Upanisad

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Artikel iki minangka bagéyan saka sèri
Susastra Hindhu
aum symbol
Veda
Rgveda · Yajurveda
Samaveda · Atharvaveda
Pamérangan Veda
Samhita · Brahmana
Aranyaka  · Upanisad
Upanishad
Aitareya  · Bṛhadāraṇyaka
Īṣa  · Taittirīya · Chāndogya
Kena  · Muṇḍaka
Māṇḍūkya  ·Praśna
Śvetaśvatara
Wedangga
Śikshā · Chanda
Vyakarana · Nirukta
Jyotisha · Kalpa
Itihasa
Mahabharata · Ramayana
Susastra liyané
Smrti · Purana
Bhagavad Gita · Sutra
Pancaratra · Tantra
Kumara Vyasa Bharata · Stotra
Hanuman Chalisa · Ramacharitamanas
Shikshapatri · Vachanamrut
Deleng uga
Mitologi
Kosmologi
Déwa-Dèwi
Portal Hindhu

Upanisad (Sansekerta: उपनिषद्, IAST: upaniṣad) kalebet wonten ing Śruti inggih punika pérangan saking Weda, kejawi sastra-sastra Brahmana. Upanisad ngandhut ajaran filsafat, meditasi sarta konsep ketuhanan. [1]

Upanisad inggih salah satunggaling kelompok pustaka suci weda. Ananging, boten sedaya umat Hindu mangertosi bilih Upanisad minangka bageyan saking [[Weda] ingkang langkung spesifik (mligi) saengga kirang kawentar saha kirang dipunmangertosi kaliyan sedaya umat Hindu. Tembung Upanisad saking urat tembung “Upa” (caket), “Ni” (wonten ing papan ingkang langkung andhap) saha “Sad” (lenggah). Saengga saking buku-buku pelajaran resmi ing sekolah umat Hindu mangertosi bilih kitab “Upanisad” punika kitab ingkang ajaranipun dipuntampi kanthi lenggah caket kaliyan padma guru kerohanian.[2] Sumber-sumber ortodok ngelompokaken Upanisad minangka kelompok kitab Sruti ingka posisinipun dados śākhā utawi andharan saking kitab-kitab Catur Weda. Kitab Muktika Upanisad nyebataken bilih wonten 108 kitab upanisad ingkang satunggalipun kasungsun saking 10 Upanisad ingkang minangka śākhā saking Rgwweda, 16 Upanisad ingkang minangka śākhā saking Sama Weda, 51 Upanisad ingkang minangka śākhā saking Yajur Weda sarta 31 Upanisad ingkang minangka śākhā saking Atharwa Weda. 108 Upanisad kasebut inggih punika:[3]

Upanisad ingkang minangka śākhā Rg Weda[sunting | sunting sumber]

  • Aitareya Upanisad
  • Aksha-Malika Upanisad
  • Atma-Bodha Upanisad
  • Bahvricha Upanisad
  • Kaushitaki-Brahmana Upanisad
  • Mudgala Upanisad
  • Nada-Bindu Upanisad
  • Nirvana Upanisad
  • Saubhagya-Lakshmi Upanisad
  • Tripura Upanisad[4]


Upanisad ingkang minangka śākhā Shuklapaksha Yajur Weda[sunting | sunting sumber]

  • Adhyatma Upanisad
  • Advaya-Taraka Upanisad
  • Bhikshuka Upanisad
  • Brihadaranyaka Upanisad
  • Hamsa Upanisad
  • Isavasya Upanisad
  • Jabala Upanisad
  • Mandala-Brahmana Upanisad
  • Mantrika Upanisad
  • Muktika Upanisad
  • Niralamba Upanisad
  • Paingala Upanisad
  • Paramahamsa Upanisad
  • Satyayaniya Upanisad
  • Subala Upanisad
  • Tara-Sara Upanisad
  • Trisikhi-Brahmana Upanisad
  • Turiyatita-Avadhuta Upanisad
  • Yajnavalkya Upanisad[5]


Upanisad ingkang minangka śākhā Krishnapaksha Yajur Weda[sunting | sunting sumber]

  • Akshi Upanisad
  • Amrita-Bindhu Upanisad
  • Amrita-Nada Upanisad
  • Avadhuta Upanisad
  • Brahma-Vidya Upanisad
  • Brahma Upanisad
  • Dakshinamurti Upanisad
  • Dhyana-Bindu Upanisad
  • Ekakshara Upanisad
  • Garbha Upanisad
  • Kaivalya Upanisad
  • Kalagni-Rudra Upanisad
  • Kali-Santarana Upanisad
  • Katha Upanisad
  • Katharudra Upanisad
  • Kshurika Upanisad
  • Maha-Narayana (or) Yajniki Upanisad
  • Pancha-Brahma Upanisad
  • Pranagnihotra Upanisad
  • Rudra-Hridaya Upanisad
  • Sarasvati-Rahasya Upanisad
  • Sariraka Upanisad
  • Sarva-Sara Upanisad
  • Skanda Upanisad
  • Suka-Rahasya Upanisad
  • Svetasvatara Upanisad
  • Taittiriya Upanisad
  • Tejo-Bindu Upanisad
  • Varaha Upanisad
  • Yoga-Kundalini Upanisad
  • Yoga-Sikha Upanisad
  • Yoga-Tattva Upanisad[6]


