Klathèn

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
{{{jeneng}}}
Berkas:Locator Kabupaten Klaten.gif
Peta lokasi Kabupaten Klaten
ꦏꦧꦸꦥꦠꦺꦤ꧀ꦑ꧀ꦭꦠꦛꦺꦤ꧀ di Jawa Tengah
Koordinat: 7°32’19” LS - 7°48’33” LS 110°26’14” BT - 110°47’51” BT
Propinsi Jawa Tengah
Dasar hukum UU No. 13/1950
Tanggal peresmian -
Ibu kota Kota Klaten
Pamaréntahan
 - Bupati Hj. Sri Mulyani
 - DAU Rp. 1.237.967.327.000.-(2017)[1]
Luas 655,56 km²[2]
Gunggung cacah jiwa
 - Total 1.163.218 jiwa (2017)[3]
 - Kepadatan 1.747,47 jiwa/km²
Démografi
 - Agama Islam (91.07%)
Kristen Protestan (4.36%)
Katolik (3.99%)
Hindu (0.49%)
Aliran Kepercayaan (0.06%)
Budha (0.03%)[4]
 - Kode area telepon 0272
Pembagian administratif
 - Kecamatan 26 [2]
 - Kelurahan 10 [2]
 - Desa 391 [2]
Simbol khas daerah
 - Flora resmi Kemuning
 - Fauna resmi Ikan nila
Situs web http://www.klatenkab.go.id/
Umbul Sigedang iku sawijining pariwisata unggulan Kabupaten Klaten

Klathèn (Jawa: ꦑ꧀ꦭꦛꦺꦤ꧀)inggih punika salah satunggaling kutha ing Provinsi Jawa Tengah. Kutha punika gadhah kutha krajan Kabupatèn Klathèn. Wonten ing dasawarsa 1990-an, Klathèn naté dados kutha administratif (basa Indonésia kutha administratif utawi dipuncekak dados kotif). Nanging wonten ing warsa 1999, sampun boten wonten modhèl kados makaten malih lan sapunika sampun ndarbèrni status administratif menapa-menapa. Kabupatèn sapunika gadhah bates kaliyan Kabupatèn Boyalali wonten ing sisih elèr, Kabupatèn Sukoharjo sisih wétan, sarta Provinsi Daerah Istimewa Yogyakarta sisih kidul lan kulon. Kompleks Candhi Prambanan, punika salah satunggaling kompleks candhi Hindhu ingkang paling ageng wonten ing Indonésia, wonten ing di Kabupatèn Klathèn.

Géografi[besut | besut sumber]

Dipuntingali saking géografis, Kabupatèn Klathèn papanipun wonten ing antawisipun 110°30'-110°45' Bujur Timur lan 7°30'-7°45' Lintang Selatan. Ambanipun laladan Kabupatèn Klathèn ngantos 665,56 km2. Wonten ing sisih wétan batesipun kaliyan Kabupatèn Sukoharjo. Wonten ing sisih kidul batesan kaliyan Kabupatèn Gunungkidul (Daerah Istimewa Yogyakarta). Wonten ing sisih kulon batesan kaliyan Kabupatèn Sléman (Daerah Istimewa Yogyakarta) lan wonten ing sisih elèr batesan kaliyan Kabupatèn Boyalali. Miturut topografi Kabupatèn Klathèn papanipun wonten ing antawisipun Gunung Merapi lan Pagunungan Sewu kanthi inggilipun antawis 75-160 mèter sakdhuwure lumah laut ingkang kapara dados wewengkon pèrèng Gunung Merapi ing pérangan elèr areal miring, wewengkon lètèr lan wewengkon pagunungan wonten ing sisih kidul.

Pariwisata[besut | besut sumber]

1. Wisata Budaya: Bersih désa, Yaqowiyu panggonane Makam Ki Ageng Gribig, Sadranan

2. Wisata Alam: Perbukitan Deles Indah, Pemandian Umbul Ponggok, Pemandian Umbul Cokro, Tlaga Jimbung utawi Rawa Jombor

3. Wisata Sajarah: Candhi Prambanan, Candhi Plaosan

Pranala njaba[besut | besut sumber]

  • "DAU 2017" (PDF). 2017. Dijupuk 2018-02-12. 
  • a b c d Luas Wilayah, Desa / Kalurahan, Pedukuhan, Blok Sensus Menurut Kecamatan Di Kabupaten Klaten Tahun 2014
  • "Kabupaten Klaten Dalam Angka 2017" (BPS Klaten), diakses tanggal 13 Juni 2018
  • "Kabupaten Klaten Dalam Angka 2017"