Yadnya

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Salah satunggaling Yadnya

Yadnya inggih punika ngandhut teges kurban suci ingkang dipunadani kanthi raos tulus ikhlas wonten ing ajaran Agama Hindu. Tembung punika saking Basa Sanskerta: यज्ञ (yajña) ingkang saking urat tembung Yaj, ingkang ngemu teges "memuja", ngaturaken korban suci. Wonten ing Agama Hindu ing Bali, wonten lima jinis Yadnya ingkang kasebat Panca Yadnya, inggih punika:

  • Dewa Yadnya inggih punika yadnya ingkang katujokaken dhumateng ngarsanipun Ida Sang Hyang Widhi Wasa.
  • Rsi Yadnya inggih punika yadnya ingkang katujokaken dhumateng para rsi awit jasa-jasanipun bina umat saha ngrembakakaken ajaran agama.
  • Pitra Yadnya inggih punika yadnya ingkang katujokaken dhumateng para roh leluhur kalebet dhumateng tiyang sepuhipun ingkang taksih gesang.
  • Manusa Yadnya inggih punika yadnya ingkang katujokaken dhumateng sasama manungsa.
  • Bhuta Yadnya inggih punika yadnya ingkang katujokaken dhumateng para Bhuta Kala ingkang gadhah ancas kangge netralisir kekiyatan alam saéngga dados harmonis.
    [1]

Miturut Wekdal Nindakaken[sunting | sunting sumber]

Miturut wekdal anggénipun nindakaken Yadnya, umat Hindu ngenal kalih jinis Yadnya ingkang dipunsebut kanthi istilah:

Nitya Karma Yadnya[sunting | sunting sumber]

Inggih punika Yadnya ingkang dipuntindakaken saben dinten. Tuladhanipun: Trisandya, Yadnya Sesa (Ngejot/ Saiban).[2]

Naimittika Karma Yadnya[sunting | sunting sumber]

Inggih punika Yadnya ingkang dipuntindakaken ing wekdal tartamtu. Tuladhanipun: Upacara Persembahyangan Purnama Tilem, slametan, Dinten riyaya, lan sanésipun.[3]

Miturut Cara Nindakaken (Panca Marga Yadnya)[sunting | sunting sumber]

Panca Marga Yadnya inggih punika minangka dhasar anggenipun nindakaken Panca Yadnya.

Drewya Yadnya[sunting | sunting sumber]

inggih punika sawijining korban suci kanthi ikhlas ingkang migunakaken barang- barang ingkang dados kagunganipun dhumateng tiyang sanes ing wekdal, papan, lan alamat ingkang trep, saperlu kapentingan lan kesejahteraan sesarengan, masyarakat, Negara lan Bangsa.[4]

Tapa Yadnya[sunting | sunting sumber]

Inggih punika sawijining korban suci kanthi nglampahi tapa, minangka margi paneguhan iman anggenipun ngadhepi sedaya jinis panggoda supados kagungan ketahanan ing perjuangan gesang sarta nyukseskan sawijining cita- cita luhur.[5]

Swadyaya Yadnya[sunting | sunting sumber]

Inggih punika sawijining korban suci ingkang migunakaken sarana "dhiri pribadi" minangka kurbanipun (Sadhana), ingkang dipuntindakaken kanthi tulus ikhlas amargi kasurung dening raos kasih sayang ingkang tulus.[6]

Yoga Yadnya[sunting | sunting sumber]

Inggih punika sawijining korban suci kanthi cara nyawijikaken dhiri (ngeningaken cipta, rasa, lan karsa) dhumateng ngarsanipun Gusti (Sang Hyang Widhi Wasa).[7]

Jnana Yadnya[sunting | sunting sumber]

Inggih punika sawijining korban suci ingkang nyeluruh, ingkang wosipun dhasar pengetahuan lan kasucen.[8]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id) Ida Bagus Pudja. (2002). Buku Pelajaran Agama Hindu Untuk Perguruan Tinggi. Yogyakarta: Penerbit UNY Press.
  2. ^ [1]
  3. ^ [2]
  4. ^ [3]
  5. ^ [4]
  6. ^ [5]
  7. ^ [6]
  8. ^ [7]
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Yadnya&oldid=834864"