Upanisad ingkang minangka śākhā Sama Weda[sunting | sunting sumber]

  • Aruni (Aruneyi) Upanisad
  • Avyakta Upanisad
  • Chandogya Upanisad
  • Darsana Upanisad
  • Jabali Upanisad
  • Kena Upanisad
  • Kundika Upanisad
  • Maha Upanisad
  • Maitrayani Upanisad
  • Maitreya Upanisad
  • Rudraksha-Jabala Upanisad
  • Sannyasa Upanisad
  • Savitri Upanisad
  • Vajrasuchika Upanisad
  • Vasudeva Upanisad
  • Yoga-Chudamani Upanisad[7]


Upanisad yang merupakan śākhā Atharwa Weda[sunting | sunting sumber]

  • Annapurna Upanisad
  • Atharvasikha Upanisad
  • Atharvasiras Upanisad
  • Atma Upanisad
  • Bhasma-Jabala Upanisad
  • Bhavana Upanisad
  • Brihad-Jabala Upanisad
  • Dattatreya Upanisad
  • Devi Upanisad
  • Ganapati Upanisad
  • Garuda Upanisad
  • Gopala-Tapaniya Upanisad
  • Hayagriva Upanisad
  • Krishna Upanisad
  • Maha-Vakya Upanisad
  • Mandukya Upanisad
  • Mundaka Upanisad
  • Narada-Parivrajaka Upanisad
  • Nrisimha-Tapaniya Upanisad
  • Para-Brahma Upanisad
  • Paramahamsa-Parivrajaka Upanisad
  • Pasupata Brahmana Upanisad
  • Prasna Upanisad
  • Rama Rahasya Upanisad
  • Rama-Tapaniya Upanisad
  • Sandilya Upanisad
  • Sarabha Upanisad
  • Sita Upanisad
  • Surya Upanisad
  • Tripadvibhuti-Mahanarayana Upanisad
  • Tripura-Tapini Upanisad[8]

Ewadene dipunsebat minangka śākhā saking Catur Weda, ananging wonten maneka sumber sloka nyebataken bilih punapa ingkang kajabaraken wonten ing Upanisad, kadhudhukanipun langkung inggil tinimbang saking kitab-kitab Catur Weda. Wonten ing Mudaka Upanisad 1.1.4-5 dipuntedahaken, “Kalih jinis pengeteahuan kedah dipunmangertosi: mekaten Hyang Maha Mangertos babagan Brahman sampun dipuntedahaken. Pengetahuan punika pengetahuan ingkang langkung andhap saha pengetahuan ingkang langkung inggil”. “Ingkang kalebet wonten ing pengetahuan ingkang langkung andhap kadosta Rg Weda, Yajur Weda, Sama Weda, Atharwa Weda, fonetik, ritual, tata basa, etimologi, prosodi, sarta astronomi. Ananging ingkang langkung inggil inggih punika pengetahuan ingkang boten saged musna”. [9].

Saking filosofis, punapa ingkang sampun dipuntedahaken wonten ing Upanisad panci tebih bentenipun kaliyan punapa ingkang sampun dipunajaraken wonten ing Catur Weda. Menawi wonten ing Catur Weda kebak kaliyan maneka panduan ritual pamujaan dhumateng para dewa, saengga wonten ing Upanisad sampun mboten ngrembag babagan ritual ananging sampun babagan filsafat murni. Upanisad ngrembag tigang perkawis utami, inggih punika babagan posisi sang dhiri minangka Atman, kawontenan Brahman, sarta hubungan antawisipun dhiri minangka Atman saha Brahman. Pengetahuan babagan Atman saha hubunganipun kaliyan Brahman punika ingkang dipunsebut Brahma Widya utawi ingkang wonten ing Bhagawad Gita dipunsebutaken minangka pengetahuan rahasia ingkang paling inggil. [10].


Delengen Uga[sunting | sunting sumber]

cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)[1](dipunundhuh tanggal 2 November 2012)
  2. ^ (id)[2](dipunundhuh tanggal 2 November 2012)
  3. ^ (id)[3](dipunundhuh tanggal 2 November 2012)
  4. ^ (id)[4](dipunundhuh tanggal 2 November 2012)
  5. ^ (id)[5](dipunundhuh tanggal 2 November 2012)
  6. ^ (id)[6](dipunundhuh tanggal 2 November 2012)
  7. ^ (id)[7](dipunundhuh tanggal 2 November 2012)
  8. ^ (id)[8](dipunundhuh tanggal 2 November 2012)
  9. ^ (id)[9](dipunundhuh tanggal 2 November 2012)
  10. ^ (id)[10](dipunundhuh tanggal 2 November 2012)

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Upanisad&oldid=867874"