Stupa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados

Stupa ya iku wangunan saka watu kang bentuke kaya genta, kang biyasane dadi wangunan sucine kanggo agama Budha[1] stupa biasane ditemokake ing candhi Budha kayata chandi Borobudur, Candhi Mendhut, lan candhi Pawon. Ing jaman biyene stupa iku kanggo nyimpen barang-barange sang budha.Ing Agama budha, stupa dadi panggonan kanggo nyimpen awune sang Budha.Ing candhi sing ana ing tanah Jawa iki stupa digawé matingkat-tingkat amarga dadi lambang filsafat Dasabodhisatyabhumi. Dr. Casparis ing thesise nyebutake yen wangunan sungsun iku minangka kuburane raja-raja Dinasti Syailendra [1] .

ing india kuno, wangunan stupa minangka panggonan kanggo nyimpen awu jenasahe para bangsawan utawa tokoh terkenal. Ing samajuning jaman stupa dadi lambang buhdisme. Ing jamane raja Ashoka diwangun stupa-stupa kanggo nengeri yen agama buhda dadi agama utama ing India[1].

Bagean[sunting | besut sumber]

Bagiyane stupa ana telu, taiku andah, yangthra, lan cakra. pambagiyan iki ora beda kaya dene candhi. wangunan stupa ing Indonésia nduwèni kekhasan dewe dibandingake kang ana ing India lan asia wetan. ing panggonan liya biyasane ditemokake stupa kang madheg dhewe, yen ing indonesia stupa iku mesti dadi bagiane saka candhi [1].

Cathetan suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ a b c d [1] Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "stupa" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "stupa" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "stupa" defined multiple times with different content


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Stupa&oldid=1048937"