Swami Vivekananda

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Swami Vivekananda
Swami Vivekananda 1893 Scanned Image.jpg
rahmenlos

Swami Vivekananda (basa Bengali: Shami Bibekanondo) (12 Januari, 1863 – 4 Juli, 1902), dilahéraké kanthi jeneng Narendranath Dutta (Nôrendronath Dotto), ya iku tokoh sajeroning sajarah Hindhu, India lan pamikir Timur (orientalis) kang ana ing Kulon. Dhèwèké ya iku seduluré Shri Bhupendranath Dutt, revolusioner ing India.[1]

Vivekananda arupa pribadi kang dikenal donya minangka pemimpin spiritual kang duwé pangribawa gedhé saka ajaran Vedanta lan Yoga. Dèwèké ya iku Swami Hindhu pertama kang teka ing Barat, kanggo ngenalkan Hindhu, Yoga lan Vedanta ing World's Parliament of Religions, sahubungan karo dianakake World's Fair ing Chicago ing taun 1893. Ing kono jenenge wiwit terkenel, seantero Chicago, banjur ing sekabehane Amérika.[1]

Latar Belakang[besut | besut sumber]

dhèwèké ya iku pemimpin saka para siswa kang golèk ngèlmu ing Ramakrishna Paramahamsa lan uga pendiri saka Ramakrishna Mission

Buku-buku[besut | besut sumber]

Liya-liyané[besut | besut sumber]

Sorban kang dikenggo déning Vivekananda diyakini berkat anjuran saka Maharaja Khetri. Ananging pira-pira nimpuna sajarah lan peneliti duwé pinemu yèn Vivekananda pernah nekani Swamithope Pathi saksuwiné kunjungané ana ing Kanyakumari ya iku ing Dhésèmber 1892 lan meyakini yèn dèwèké gumun karo prinsip ing sewalike ritual keagamaan saka keyakinan monistic mau,[2] Kang ngendi kaum monistic nganggo sejenis tali sirah sajrone ngleksanaake pemujaan ing kuil, ing ngarep kacalan sak panunggale, lan Vivekananda wiwit nganggo sorban nalika iku.[3] Pira-pira wong nganggep yèn Vivekananda nampa pencerahan spiritual saka Ayya Vaikundar.[4] Ananging kabèh iki ora ketulis ana ing karyane lan biografine.

Ana uga kang ngomongake yèn ing mangsa dhèwèké seneng karo sorban kang dienggo déning tukang kreta, kang ngangkud bapakne mangkat kerja saben dinane.

Trivia[besut | besut sumber]

  • Swami Vivekananda ya iku wong India pertama kang diundang supaya njabat profesor Filsafat Oriental di Universitas Harvard.
  • India ngrayakake National Youth Day ing dina laire.
  • Vivekananda Vidyapith Academy of Indian Philosophy and Culture di New Jersey, Amérika Sarékat, dijikuk saka jenenge.
  • The Swami Vivekananda International Convention Centre, dibangun ing April 2005 di Pailes, Mauritius, uga nganggo jenenge.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b swami-vivekananda, (Kaunduh 7/11/12).
  2. ^ R.Shanmugam's, Nadar Kulathil Narayanar Avataram, Nadar Kuladeepam Publications, 2001, Page:215, ""
  3. ^ AyyaVaikuntar-"Also from the later history, when Swami Vivekananda came to Kanyakumari, He visited Swamythoppu temple when he heard about Lord Vaikunta. From that time he started wearing a turban on his head all the time."
  4. ^ Dr. Poulose in his book Advaita Philosophy of Brahmashri Chattampi Swamikal (Ayyavazhi Publications), says that Atmanada Swamikal was the disciple of Ayya Vaikundar and Atmanada Swamikal learned the Marmavidya in Sidha vidya and ghecherividya (Chinmudra) from Ayya Vaikundar and Atmanada Swamikal further taught all these vidyas to his disciple, Sri Chattampi Swamikal. The book also says that when Swami Vivekananda arrived in Ernakulam, Sri Chattampi Swamikal taught this Chinmudra to him.