Candhi Sumberawan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Candhi Sumberawan yaiku salah sawijing candhi tilas Krajan Singasari kang dibangun sakiwa-tengené akir abad kaping 14 utawa awal abad kaping 15. Candhi kang nomer siji ditemokaké ing taun 1904 iku pernah dipugar ing pérangan sikil ing taun 1937. Candhi Sumberawan ana ing Désa Toyomarto, Kacamatan Singosari, Kabupatèn Malang.Candhi iki namung duwé wujud kaya stupa. Candhi Sumberawan wujud é bujur sangkar lan namung kedadèn saka sikil lan awak candhi. Ing batur candhi ana selasar utawa beranda, sikilé duwé penampil ing kepapat sisiné. Amarga kalebu candhi Budha, Candhi Sumberawan dadi ramé nalika karaméan Waisak amarga akèh penganut Budha kang teka badhé ngrayakake kahuripan sang Budha[1].

Fungsi[besut | besut sumber]

Kaya ing hasil panalitèn lan penggalian ing taun 1935-1937, ora ditemokaké barang ing yasan stupa utawa ing ngisor lemah Candhi Sumberawan. Ing awak stupa ora ana gronggongan utawa bilik ing jeroné, dadi fungsi stupané ora gawé papan kanggo nyimpen balung lan awu jenazah Biksu kaya stupa-stupa liyané lan ora kaceluk kanthi jeneng Dhatugarbha (Dagoba). Uga ora dinggo papan kanggo nyimpen reliq é para Arhat utawa Biksu. Fungsi stupa Sumberawan duwé 2 fungsi kaya stupa-stupa liyané, kayata:

  • Kanggo tanda papan péngetan manawa ana kedadéan wigati kang ana gayutané karo Sang Budha
  • Kanggo lambang suci agama Budha kang dianggep duwé kakuwatan ghaib

[2].

Réferènsi[besut | besut sumber]


Pranala njaba[besut | besut sumber]