Purana

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Artikel iki minangka bagéyan saka sèri
Susastra Hindhu
aum symbol
Veda
Rgveda · Yajurveda
Samaveda · Atharvaveda
Pamérangan Veda
Samhita · Brahmana
Aranyaka  · Upanisad
Upanishad
Aitareya  · Bṛhadāraṇyaka
Īṣa  · Taittirīya · Chāndogya
Kena  · Muṇḍaka
Māṇḍūkya  ·Praśna
Śvetaśvatara
Wedangga
Śikshā · Chanda
Vyakarana · Nirukta
Jyotisha · Kalpa
Itihasa
Mahabharata · Ramayana
Susastra liyané
Smrti · Purana
Bhagavad Gita · Sutra
Pancaratra · Tantra
Kumara Vyasa Bharata · Stotra
Hanuman Chalisa · Ramacharitamanas
Shikshapatri · Vachanamrut
Deleng uga
Mitologi
Kosmologi
Déwa-Dèwi
Portal Hindhu
Simbol Hindhu

Purana (Sanskerta: पुराण ; purāṇa, tegesipun "cariyos jaman kina") inggih punika sapérangan saking kesusastraan Hindhu ingkang ngemot mitologi, legenda, saha cariyos-cariyos jaman kina. Tembung "Purana" ateges sajarah kina utawi cariyos kina. Wonten antawisipun 18 kitab "Purana" ingkang kawéntar, jejuluk “Mahapurana”. Panyeratanipun kitab-kitab Purana kawiwitan nalika 500 taun SM.[1]

Purana biasanipun nyukani kaunggulan dhumateng déwa tartamtu, nglimpahaken konsep agama saha filsafat. Purana biasanipun kaserat wonten ing wujud cariyos ingkang gayut déning tiyang satunggal saha sanésipun. Purana wonten ugi pertalan vernakular saha kasebaraken déning ulama Brahmana, ingkang maos saha nyariosaken kisahipun, biasanipun wonten ing sesi Katha (ing pundi sawijining Brahmana tindakan wonten ing salah satunggaling papan lajeng nyariosaken péranganing Purana).[1]

Asli[besut | besut sumber]

Wyasa, minangka panulis saking Mahabharata, kanthi tradisional dipunanggep minangka panyusun Purana.[2] Ananging, kaserat ingkang wiwitan versi tanggal saking jaman Kekaisaran Gupta (Katiga abad kalima Masehi) saha kathah bahan babagan tanggal, lumantar referensi sajarah saha cara sanés, periode punika saha abad-abad salajengipun. Teks-teks ingkang mungkin kaserat ing sadaya tlatah India.[2]

Tanggal kadamelipun teks-teks ingkang kaserat boten nemtokaken tanggal asal Purana.[3] Ing satunggal sisih, punika wonten manéka wujud lésan sadéréngipun kaserat[3], déné wonten ing wekdal ingkang sami, punika sampun dipunéwahi kanthi bertahap nalika abad ingkang angka 16.[3][4]

Sawijining referensi wiwit kapanggih wonten ing Upanishad Chandogya (7.1.2). (antawis taun 500 SM).Upanishad Brhadaranyaka ngacu purana minangka "kelima Weda",[5] itihāsapurāṇaṃ pañcamaṃ vedānāṃ, nedahaken wigatinipun agama wiwit saking mitos, kadosipun punika wonten ing wujud murni lésan. Ingkang wigati, wujud ingkang paling misuwur itihāsapurāṇaṃ inggih punika Mahabharata. Tembung punika ugi wonten ing Atharwaweda 11.7.24.[6][7]

Miturut Pargiter,[6] ingkang "Purana asli" kadosipun tumuju ing tanggal redaksi akir saking Weda. Banjir gavin nggayutaken medalipun Purana kaserat sajarah kaliyan medalipun kultus pemujaan ingkang pusatipun ing déwa tartamtu ing era Gupta: korpus Puranic inggih punika badan ingkang jangkep saking bahan ingkang nengenaken pandangan kultus.[8] Wendy Doniger, adhedhasar studi Indologis, netepaken tanggal prakiran kaliyan manéka Purana. Punika tanggal Markandeya Purana kanggé c. 250 CE (kaliyan satunggal tanggal kanggec 550 CE.), Matsya Purana kanggé c. 250-500 CE, Vayu Purana kanggé c. 350 CE, Harivamsa saha Wisnu Purana kanggé c. 450 CE, Brahmanda Purana kanggé c. 350-950 CE, Wamana Purana kanggé c. 450-900 CE, Kurma Purana kanggé c. 550-850 CE, saha Lingga Purana kanggé c. 600-1000 CE.[9]

Ide-ide ingkang umum kapanggih wonten ing sadaya korpus ananging boten mungkin kanggé nglacak garis prabawa satunggal dhumateng sanèsipun saéngga korpus Purana langkung prayogi dipuntingali sadaya.[8]

The All India Kashiraj Trust, dipunbentukm wonten ngandhapipun Vibhuti Narayan Singh, Maharaja Kashi, ndedikasikaken piyambakipun kanggé penerbitan Purana.[9]

Pratélan kitab Purana (Mahapurana):

  1. Matsyapurana
  2. Wisnupurana
  3. Bhagawatapurana
  4. Warahapurana
  5. Wamanapurana
  6. Markandeyapurana
  7. Wayupurana
  8. Agnipurana
  9. Naradapurana
  10. Garudapurana
  11. Linggapurana
  12. Padmapurana
  13. Skandapurana
  14. Bhawisyapurana
  15. Brahmapurana
  16. Brahmandapurana
  17. Brahmawaiwartapurana
  18. Kurmapurana[10]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b [1](dipunundhuh tanggal 1 Oktober 2012)
  2. ^ a b The Puranas by Swami Sivananda
  3. ^ a b c Johnson 2009, p. 247
  4. ^ Singh 1997, p. 2324
  5. ^ Brhadaranyaka Upanisad 2.4.10, 4.1.2, 4.5.11. Satapatha Brahmana (SBE, Vol. 44, pp. 98, 369). Moghe 1997, pp. 160,249
  6. ^ a b Pargiter 1962, pp. 30–54
  7. ^ Moghe 1997, p. 249 and the Satapatha Brahmana 11.5.6.8. and 13.4.3.13. SBE Vol. 44, pp. 98, 369
  8. ^ a b Flood 1996, p. 359
  9. ^ a b Collins, Charles Dillard (1988). The Iconography and Ritual of Śiva at Elephanta. SUNY Press. k. 36. ISBN 978-0-88706-773-0. 
  10. ^ [2](dipunundhuh tanggal 22November 2012)

Cithakan:Topik Hindhu