Wedhus: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
11 bèt wis dibusak ,  8 sasi kepungkur
c
clean up, replaced: Uga delengen → Deleng uga, ya iku → yaiku (9) using AWB
c (clean up, replaced: Uga delengen → Deleng uga, ya iku → yaiku (9) using AWB)
 
=== Wedhus kacang ===
Wedhus kacang ya ikuyaiku wedhus saka [[ras]] unggulan kang sêpisanan dikembangaké ing [[Indonésia]].<ref name="internet1"/> Wedhus jinis iki awaké cilik.<ref name="internet1"/> Dhuwuré ''gumba'' utawa [[jénggot]] ing wedhus lanang kurang luwih [[60]] [[cm]] nganti [[65]] [[cm]], nanging yèn wedhus wédok mung [[56]] cm.<ref name="internet1"/> Boboté wedhus lanang bisa nganti [[25]] [[kilogram]], nanging wedhus wédok mung [[20]] kg.<ref name="internet1"/> Wedhus iki [[kuping]]é têgak, wuluné lurus lan cêkak.<ref name="internet1"/> Wedhus lanang lan wedhus wédok padha-padha nduwé [[sungu]] kang cacahé [[loro]].<ref name="internet1"/>
 
=== Wedhus Étawa ===
Wedhus [[Étawa]] kalêbu wedhus kang asalé saka [[India]] kang diarani wedhus [[Jamnapari]].<ref name="internet1"/> Awaké gêdhé, dhuwuré gumba nganti [[90]] cm nganti tekan [[127]] cm ing wedhus [[lanang]], nanging wedhus [[wédok]] mung [[92]] cm.<ref name="internet1"/> Boboté wedhus lanang nganti [[91]] [[kilogram]], lan wedhus wédok [[63]] kilogram.<ref name="internet1"/>
Wedhus iki duwé [[kuping]] dawa lan madhep mengisor.<ref name="internet1"/> [[Bathuk]] lan [[irung]]é duwé wujud [[cembung]].<ref name="internet1"/> Wedhus lanang apa déné wedhus wédok duwé sungu kang cekak.<ref name="internet1"/> Wedhus jinis iki bisa ngasilaké [[susu]] nganti telung [[liter]] saben [[dina]].<ref name="internet1"/> Keturunan silangan utawa [[hibrida]] wedhus etawa lan wedhus lokal diarani wedhus peranakan etawa utawa PE. Wedhus [[PE]] ukurané méh padha karo wedhus étawa nanging luwih bisa [[adhaptasi]] ing lingkungan lokal Indonésia.<ref name="internet1"/>
Salah sijiné [[kunci]] suksés saka ''peternakan'' wedhus étawa ya ikuyaiku kabisan kanggo ngawinaké wedhus ing wayah kang pas saéngga asilé bakal rikat ntuk anakan utawa kang diarani ''cempé''.<ref name="internet2">[http://www.etawajaya.com/ etawajaya.com](dipunundhuh tanggal 24 Mèi 2011)</ref> Wedhus étawa wadon wis bisa dikawinake nalika umuré [[6]] [[sasi]].<ref name="internet2"/>
 
=== Wedhus Jawarandu ===
Wedhus Jawarandu ya ikuyaiku wedhus asil persilangan antarané wedhus [[Étawa]] karo wedhus [[kacang]].<ref name="internet1"/> Wedhus iki duwé ciri separo mirib wedhus wtawa lan separo mirib [[wedhus kacang]].<ref name="internet1"/> [[Wedhus Jawarandu]] bisa ngasilaké [[susu]] kang akéhé [[1,5]] [[liter]] saben [[dina]].<ref name="internet1"/>
 
=== Wedhus Saenen ===
Wedhus Saenen ya ikuyaiku wedhus kang asalé saka [[Saenen]], [[Swiss]].<ref name="internet1"/> Wedhus lanang lan wadon saka jinis iki leloroné ora nduwé [[sungu]].<ref name="internet1"/> Wuluné awerna [[putih]] utawa [[krem]] [[pucet]].<ref name="internet1"/> [[Irung]] lan [[kuping]]é wedhus Saenen duwé [[warna]] belang [[ireng]].<ref name="internet1"/> Bathuké amba, nanging kupingé duwé ukuran kang ora patiya gedhé lan ora patiya cilik, kupingé duwé wujud tegak mendhuwur.<ref name="internet1"/> Wedhus iki kalebu jinis wedhus kang bisa ngasilaké susu.<ref name="internet1"/>
 
