Stupa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Stupa ya iku wangunan saka watu kang bentuke kaya genta, kang biyasane dadi wangunan sucine kanggo agama Budha[1] stupa biasane ditemokake ing candhi Budha kayata chandi Borobudur, Candhi Mendhut, lan candhi Pawon. Ing jaman biyene stupa iku kanggo nyimpen barang-barange sang budha.Ing Agama budha, stupa dadi panggonan kanggo nyimpen awune sang Budha.Ing candhi sing ana ing tanah Jawa iki stupa digawé matingkat-tingkat amarga dadi lambang filsafat Dasabodhisatyabhumi. Dr. Casparis ing thesise nyebutake yèn wangunan sungsun iku minangka kuburane raja-raja Dinasti Syailendra [1] .

ing india kuno, wangunan stupa minangka panggonan kanggo nyimpen awu jenasahe para bangsawan utawa tokoh terkenal. Ing samajuning jaman stupa dadi lambang buhdisme. Ing jamane raja Ashoka diwangun stupa-stupa kanggo nengeri yèn agama buhda dadi agama utama ing India[1].

Bagean[besut | besut sumber]

Bagiyane stupa ana telu, taiku andah, yangthra, lan cakra. pambagiyan iki ora béda kaya dene candhi. wangunan stupa ing Indonésia nduwèni kekhasan dewe dibandingake kang ana ing India lan asia wetan. ing panggonan liya biyasane ditemokake stupa kang madheg dhewe, yèn ing indonesia stupa iku mesti dadi bagiane saka candhi [1].

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d [1] Cacad sitiran: Invalid <ref> tag; name "stupa" defined multiple times with different content Cacad sitiran: Invalid <ref> tag; name "stupa" defined multiple times with different content Cacad sitiran: Invalid <ref> tag; name "stupa" defined multiple times with different content


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Stupa&oldid=1075964"