Prasasti Kalasan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Prasasti Kalasan
Kalasan Inscription.JPG
Prasasti Kalasan ing Musiyum Nasional Indonésia, Jakarta
Abahan Watu andhésit
Tulisan Aksara Pranagari, basa Sangsekerta
Diyasa 700 Saka (778 M)
Panemon Kalasan, Sléman
Panyimpenan Musiyum Nasional Indonésia, Jakarta
Régistrasi D.147

Prasasti Kalasan iku prasasti paninggalan Wangsa Sanjaya saka Karajan Mataram Kuna kanthi angka taun 700 Saka utawa 778 M. Prasasti iki tinemu ing kecamatan Kalasan, Sléman, Yogyakarta, iki ditulis nganggo aksara Pranagari (Indhia Lor) lan basa Sanskerta.

Prasasti iki nyebutaké, Guru Sang Raja bisa ngerih-rih supaya Maharaja Tejahpura Panangkarana (Kariyana Panangkara) supaya mbangun wangunan suci kanggo Dewi Tara lan pertapan kanggo para pandhita saka panjaluké kulawarga Syailendra. Rakai Panangkara iku disebut minangka mustika kulawarga Sailendra (Sailendra Wamsatilaka). Sarta, dadi anugrah kanggo désa Kalasan tumrap para sanggha (umat Buda). Wewangunan suci iku disebut Candhi Kalasan.

Prasasti iki disinggahaké kanthi No. D.147 di Museum Nasional, Jakarta.

Uga delengen[besut | besut sumber]