Candhi Banyuniba

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Candhi Banyunibo)
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Candhi Banyunibo kang ana ing tengah sawah ing kidul Prambanan

Candhi Banyunibo (kang artiné banyu kang tiba-nètes ya iku candhi Buda kang ana ing wewengkonCandhi Ratu Boko, ya iku ing pérangan wétan saka kutha Yogyakarta menyang arah Wonosari. Candhi iki dibangun ing kiwa-tengené abad ke-9 ing jaman Karajan Mataram Kuno[1].Ing pérangan dhuwur candhi iki ana stupa kang dadi ciri khas agama Buda. Candhi ikii diketemuaké kanthi keadaan runtuh banjur digali lan diteliti ing taun 1940.

Struktur[besut | besut sumber]

Candhi Banyunibo mlebu yasan suci kang cukup akèh rerenggan (ornamènt). Ing kabèh pérangan sisih candhi iki ana warna-warna rerenggan lan relièf, nanging akèh pérangan kang pada motif é. Ing témbok sebrang lawang mlebu ing kidul candhi ana relièf kang nggambaraké tokoh lanang. Relief tokoh iki wus rusak ing sisih tangan kiwa. Ing sisih kiwa ana pengiring(pariwara) kanthi sikap lungguh ardha paryangka. Tangan tengen ing dhuwur pupu tengen, tangan kiwa kaya-kaya nglindungi kanthong gedhé. Kanthi ningali ciri mau bisa disimpulaké manawa relièf mau nggambaraké Déwa Kurawa, kang dianggep déwa kekayan, nanging ing Indonésia déwa iki luwé dikenal penganut Buda. Ing dhuwur relief iki ana ornamèn ing wujud rekalsitran utawa selur gelung. Ing témbok sebrang lor ana rèlièf tokoh wadhon kanthi sikap lungguh. Sikil kiwa ditekuk munggah, sikil tengen ing posisi sila. Tangan tengen ing dhuwur pupu, lan tangan kiwa mbopong bocah cilik. Ing sakeliling ana bocah-bocah akèh. Susunan candhi Banyunibo kasusun saka candhi induk kang madhep arah kulon lan dikelilingi enem candhi perwara kanthi wujud stupa-stupa. Stupa-stupa iki disusun ndèrèt ing kidul lan wétan candhi induk[2].

Lokasi[besut | besut sumber]

di wikimapia

Uga delengen[besut | besut sumber]

cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. www.gudeg,net:Candhi Banyunibo (diunduh tanggal 9 Oktober 2012)
  2. www.candhidiy.tripod.com:Candhi Banyunibo (diunduh tanggal 9 Oktober 2012)