Itihasa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Artikel iki minangka bagéyan saka sèri
Susastra Hindhu
aum symbol
Veda
Rgveda · Yajurveda
Samaveda · Atharvaveda
Pamérangan Veda
Samhita · Brahmana
Aranyaka  · Upanisad
Upanishad
Aitareya  · Bṛhadāraṇyaka
Īṣa  · Taittirīya · Chāndogya
Kena  · Muṇḍaka
Māṇḍūkya  ·Praśna
Śvetaśvatara
Wedangga
Śikshā · Chanda
Vyakarana · Nirukta
Jyotisha · Kalpa
Itihasa
Mahabharata · Ramayana
Susastra liyané
Smrti · Purana
Bhagavad Gita · Sutra
Pancaratra · Tantra
Kumara Vyasa Bharata · Stotra
Hanuman Chalisa · Ramacharitamanas
Shikshapatri · Vachanamrut
Deleng uga
Mitologi
Kosmologi
Déwa-Dèwi
Portal Hindhu

Itihasa inggih punika salah sawijing pérangan saking kasusastraan Hindu ingkang nyariosaken cariyos-cariyos èpik utawi kepahlawanan para Raja saha ksatriya Hindu wonten ing jaman rumiyin ingkang dipunbumboni kaliyan filsafat agama, mitologi, sarta makhluk supernatural. Itihasa wonten ing basa Sansekerta tegesipun: “kados mekaten sampun kadadeyan utawi kadadosan ingkang nyata”. Wonten ing pangertosan sanes, Itihasa minangka kitab kasusastraan wonten ing agama Hindu. [1]. Itihasa ingkang kawéntar wonten kalih (2), inggih punika Ramayana sarta Mahabharata.[2]

Kitab Itihasa dipunsusun déning para Rsi saha pujangga India wonten ing jaman rumiyin, kadosta; Rsi Walmiki Rsi Wyasa. Cariyos wonten ing kitab Itihasa kasebar wonten ing tlatah India dumugi ing tlatah Asia Tenggara. Wont ing jaman kerajaan ing Indonesia, kitab Itihasa dipunterjemahaken kanthi basa Jawa kuna saha dipunadhaptasi kaiyan kabudayan lokal. Cariyos ingkang wonten ing kitab Itihasa dipunangkat dados lakon wayang sarta dipungubah dados kakawin.[3].

Bhagawadgita ingkang minangka nasihat saking Kresna minangka Awatara Wisnu ingkang kaping wolu dhumateng Arjuna wonten ing salebeting medan paprangan Kurusetra, gamblang sanget anggenipun Sri Kresna ngandharaken wonten ing Mahabharata Parwa kaping 6 (enem) utawi Bhismaparwa, saha panegasan Sri Rama minangka Awatara saking Dewa Wisnu dipuntemokaken ugi wonten ing Ramayana Kanda kaping pitu (7) utawi Uttarakanda, nalika Sri Rama moksa utawi mlebet wujud Wisnu wonten ing Kali Sarayu, ingkang dumunung ing (sakmenika dipunkenal minangka) Uttar Pradesh, India ler. [4].

Ramayana[sunting | sunting sumber]

Kitab Ramayana minangka salah satunggaling itihasa ingkang kawentar. Kitab Ramayana kasungsun saking 24.000 sloka saha gadhah pitung perangan ingkang dipunsebut “Sapta Kanda”. Saben Kanda minangka buku piyambak ananging gadhah gegayutan saha sami njangkepi kaliyan Kanda sanesipun. Kitab Ramayana dipunsusun dening Rsi Walmiki. [5]. Daftar kitab:

Mahabharata[sunting | sunting sumber]

Kitab Mahabharata minangka salah satunggaling Itihasa ingkang kawentar. Kitab Mahabharata wosipun langkung saking 100.000 sloka. Mahabharata ateges cariyos kulawarga ageng Bharata. Kitab mahabharata gadhah 18 perangan ingkang dipunsebut Astadasaparwa. Sami kaliyan Ramayana, saben Parwa minangka buku piyambak ananging gadhah gegayutan saha sami njangkepi antawisipun Parwa sanesipun. Kitab Mahabharata dipunsusun dening Rsi Wyasa. [7]. Daftar kitab:

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)[1](dipunundhuh tanggal 2 November 2012)
  2. ^ (id) I Ketut Sukartha, dkk. (2003). Agama Hindu untuk SLTP Kelas 3ISBN: 979-571-020 6 (jilid 1). Denpasar: Penerbit Ganeca Exact.
  3. ^ (id)[2](dipunundhuh tanggal 2 November 2012)
  4. ^ (id)[3](dipunundhuh tanggal 2 November 2012)
  5. ^ (id)[ http://stitidharma.org/awatara-dan-itihasa/](dipunundhuh tanggal 2 November 2012)
  6. ^ (id)[ http://stitidharma.org/awatara-dan-itihasa/](dipunundhuh tanggal 2 November 2012)
  7. ^ (id)[4](dipunundhuh tanggal 2 November 2012)
  8. ^ (id)[5](dipunundhuh tanggal 2 November 2012)


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Itihasa&oldid=834534"