=== Wedhus Kacukan ===
Wedhus kacukan ya ikuyaiku wedhus asil saka ''perkawinan'' wedhus kacang lan baka-baka saka jaban rangkah kaya ta [[Anglo Nubian]], [[Jamnapari]] lan uga kacukan karo baka-baka kang bisa ngasilaké susu kaya ta [[Saanen]],[[Toggenburg]] lan [[British Alpine]].<ref name="internet3"/> Wedhus kang lumrahé ana ing kampung-[[kampung]] ya ikuyaiku wedhus kacukan.<ref name="internet3"/> Rupané wedhus iki mirib kaya induké, lan boboté kurang-luwih [[23]] nganti [[35]] [[kg]] yèn umuré wis setaun.<ref name="internet3"/> Wedhus kacukan kang diwasa uga duwé bobot kang luwih tinimbang wedhus kacang.<ref name="internet3"/> Nalika lair boboté kurang luwih [[2]] kg nganti [[2,5]] kg saben wedhus.<ref name="internet3">[http://www.agribdc.gov.my/web/guest/kacukan agribdc.gov.my](dipunundhuh tanggal 24 Mèi 2011)</ref>
 
=== Wedhus Boer ===
Wedhus Boer asalé saka [Afrika Selatan]].<ref name="internet7"/> Tembung Boer tegesé [[wong tani]].<ref name="internet7"/> Wedhus boer kalebu wedhus pedaging kang rikat banget gedhé.<ref name="internet7"/> Boboté wedhus bisa nganti [[35]]-[[45]] kg nalika umuré lima nganti enem [[sasi]].<ref name="internet7"/> Daging wedhus boer luwih akèh tinimbang [[wedhus lokal]].<ref name="internet7"/> Dagingé kurang luwih nganti 40%-50% saka bobot awaké.<ref name="internet7">[http://www.indonesiaboergoat.com/ind/whyraiseboergoat.html indonesiaboergoat.com](dipunundhuh tanggal 24 Mèi 2011)</ref>
 
Wedhus boer gampang dikenali, ciriné ya ikuyaiku awaké dawa, amba, wuluné putih, sikilé cendhak, irungé cembung, kupingé dawa lan nggantung.<ref name="internet7"/> Sirahé wernané [[coklat]] rada abang utawa coklat [[enom]], ana uga kang coklat tuwa.<ref name="internet7"/> Ana uga wedhus boer kang duwé [[garis]] putih mengisor ing rainé.<ref name="internet7"/> Kulité wernané coklat, iki kang bisa njaga saka [[kanker]] [[kulit]] kang disebabaké saka cahya [[srengéngé]].<ref name="internet7"/> Wedhus boer senengané ndhédhé ing wayah [[awan]].<ref name="internet7"/>
 
'''Kajaba iku''', uga ana jinis kéwan liya kang diarani [[wedhus gembel]] kang saemper karo wedhus.
 
== Daging ==
Saka ''peternakan'' wedhus kang dijupuk asilé ya ikuyaiku daging wedhus, daging wedhus lumrahé di dol kiloan ing [[pasar]].<ref name="internet5"/> [[Daging]] wedhus bisa diolah dadi [[masakan]].<ref name="internet5"/> Masakan kang nganggo bahan dhasar daging wedhus ya ikuyaiku, [[semur]], [[satè]] wedhus, [[empal]], [[sega pindhang]], [[sega gandhul]] lan akèh manèh liyané.<ref name="internet4">[http://www.resep-masakan.net/resep-sate.php resep-masakan.net](dipunundhuh tanggal 24 Mèi 2011)</ref>
 
Kanggo wong kang lara [[sroke]] lan [[hiperténsi]] utawa blegudreg, kudu-ati-ati yèn mangan daging wedhus.<ref name="internet5"/> Daging wedhus ngandhut kadar lemak kang akèh. Mulané yèn kakèhan mangan daging wedhus bakal nganggu [[kaséhatan]].<ref name="internet5"/>
# dodol susu
 
== UgaDeleng delengenuga ==
[[wedhus gembel]]
 
9.492

besutan

Menu navigasi