plaosan


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Candhi_Plaosan&oldid=1048938"