Stupa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Stupa yaiku wangunan saka watu kang wujudé kaya genta, kang lumrahé dadi wangunan sucine kanggo agama Buddha[1] stupa racaké tinemu ing candi Buddha kayata Candi Borobudur, Candi Mendhut, lan Candi Pawon. Ing jaman biyen stupa iku kanggo nyimpen barang-barange Sang Buddha.Ing Agama Buddha, stupa dadi panggonan kanggo nyimpen awune Sang Buddha.Ing candi sing ana ing tlatah Jawa iki stupa digawé matingkat-tingkat amarga dadi lambang filsafat Dasabodhisatyabhumi. Dr. Casparis ing thesise nyebutake yèn wangunan sungsun iku minangka kuburane raja-raja Dinasti Syailendra [1].

ing india kana, wangunan stupa minangka panggonan kanggo nyimpen awu jenazahe para bangsawan utawa tokoh kaloka. Ing samajuning jaman stupa dadi lambang buddhisme. Ing jamane raja Ashoka diwangun stupa-stupa kanggo nengeri yèn agama Buddha dadi agama utama ing India[1].

Bagean[besut | besut sumber]

Bagiyane stupa ana telu, taiku andah, yangthra, lan cakra. pambagiyan iki ora béda kaya déné candhi. wangunan stupa ing Indonésia duwé kekhasan dhéwé dibandingake kang ana ing India lan asia wétan. ing panggonan liya lumrahé tinemu stupa kang madeg dhéwé, yèn ing indonesia stupa iku mesti dadi bagiane saka candhi [1].

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d [1] Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "stupa" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "stupa" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "stupa" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda