Candhi Kalasan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Candhi Kalasan
Kalasan Temple from the north-east, 23 November 2013.jpg
Candhi Kalasan
Candhi Kalasan is located in Topografi Jawa
{{{alt}}}
Lokasi dalam Topografi Jawa
Informasi Bangunan
Dumunung Yogyakarta, Jawa Tengah.
Negara Indonesia
Koordinat 7°36′22″S 110°13′10″E / 7.60611°S 110.21953°E / -7.60611; 110.21953Koordinat: 7°36′22″S 110°13′10″E / 7.60611°S 110.21953°E / -7.60611; 110.21953
Klien Sailendra
Rampungan Wiwit abad ka-9
Jinis Candi Jawa Tengahan


Candhi Kalasan utawa Candhi Tara dibangun watara pungkasan abad kaping 8 M utawa wiwitan abad kaping-9 M ing sadhuwuring bangunan candhi kuna. Sawijining prasasti kuna sing digawé ing taun 778 M miturut printah saka Raka i Panangkaran lan ditemokaké ora adoh saka candhi lan mènèhi katrangan yèn candhi dibangun kanggo ngurmati Bodhisattva wanita, Tara. Wiwitané, mung ditemokaké siji candhi ing situs mau, yaiku candhi Kalasan, nanging sawisé didhudhuk luwih jero ditemokaké luwih akèh manèh bangunan bangunan pendhukung ing saubengé candhi. Candhi iki nduwèni dhuwur 6 meter lan 52 stupa

Prasasti iki uga nyatakaké yèn candhi iki digawé déning rong raja sacara bebarengan yaiku raja saka Wangsa Syailendra lan raja saka Mataram Hindu sing ora diweruhi jenengé ing zaman Wangsa Syailendra.

Candhi kang dumunung ana ing kurang luwihé 2 km ing sisih kulon saka candi Prambanan, yaitu ing sisih dalan antara kutha Yogyakarta lan Solo bisa dikategorikake dening candi kang di bangun lan dimupanggatake dening upacara umat Buddha. Candhi kang durung ditemukake simbol utawa pralambang dewa kan ana ing panggonan utama candhi, ananging patung kang ndhuweni dhuwur kurang luwih 6 meter lan digawe saka bahan perunggu.

Candhi Kalasan uga ndhuwe bangunan - bangunan pandukung lainé ana uga telu candhi cilik ing njaba bangunan candhi utawa kang awujud stupa.

Ing kapisanan candhi Kalasan kang ditemukake ing papan panemon, dilanjutake dening panggolekan kanthi cara di duduk uga ditemukake bangunan-bangunan candhi ing sakubengé candhi utama. Saliyané candhi Kalasan lan bangunan - bangunan pandukung lainé uga ana pandukung lainé ana uga telu candhi cilik ing njaba bangunan candhi utawa kang awujud stupa.

Adidasar saka prasasti Kalasan kang tarikh 778 kang ditemukake ora adoh saka candhi, nyebatake ing babagan pandirian bangunan suci minangka ngormati Bodhisattva wanita, Tarabhawana lan salh sijiné vihara kang ndhuwe mupangat kanggo pendeta.[1][2] Panguasa kang mrintahake pambangunan candhi iki dening panjenengané Maharaja Tejapurnapana Panangkaran (Rakai Panangkaran) kaasal saka kulawarga Syailendra. Banjur kanthi bebanding saka manuskrip sajroning prasasti Kelurak tokoh iki bisa diidentifikasikan dening Dharanindra[3] utawa prasasti Nalanda yaiku bapa saka Samaragrawira[4]. Sahingga candhi kalasan uga ddadi bukti anané Wangsa Syailendra, panguasa Sriwijaya ing Sumatra lan Jawa.[5]

Deleng uga[sunting | Owah sumber]

Lokasi[sunting | Owah sumber]

di wikimapia

Referensi[sunting | Owah sumber]

  1. ^ Soekmono, R. (1995). The Javanese Candi: function and meaning. BRILL. ISBN 90-04-10215-9.
  2. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng Wendoris
  3. ^ Muljana, S. (2006). Sriwijaya. Jakarta: PT. LKiS Pelangi Aksara. ISBN 978-979-8451-62-1.
  4. ^ Poesponegoro, M.D.; Notosusanto, N. (1992). Sejarah nasional Indonesia: Jaman kuna. Jakarta: PT Balai Pustaka. ISBN 979-407-408-X.
  5. ^ Coomaraswamy, A.K. (2003). History of Indian and Indonesian Art. Kessinger Publishing. ISBN 0-7661-5801-2.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Candhi_Kalasan&oldid=932623"