Melon

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Melon
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Plantae
Divisio: Magnoliophyta
Kelas: Magnoliopsida
Ordo: Cucurbitales
Kulawarga: Cucurbitaceae
Marga: Cucumis
Jinis: C. melo
Jeneng binomial
Cucumis melo
L.

Melon (Cucumis melo L.) arupa jeneng woh uga jeneng tetanduran sing ngasilaké woh mau, sing klebu jroning suku labu-labuan utawa Cucurbitaceae.[1] Wohé biasané dipangan seger minangka woh meja utawa diiris-iris minangka campuran ès woh.[1] Bagéyan sing dipangan ya iku daging wohé (mesokarp).[1] Teksturé empuk, awerna putih tekan abang, gumantung kultivaré.[1]

Pamerian[besut | besut sumber]

Tetanduran sausum, mrambat nanging njalar, ora munggah.[1] Godhongé wangun ndriji mawa lekuk modherat saéngga kaya bunderan mawa pojok-pojok.[1] Watangé biasané ora ngandhut kayu.[1]

Tetanduran iki omahé siji kanthi rong tipe kembang: kembang jantan lan hermafrodit.[1] Kembang jantan muncul biasané nalika tetanduran isih enom utawa yèn tuwuhé kurang becik.[1]

Tipe wohé pepo. Bagéyan mesokarp saya kandel dadi daging woh sing ngandhut banyu. pamuliaan diarahaké ing daging woh sing kandel, legi, sarta yèn mungel, wangi. Mélon nduwèni jeneng latin Cucumis melo.[1] Mélon kalebu tanduran saka famili Cucurbitaceae.[1] Mélon asalé saka Lembah Panas Pèrsi utawa laladan Mediterania.[2] Laladan iki manggone ing perbatasa Asia Barat lan Éropah, Afrika.[1] Mélon nyebar ing Timur tengah lan Éropah.[1] Ing abad kaping 14, melon digawa ing Amerika.[1] Déné kang nggawa ya iku Cristoper Columbus.[1] sawise iku mélon banjur ditandur ing Colorado, California, lan Texas.[1] Mélon urip subur ing laladan tropis lan subtropis kalebu ing Indonésia.[1]

Karagaman genetik[besut | besut sumber]

Melon akèh banget ragamé, utamané dideleng saka wangun wohé. Ana wolung [3] klompok budidaya ('Group') jroning spesies iki.[3] Telu sing paling populèr ya iku Cantalupensis (ing jeroné klebu bléwah, true European cantaloupe), Reticulatus (melon sing biasa ditepungi, kulit wohé biasané "mawa jala"), lan Inodorus (melon 'Honeydew', sing wanguné oval kanthi kulit ngerut).[3] Ana siji klompok liya sing wohé uga dipangan, Group Dudaim.[3]

Jinis[besut | besut sumber]

Jinis mélon kang misuwur ya iku melon Christianism (1850); melon Sill Hybrid (1870); melon Surprise (1876); mélon Ivondequoit, Miller Cream, Netted Gem, Hacken Sack lan Osage (18811890); mélon Honey Rock dan Improved Perfecto (1933); melon Imperial (1935); melon Queen of Colorado dan Honey Gold (1939).[1]

Jinis mélon kang paling disenengi ya iku jinis melon swing lan sky rocket.[4] Melon swing asale saka Jepang.[4] Melon iki rasane legi lan daginge luwih kandel. Yen dibandingake karo sky rocket, melon swing nduwèni jaring kang luwih kasar lan luwih kasar.[4] Melon swing bentuke bunder lan abote kurang luwih 1,4 kg. Dene melon sky rocket boboté nganti tekan 2 kg.[4]

Nandur[besut | besut sumber]

Nandur melon mbutuhae panas srengéngé.[4] Melon kang kakéyan kodan marakaké wite kebaceken lan mati.[4] Yèn mélon kodanan terus nalika wayah panén bisa nggawé woh melon rasané anyep ora legi manéh.[4] Suhu udara kang diperlokake ya iku antarane 20-30 derajat celcius.[4]

Asil olahan[besut | besut sumber]

Mélon kena dipangan dadi buah yén rampung mangan.[5] Mélon uga kena kanggo nggawé sirup rasa mélon. Saliyané iku mélon uga kena digawé jus melon, ès buah, lan uga bubur.[5] Mélon uga kena digawé bolu utawa pay mélon.[5] Melon kalebu woh kang ngandhut vitamin C kang akeh.[1]

Khasiat[besut | besut sumber]

Melon ngandhut vitamin C kang akèh mulané mélon kena kanggo tamba sariawan.[1] Saliyané iki, mélon uga kena kanggo tamba hiperténsi utawa darah tinggi.[1]

Habitat[besut | besut sumber]

Sadurungé taun 1980 mélon kalebu woh-wohan kang diimpor ing Indonésia.[1] Ananging akèh perusahaan agribisnis kang nandur lan mbudidayakaké mélon ing laladan Cisarua (Bogor) lan Kalianda (Lampung).[1] Mélon kang ditandur iki kalebu mélon variétas saka Amerika, Taiwan, Jepang, Cina, Prancis, Denmark, Walanda lan Jerman.[6]

Mélon banjur ditandur lan dibudidayakaké ing laladan Ngawi, Madiun, Ponorogo nganti tekan wewengkon ing èks-karesidènan Surakarta (Sragén, Sukaharja, Bayalali, Karanganyar lan Klathèn).[1] Laladan-laladan iku kalebu laladan kang akèh ngasilaké mélon.[1]

Galeri[besut | besut sumber]

Chatetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y (id)warintek.ristek.go.id(dipunundhuh tanggal 19 Mei 2011)
  2. ^ (id)sentia.poltek-malang.ac.id(dipunundhuh tanggal 19 Mei 2011)
  3. ^ a b c d (id)Situs web perusahaan winih Victory(dipunundhuh tanggal 8 Juni 2007)
  4. ^ a b c d e f g h (id)tabloidnova.co(dipunundhuh tanggal 19 Mei 2011)
  5. ^ a b c (id)greecehotèlsrooms.com(dipunundhuh tanggal 19 Mei 2011)
  6. ^ (id)binaukm.com(dipunundhuh tanggal 19 Mei 2011)

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Melon&oldid=1078488"