Bhiksu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Bhiksu ing Sri Lanka.

Bhiksu, utawi biksu, bhikkhu utawi bikkhu (biksuni, bhikkhuni, utawi bikkhuni tumrap bhiksu wanita) minangka tembung serapan saking basa Sangskreta, ing salebeting basa Indonesia ngarujuk dhumateng satunggiling rahib utawi rohaniawan agami Buda. Kadhang-kadhang ugi dipunwastani wiku utawi biku. Tembung biku punika asalipun saking basa Pali.

Ing salebeting basa Sansekerta, bhiksu punika wong ingkang uripipun disokong marang umat awam. mliginipun para brahmana wonten salebeting asrama utawi tahap kaping sekawan. Para brahmana ing tataran punika sadaya dhaharanipun asal saking sedhekah.

Ing tulisan Pali, 'samsare bhayam ikkhatiti bhikkhu'. Tegesipun wong ingkang wedi marang bahayanipun tumimbal lair. Uripipum para bhikkhu disokong kalih umat awam dan urip wonten ing wiyara. Ing agama Buda, bhikkhu iku koyoto guru kanggé sedaya umat Buda. Dadosipun, para bhikkhu kedah dipunhormati marang sedaya umat Buda.