Prasasti Kalasan

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Prasasti Kalasan
Kalasan Inscription.JPG
Prasasti Kalasan ing Muséum Nasional Indonésia, Jakarta
Abahan Watu andhésit
Tulisan Aksara Pranagari, basa Sangsekerta
Diyasa 700 Saka (778 M)
Panemon Kalasan, Sléman
Panyimpenan Muséum Nasional Indonésia, Jakarta
Régistrasi D.147

Prasasti Kalasan iku prasasti paninggalan Wangsa Sanjaya seka Karajan Mataram Kuna kanthi angka taun 700 Saka utawa 778 M. Prasasti iki ditemokaké ing kecamatan Kalasan, Sléman, Yogyakarta, iki ditulis nganggo aksara Pranagari (Indhia Lor) lan basa Sanskerta.

Prasasti iki nyebutaké, Guru Sang Raja bisa ngerih-rih supaya Maharaja Tejahpura Panangkarana (Kariyana Panangkara) supaya mbangun wangunan suci kanggo Dewi Tara lan pertapan kanggo para pandhita saka panjaluké kaluwarga Syailendra. Rakai Panangkara iku disebut mujudaké mustika kaluwarga Sailendra (Sailendra Wamsatilaka). Sarta, dadi anugrah kanggo désa Kalasan tumrap para sanggha (umat Buddha). Wewangunan suci iku disebut Candhi Kalasan.

Prasasti iki disinggahaké kanthi No. D.147 di Museum Nasional, Jakarta.

Delengen uga[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Prasasti_Kalasan&oldid=1057777"