Sirup

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Sirup

Sirup (saka basa Arab شراب sharab, ombènan) ya iku cairan kang kenthel lan nduwèni kadhar gula kalarut kang dhuwur, ananging ora nduwèni endhepan kristal.[1] Viskositas (kakenthelan) sirup disebabaké amarga akèhé ikatan hidrogen saka gugus hidroksil (OH) ing molekul gula kang larut ing molekul banyu.[1] Miturut tèknik utawa ing èlmiah, istilah sirup uga kerep digunakaké kanggo nyebutaké cuwèran kenthel, umumé résidhu, kang ngandhut dat saliyané gula.[1]

Kanggo ningkataké kadhar gula kang larut, biyasané sirup dipanasaké.[2] Larutan sirup dadi super-jenuh.[2]

Sirup uga kerep digunakaké kanggo obat-obatan, kulinèr lan ombènan.[2] Sirup umumé digawé saka gula lan banyu.[3] Sirup ngandhut gula kurang luwih 50%-80%.[3]

Sirup wujudé kenthel.[3] Nalika ngombé sirup kudu dicampur karo banyu.[3] Sirup umumé diombé karo ès watu, ananging sirup uga kena diombé karo banyu anget.[3] Sirup digawé kanthi manéka rasa. Biyasané rasa woh-wohan kayata jeruk, stroberi, klapa, pandhan, apel, bléwah, kiwi, térong landa, dlima, arbey.[3] Saliyané iku sirup uga ana kang digawé saka campuran rasa woh-wohan mau kayata jeruk karo bléwah, klapa-pandhan.[3]

Sirup biyasané diwadhahi gendul lan didol ing toko-toko.[3] Ana uga obat sirup, obat iki banjur digawé sirup dhéwé kanthi digodhog karo gula lan banyu.[3] Sirup kang didol biyasané nduwèni mèrek.[3] Mèrek-mèrek sirup ing Indonésia kayata Sirup ABC, Sirup Marjan, Indofood lan liya-liyané.[3] Saliyané iku sirup uga ana kang wis diwadhahi ing gelas-gelas lan didol kanthi di press tutupé.[3]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c (id)artikata.com(diundhuh tanggal 28 Juni 2011)
  2. ^ a b c (id)ciputraentrepreneurship.com(diundhuh tanggal 28 Juni 2011)
  3. ^ a b c d e f g h i j k l (id)food-info.net(diundhuh tanggal 28 Juni 2011)


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sirup&oldid=976734"