Candhi Kalasan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Candhi Kalasan
Candhi Kalasan
Candhi Kalasan is located in Topografi Jawa
Padunungan Topografi Jawa
Pratélan lumrah
Gagrag yeyasan Candhi Jawa Tengahan
Kutha Yogyakarta, Jawa Tengah.
Nagara Indonésia
Koordinat 7°36′22″Kd 110°13′10″W / 7.60611°Kd 110.21953°W / -7.60611; 110.21953
Rampung Wiwit abad ka-9
Rancangan lan payasa
Klièn Sailendra

Candhi Kalasan utawa Candhi Tara iku candhi ing Daerah Istimewa Yogyakarta. Candhi iki dibangun watara pungkasan abad kaping 8 M utawa wiwitan abad kaping-9 M ing sadhuwuring bangunan candhi kuna. Sawijining prasasti kuna sing digawé ing taun 778 M miturut printah saka Raka i Panangkaran lan ditemokaké ora adoh saka candhi lan mènèhi katrangan yèn candhi dibangun kanggo ngurmati Bodhisattva wanita, Tara. Wiwitané, mung ditemokaké siji candhi ing situs mau, ya iku candhi Kalasan, nanging sawisé didhudhuk luwih jero ditemokaké luwih akèh manèh bangunan bangunan pendhukung ing saubengé candhi. Candhi iki nduwèni dhuwur 6 meter lan 52 stupa

Prasasti iki uga nyatakaké yèn candhi iki digawé déning rong raja sacara bebarengan ya iku raja saka Wangsa Syailendra lan raja saka Mataram Hindu sing ora diweruhi jenengé ing zaman Wangsa Syailendra.

Candhi kang dumunung ana ing kurang luwihé 2 km ing sisih kulon saka candhi Prambanan, yaitu ing sisih dalan antara kutha Yogyakarta lan Solo bisa dikategorikake déning candhi kang di bangun lan dimupanggatake déning upacara umat Buddha. Candhi kang durung ditemukake simbol utawa pralambang dewa kan ana ing panggonan utama candhi, ananging patung kang nduwèni dhuwur kurang luwih 6 meter lan digawé saka bahan perunggu.

Candhi Kalasan uga ndhuwe bangunan - bangunan pandukung lainé ana uga telu candhi cilik ing njaba bangunan candhi utawa kang awujud stupa.

Ing kapisanan candhi Kalasan kang ditemukake ing papan panemon, dilanjutake déning panggolekan kanthi cara di duduk uga ditemukake bangunan-bangunan candhi ing sakubengé candhi utama. Saliyané candhi Kalasan lan bangunan - bangunan pandukung lainé uga ana pandukung lainé ana uga telu candhi cilik ing njaba bangunan candhi utawa kang awujud stupa.

Adidasar saka prasasti Kalasan kang tarikh 778 kang ditemukake ora adoh saka candhi, nyebatake ing babagan pandirian bangunan suci minangka ngormati Bodhisattva wanita, Tarabhawana lan salh sijiné vihara kang ndhuwe mupangat kanggo pendeta.[1][2] Panguasa kang mrintahake pambangunan candhi iki déning panjenengané Maharaja Tejapurnapana Panangkaran (Rakai Panangkaran) kaasal saka kulawarga Syailendra. Banjur kanthi bebanding saka manuskrip sajroning prasasti Kelurak tokoh iki bisa diidentifikasikan déning Dharanindra[3] utawa prasasti Nalanda ya iku bapa saka Samaragrawira[4]. Sahingga candhi kalasan uga ddadi bukti anané Wangsa Syailendra, panguasa Sriwijaya ing Sumatra lan Jawa.[5]

Galeri[sunting | besut sumber]

Deleng uga[sunting | besut sumber]

Lokasi[sunting | besut sumber]

di wikimapia

Referensi[sunting | besut sumber]

  1. ^ Soekmono, R. (1995). The Javanese Candhi: function and meaning. BRILL. ISBN 90-04-10215-9. 
  2. ^ Cacad panyuplik: Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng Wendoris
  3. ^ Muljana, S. (2006). Sriwijaya. Jakarta: PT. LKiS Pelangi Aksara. ISBN 978-979-8451-62-1. 
  4. ^ Poesponegoro, M.D.; Notosusanto, N. (1992). Sejarah nasional Indonésia: Jaman kuna. Jakarta: PT Balai Pustaka. ISBN 979-407-408-X.  Cite uses deprecated parameter |coauthors= (help)
  5. ^ Coomaraswamy, A.K. (2003). History of Indian and Indonésian Art. Kessinger Publishing. ISBN 0-7661-5801-2. 


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Candhi_Kalasan&oldid=1057887"