Pura Besakih

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Pura Besakih

Pura Besakih ya iku pura kang dumunung ing désa Besakih, Rendang, Karangasem, sisih kidul-kulon Gunung Agung kurang luwih 44 kilometer saka Amlapura lan 62 kilometer saka Denpasar.[1] Ing komplek Pura Besakih ana 1 pura Pusat (Pura Penataran Agung Besakih) lan 18 Pura Pendamping (1 Pura Basukian lan 17 Pura liyane).[2]
Pura iki wiwitane digawé ing sawijining désa suci jenenge Hulundang Basukih, saiki kang diarani Desa Besakih.[1] Jeneng Besakih dijupuk saka tembung "Basuki" utawa ing naskah kuno ditulis Basukir utawa Basukih. Tembung Basuki dhewe dijupuk saka tembung Sanskerta "Wasuki" kang tegese wong kang nylametake.Yen miturut mitologi Samudramanthana dijlentrehake bilih Basuki iku jeneng naga kang mlungkeri Gunung Mandara.
Crita kuno nyeritakake bilih Pura Besakih diadhegake déning Rsi Markandya lan wadya balane nalika abad kaping 11. Wektu semana Rsi Markandya arep lunga tumuju Gunung Agung saprelu ngadhegake papan pesanggrahan, nanging nalika nggarap papan iku wadyabalane akeh kang mati jalaran memala. Kanggo nylametake wadyabalane, Rsi Markandya nggawé papan kanggo muja Sang Hyang Widhi minangka juru slamet. Papan iku diarani "Sanggar Basuki"

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Koordinat: -8.342°S 115.50°E / 8.342°Kd 115.50°W / -8.342; 115.50 Koordinat: latitude degrees < 0 with hemisphere flag
{{#coordinates:}}: garis lintang ora sah

Cathetan suku[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pura_Besakih&oldid=988040"