Viskositas

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Viscosity.gif
Unsur diatas memiliki kekentalan yang lebih rendah dari yang dibawah

Viskositas punika pengukuran saking ketahanan fluida ingkang sampun dièwahi saé kaliyan tèkanan utawi tegangan. Ing prèkawis sédintèn-dinten (lan namung kanggé fluida), viskositas inggih punika "Ketebalan" utawi "pergesekan internal". manawi mèkatèn, toya ingkang "tipis", nggadahi viskositas langkung rendah, manawi madu ingkang "tebal", nggadahi viskositas ingkang langkung inggil. Sederhana, punika rendah viskositas suatu fluida, punika langkung agèng ugi perobahan saking fluida kasèbut.[1] Viskositas njelentrehaken ketahanan internal fluida kanggé ngalir lan mungkin saged dipunpikiraken dados pengukuran saking pergeseran fluida. Dados tuladha, viskositas ingkang inggil saking magma badhé nyiptaaken statovolcano ingkang inggil lan curam, amargi boten saged engalir langkung tebih sakderenge ndingin, manawi viskositas ingkang langkung rendah saking lava badhé nyipaaken volcano ingkang rendah lan lebar. Sedaya fluida (sanèsipun superfluida) nggadahi ketahanan saking tekanan lan amargi punika dipunsebat kental, ananging fluida ingkang boten nggadahii ketahanan tekanan lan tegangan dipunsebat fluide ideal.

Studi saking bahan ingkang ngalir dipunsebat Rheologi, ingkang kalebet viskositas lan konsep ingkang gegayutan.

Asal Tembung[besut | besut sumber]

Tembung "viskositas" asalipun saking basa Latin "viscum alba", punika mistletoe pethak. Lem kental ingkang namanipun "birdlime" dipundamel saking buah mistletoe lan dipun-ginakaken kanggé ranting lemon kanggé nangkap burung.[2]

Bahan lan kebiasaanipun[besut | besut sumber]

Ikhtisar[besut | besut sumber]

Laminar shear of fluid between two plates. Friction between the fluid and the moving boundaries causes the fluid to shear. The force required for this action is a measure of the fluid's viscosity. This type of flow is known as a Couette flow.
Laminar shear, the non-constant gradient, is a result of the geometry the fluid is flowing through (e.g. a pipe).

Secara Umum, ing saben aliran, lapisan-lapisan berpindah ing kecepatan ingkang bènten-bènten lan viskositas fluida ningkat saking tekanan geser antawis lapisan ingkang kanthi pasti nglawan saben gaya ingkang dipunparingaken. Hubungan antawis tekanan geser lan gradiasi kecepatan saged pikoleh kaliyan mempertimbangkan kalih lempeng kanthi cerak dipunpisahaken kaliyan jarak y, lan dipunpisahaken déning unsur homogen. Asumsikan manawi lempeng punika ageng kaliyan luas penampang A, lan efek samping dapat diabaikan, dan lempeng yang lebih rendah tetap, anggap gaya F dapat dipunterapaken ing lempeng atas. Menawia gaya punika nyebabaken unsur antawis lempeng nglampahi aliran geser kaliyan gradien kecepatan u/y, unsur dipunsebat fluida.

Téyori Newton[besut | besut sumber]

Manawi sebuah tekanan shear dipunterapaken ing sebuah benda padat, badan punika badhé kaewah wujud ngantos njalari gaya ingkangg berlawanan kanggé ngimbangkan, sebuah ekuilibrium. Ananging, ketika sebuah tekanan shear dipunterapaken dateng sebuah fluid, kadasta angin bertiup ing inggil lumah samudra, fluid ngalir, lan kalajeng ngalir ing tekanan dipunterapaken. Ing tekanan dipunhilangaken, umumipun, aliran berkurang amergi owah-owahan internal ènergi.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Symon, Keith (1971). Mechanics (ed. Third). Addison-Wesley. ISBN 0-201-07392-7. 
  2. ^ "The Online Etymology Dictionary". Etymonline.com. Dijupuk 2010-09-14. 

Ndelengen Uga[besut | besut sumber]

Bibliografi[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]