Kiwi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kiwi
Kiwi (Actinidia chinensis) 2 Luc Viatour.jpg
Woh kiwi
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Magnoliopsida
Ordho: Ericales
Famili: Actinidiaceae
Génus: Actinidia
Spésies: A. deliciosa
Jeneng binomial
Actinidia deliciosa
C.F.Liang.& A.R.Ferguson
Kiwifruit, fresh, raw
Ajiné nutrisi saben 100 g (3.5 oz)
Ènergi 255 kJ (61 kkal)
14.66 g
Gula 8.99 g
Serat panganan 3.0 g
0.52 g
1.14 g
Vitamin
Pindhané vitamin A
122 μg
Tiamin (B1)
(2%)
0.027 mg
Riboflavin (B2)
(2%)
0.025 mg
Niasin (B3)
(2%)
0.341 mg
Vitamin B6
(48%)
0.63 mg
Folat (B9)
(6%)
25 μg
Vitamin C
(112%)
92.7 mg
Vitamin É
(10%)
1.5 mg
Vitamin K
(38%)
40.3 μg
Mineral
Kalsium
(3%)
34 mg
Wesi
(2%)
0.31 mg
Magnésium
(5%)
17 mg
Fosforus
(5%)
34 mg
Potasium
(7%)
312 mg
Sodhium
(0%)
3 mg
Sèng
(1%)
0.14 mg
Persèntase sadarma pangira-ira sarana pamrayoga ing AS tumrap wong diwasa.
Sumber: Sasana Dhata Gizi USDA

Kiwi, woh-wohan iki wujudé mèh padha woh sawo nanging ana lunguté (kaya rambut alus cilik-cilik).[1] Rupane ijo rada coklat. Warna coklat iku ya iku saka langutè mau.[1] Uniké woh-wohan iki awit nom nganti tuwa mateng rupané tetep ijo ora ngalih.[1] Bédané yèn wis mateng wohé dipijet empuk.[1] Rasa kecut semu legi kang nduwèni ganda kang khas sing disenengi wong akèh.[1]

Kiwi iku nduwé dat pigmèn kang diarani chlorophyll sing marakakè wernanè dadi ijo.[2] Kiwi iku uga nduwèni dat senyawa karotenoid, flavonoid lan nutrisi nabati kang bisa ngiket kangker.[2] Déné siji kiwi iku wis cukup kanggo vitamin c wong gedhé.[2] Ing saben wohé kiwi ana 68 mg vitamin C.[3]

Warga masarakat ing donya percaya yèn ta woh-wohan iki bisa ndadèkaké kulit séhat, lan alus.[4] Kajaba iku uga dadi tamèng tekané penyakit.[4] Saliyané bisa langsung dipangan kiwi uga bisa didadèkaké campuran gawé roti seger, roti tar,salad woh, panganan panutup, lan liya-liyané.[4]

Yèn ta arep tuku woh-wohan iki kudu dipriksa temen-temen.[4] Aja tetuku kiwi sing wis layu, baget empuké.[4] Menawa kepéngin ngimbu kiwi kudu dinitipriksa suhu ana ruwangan.[4]

Kiwi dadi idhèntitasé nagara China.[5]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e Kodhe basa ora trep. Jaya Baya. No.43. tanggal 23-29 Juni 2002, kaca: 13
  2. ^ a b c Aneka Buah Segar untuk Diet Sehat (Kaundhuh tanggal 22 April 2011)
  3. ^ Suara Merdeka.com (Kaundhuh tanggal 22 April 2011)
  4. ^ a b c d e f Sejuta Manfaat Kiwi(Kaundhuh tanggal 22 April 2011)
  5. ^ Suara Merdeka.com(Kaundhuh tanggal 22 April 2011)