Menyang kontèn

Rawa Jombor

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa

Rawa Jombor (Jawa: ꦫꦮ​ꦗꦺꦴꦩ꧀ꦧꦺꦴꦂ, translit. Rawa Jombor) ya iku rawa sing dumunung ing Dhukuh Jombor, Désa Krakitan, Kecamatan Bayat, kurang luwih wolung kilomèter sisih Kidul-Wétan punjer Kutha Klathèn, Jawa Tengah, Indonésia. Saliyané kanggo ngilèkaké banyu ing sakiwa tengene, rawa iki uga didadèkaké papan wisata.

Dalan[besut | besut sumber]

Saka Kutha Klathèn ana rong rute lelungan sing bisa ditempuh kanggo tekan obyek wisata iki. Lewat jalur kulon: Kutha Klathèn – Simpang Bendhogantungan, Désa Sumbereja, menggok mangiwa/ngidul – Kalurahan Danguran – Désa Glodhogan – Désa Jimbung – Rawa Jombor. Liwat jalur Wétan: Kutha Klathèn – Stasiun Klathèn – Dalan By Pass – ménggok nengen/ngidul – Terminal Ir. Soekarno Klathèn—Kalurahan Buntalan – Désa Jimbung – Rawa Jombor.[1]

Fitur karakteristik[besut | besut sumber]

Rawa Jombor dawane 7,5 km. Bentuke ora persegi dowo, nanging poligon sing ora teratur. Rawa iki ambane 4,5 m lan bisa nampung banyu 4.000.000 m3. Sadurunge dadi rawa, Rawa Jombor iku sawijining desa. Tujuwan utama digawe Rawa Jombor yaiku kanggo ngumpulake banyu saka kali-kali ing sakiwa tengene kanggo ngontrol banjir, lan minangka sumber banyu irigasi kanggo mbanjiri sawah-sawah ing sakiwa tengene mangsa kemarau. Nanging, uga digunakake kanggo tujuan liyane, kayata pariwisata lan fishing.

Ing sakiwa tengene Rawa Jombor ana pemandangan alam sing asri, situs pusaka kuna kang diprecaya nduweni nilai sejarah, museum pertanian, sentra kerajinan, kios apung, arena olahraga, papan dolanan, lan sapanunggalane.

Sujarah[besut | besut sumber]

Jaman biyen, sadurunge dadi sendhang, Rowo Jombor sejatine minangka desa. Nalika jaman kolonial Walanda, desa iki diowahi dadi waduk banyu kanggo irigasi sawah lan perkebunan milik Hindia Walanda. Saka crita-crita sing dirungokake warga, posisine desa ana ing cekungan. Dadi, nalika udan, desa kasebut kerep kebanjiran. Suwe-suwe, warga ing kono padha ninggalake desa kasebut. Banjur pamarentah Hindia Walanda nggunakake panggonan iki kanggo gawe waduk. Wong Dukuh Drajat, Desa Krakitan, Kecamatan Bayat, Kabupaten Klaten, Muh (60), nyritakake. Miturut dheweke, anane Rowo Jombor wis ana sadurunge taun 1940, tepate nalika Indonesia isih diarani Hindia Walanda. "Telaga iki wis ana wiwit jaman kolonialisme Walanda, sadurunge taun 1940-an. Biyen iki desa," ujare Muh, marang TribunSolo.com, Rebo (6/10/2021). Muh kandha, nalika semana dalan sing ana ing sakupenge Rowo Jombor mung dalan setapak. Banjur ing taun 1965, tlaga sing digawe pamaréntah kolonial Walanda iki dibangun tanggul anyar. “Sadurungé mung ana trotoar ing kene, saluran tlaga iki mung dibangun taun 1965,” ujare Muh. Kanggo katrangan, Rowo Jombor iki wujude rupane ora beraturan, dawane 7,5 kilometer. Ambane tlaga kasebut nganti jerone 4,5 meter, lan ngemot banyu 4 yuta meter kubik.[2]

Rega Tiket Mlebu Rawa Jombor[besut | besut sumber]

Rega tiket mlebu wisata Rawa Jombor wiwit Rp 5.000 saben wong, saliyane tiket mlebu, turis uga kudu mbayar biaya keamanan kanggo dhuwit parkir, kanggo turis sing nggawa roda loro / motor, dikenani biaya parkir Rp 2.000. lan kanggo turis sing nggawa roda papat / mobil bakal dikenani biaya parkir Rp 5.000. Rawa Jomborr buka jam 09.00 -21.00 WIB.[3]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Endeska, Egi. "Rawa Jombor". Wesata.ID (ing basa Inggris). Dibukak ing 2023-09-16.[pranala mati permanèn]
  2. "Sejarah Rowo Jombor Klaten : Kampung yang Ditenggelamkan di Zaman Penjajahan Belanda". Tribunsolo.com (ing basa Indonesia). Dibukak ing 2023-09-16.
  3. Kurniawan, Robi (2023-08-30). "10 Foto Rowo Jombor Klaten, Harga Tiket, Aktivitas Seru, Daya Tarik dll". Tempat Wisata Seru (ing basa Inggris Amérika Sarékat). Dibukak ing 2023-09-16.