Stupa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Stupa ya iku wangunan saka watu kang bentuke kaya genta, kang biyasane dadi wangunan sucine kanggo agama Budha[1] stupa racaké tinemu ing candhi Budha kaya ta chandi Borobudur, Candhi Mendhut, lan candhi Pawon. Ing jaman biyene stupa iku kanggo nyimpen barang-barange sang budha.Ing Agama budha, stupa dadi panggonan kanggo nyimpen awune sang Budha.Ing candhi sing ana ing tanah Jawa iki stupa digawé matingkat-tingkat amarga dadi lambang filsafat Dasabodhisatyabhumi. Dr. Casparis ing thesise nyebutake yèn wangunan sungsun iku minangka kuburane raja-raja Dinasti Syailendra [1] .

ing india kuno, wangunan stupa minangka panggonan kanggo nyimpen awu jenasahe para bangsawan utawa tokoh terkenal. Ing samajuning jaman stupa dadi lambang buhdisme. Ing jamane raja Ashoka diwangun stupa-stupa kanggo nengeri yèn agama buhda dadi agama utama ing India[1].

Bagean[besut | besut sumber]

Bagiyane stupa ana telu, taiku andah, yangthra, lan cakra. pambagiyan iki ora béda kaya déné candhi. wangunan stupa ing Indonésia nduwèni kekhasan dhéwé dibandingake kang ana ing India lan asia wétan. ing panggonan liya biyasane tinemu stupa kang madheg dhéwé, yèn ing indonesia stupa iku mesti dadi bagiane saka candhi [1].

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d [1] Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "stupa" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "stupa" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "stupa" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda