Liga Primèr Indonésia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Liga Primèr Indonésia
Logo-lpi copy.png
Negara Indonésia
KonfederasiAFC (Asia)
Dibentuk2010
Mangsa pisanan2011
Gunggung tim19
Tingkat1
Stasiun televisi penyiarIndosiar[1]
Metro TV[2]
Trans TV[3]
Trans7[3]
Situs wèbligaprimèrindonésia.co.id
Soccerball current event.svg Liga Primèr Indonésia 2011

Liga Primèr Indonésia, dicekak LPI (basa Inggris: Indonésia Premier League) iku kompetisi bal-balan antar klub profésional ing Indonésia kang dianakaké wiwit 2011. LPI diadani déning PT Liga Primèr Indonésia kang dimotori déning pengusaha Arifin Panigoro. LPI ora afiliasi karo PSSI, saéngga dadi ajang tandhingan tumrap Liga Super Indonésia kang dianakaké déning déning PSSI. Nanging kanthi dibentuké Komite Normalisasi déning FIFA, LPI kanthi resmi diakoni PSSI minangka liga kang lumaku ing ngisor pangawasan PSSI.[4]

Dhasar ukum[besut | besut sumber]

PSSI nganggep panyelenggaran LPI ilegal amarga ora duwé idin saka asosiasi bal-balan mau.[5] Nanging pihak LPI nyatakaké yèn penyelenggaraan LPI ora nglanggar ukum amarga sarujuk karo rékomendasi Konggrès Bal-balan Nasional kang ditindakaké ing Malang sasi Maret 2010.[6][7] Konsorsium LPI uga nyatakaké wis bola-bali nyoba koordinasi lan nyuwun idin marang PSSI,[8][9][10][11] namun PSSI bersikap menutup diri terhadap penyelenggaraan LPI.[12] PSSI memaparkan kanthi panjang lebar alasan mengapa LPI nglawan ukum,[5], namun ora pernah menjelaskan alasan mengapa mereka ora merestui LPI, kecuali menyebut LPI sebagai "kompetisi ecek-ecek",[13] "tarkam",[14] dan "banci."[15] LPI wekasané olèh idin saka pamaréntah liwat Mantri Pemuda lan Ulah raga Andi Mallarangeng.[16] Kanthi dibentuké Komite Normalisasi (KN) déning FIFA, KN mutusaké PSSI mbawahi kompetisi mau ing sangisoré PSSI lan LPI kanthi resmi diakoni PSSI minangka liga kang lumaku ing sangisoré pangawasan PSSI.[4]

Sanksi PSSI[besut | besut sumber]

PSSI ngancam ngukum abot kabèh klub, juru main, lan prangkat tetandhingan kang kalibet ing liga iki. Antara liya ancaman mau, klub Liga Super Indonésia kang kalibet LPI bakal didégradasi menyang divisi siji.[17] dan diminta mengembalikan aset-aset PSSI.[18] Empat klub LPI kang diancam nyatakaké ora takut dengan ancaman PSSI mau.[19][20][21][22]

Pemain kang kalibet LPI uga diancam ora bisa mlebu timnas.[23] Dudutan mau ditentang déning beberapa pihak, kalebu Menpora,[24] Anggota Komisi X DPR RI Angelina Sondakh,[25] lan Wakil Ketua DPR Pramono Anung.[23] Sanadyan PSSI ngetokaké ancaman mau, Badan Tim Nasional tetep ngundang sawatara juru main saka klub-klub anggota LPI kanggo seleksi timnas U-23 kang disiapaké kanggo Sea Games 2011 lan kualifikasi Olimpiade 2012.[26]

Pelatih timnas Indonésia Alfred Riedl uga nyatakaké ora bakal ngundang juru main kang main ing LPI kanthi alesan "pemain kang tampil ing kompetisi kang ora diakoni déning FIFA, ora bisa tampil ing timnas."[27] Kamongko statuta FIFA mung nyatakaké yèn "saben wong kang duwé kewarganagaraan permanèn kang ora gumantung mangsa tinggal ing nagara tinamtu ngebaki syarat kanggo main makili tim nasional asosiasi nagara iku."[28]

Ora cukup mung klub lan juru main, pelatih klub-klub LPI diancam dijabut lisènsiné.[29] Saliyané iku, PSSI uga ngancam wasit kang kalibet sajeroning panyelenggaraan LPI kanthi sanksi FIFA lan pencabutan lisènsi.[30][31] [32]

Idin penyelenggaraan tetandhingan[besut | besut sumber]

Laga perdana di Stadion Manahan Sala

Tetandhingan perdhana ing Stadion Manahan Sala antara Sala FC nglawan Persema amèh ora bisa dianakaké amarga ora olèh idin saka Polri.[33] Miturut UU, kabèh acara kang duwé potènsi nimbulaké kericuhan massa kudu olèh idin tinulis saka Polri, kalebu penyelenggaraan tetandhingan bal-balan. Polri duwé alasan ora bisa mènèhi idin tetandhingan LPI amarga PSSI ora mènèhi rékomendasi.[33] Dhesekan publik agawé Menpora nganakaké mediasi lan ngundang PSSI, LPI, lan Polri,[34] akan tetapi ora satu pun perwakilan PSSI hadir di pertemuan mau.[35] Menpora sabanjuré nyatakaké penyelenggaraan LPI ora mbutuhaké idin PSSI, nanging mung mbutuhaké idin Badan Ulah raga Profesional Indonésia. Polri wusanané mènèhi idin tetandhingan sawisé BOPI mènèhi rékomendasi.[16] Tembé mburi diweruhi yèn PSSI cabang Kutha Sala kang dipangajengi F.X. Hadi Rudyatmo (sisan ketua Persis Sala) mènèhi rékomendasi marang Polresta Surakarta supaya mènèhi idin tetandhingan LPI, sanadyan bab mau ora manut pengurus PSSI punjer.[36]

Klub Liga Primèr Indonésia (LPI)[besut | besut sumber]

Klub Kabupatèn/Kutha Stadion Kapasitas
Atjeh United Banda Acèh, Acèh Harapan Bangsa 40.000
Bali Devata Gianyar, Bali Ngurah Rai 25.000
Bandung FC Bandung, Jawa Kulon Siliwangi 25.000
Batavia Union Jakarta Lor, DKI Jakarta Tugu 20.000
Bintang Medan Medan, Sumatra Lor Teladan 10.000
Bogor Raya Bogor, Jawa Kulon Persikabo 25.000
Cendrawasih Papua Jayapura, Papua Mandala 30.000
Jakarta FC 1928 Jakarta Kidul, DKI Jakarta Lebak Bulus 12.500
Manado United Manado, Sulawesi Lor Klabat 10.000
Medan Chiefs Medan, Sumatra Lor Teladan 10.000
Minangkabau FC Padang, Sumatra Kulon Haji Agus Salim 28.000
Persebaya 1927 Surabaya, Jawa Wétan Gelora 10 November 30.000
Persema Malang, Jawa Wétan Gajayana 30.000
Persibo Bojonegoro, Jawa Wétan Letjen H. Soedirman 15.000
PSM Makassar, Sulawesi Kidul Mattoangin 30.000
Real Mataram Sléman, DIY Maguwoharjo 30.000
Semarang United Semarang, Jawa Tengah Jatidiri 25.000
Sala FC Surakarta, Jawa Tengah Manahan 35.000
Tangerang Wolves Tangerang, Banten Benteng 25.000

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. LPI Tayang di Indosiar
  2. Metro TV Siarkan Langsung Laga Ketiga LPI
  3. a b LPI Tayang di Trans TV
  4. a b http://sportsmoneyline.net/sml/blog/2011/04/12/fifa-normalisation-committee-recognizes-indonésian-premier-league/
  5. a b "Kompetisi Di Luar Regulasi PSSI: Ilegal!". PSSI. 2011-01-03. Dijupuk 2011-01-07. 
  6. "LPI Tak Gentar Dilaporkan PSSI". Kompas. 2011-01-05. Dijupuk 2011-01-07. 
  7. "Abi: LPI ya iku Amanat KSN". Republika. 2011-01-05. Dijupuk 2011-01-07. 
  8. "PSSI Tolak Surat LPI". Riau Pos. 2011-01-06. Dijupuk 2011-01-07. 
  9. "PSSI Ora Berikan Idin". Harian Sumut Pos. 2010-09-20. Dijupuk 2011-01-07. 
  10. "Upss.. LPI Sudah Sempat Konsultasi dengan Andi Darussalam". Republika. 2011-01-05. Dijupuk 2011-01-07. 
  11. "LPI Menyiapkan "Fee" untuk PSSI". Kompas. 2011-01-04. Dijupuk 2011-01-07. 
  12. "PSSI Menutup Diri Soal Liga Primèr". Tempointeraktif. 2011-01-06. Dijupuk 2011-01-07. 
  13. "PSSI Sebut LPI Kompetisi Ecek-Ecek". Tempointeraktif. 2010-10-24. Dijupuk 2011-01-07. 
  14. "PSSI: "LPI Sama dengan Tarkam"". Yahoo! Indonésia. 2010-10-01. Diarsip saka sing asli ing 2010-10-05. Dijupuk 2011-01-07. 
  15. "Nugraha: LPI Kompetisi Banci!". Kompas. 2010-12-30. Dijupuk 2011-01-07. 
  16. a b Andreas Nugroho (2011-01-06). "Pamaréntah idinkan Liga Primèr". BBC Indonésia. Dijupuk 2011-01-07. 
  17. "Ikut LPI, Tiga Klub Superliga Didegradasi". Goal.com. 2010-12-30. Dijupuk 2011-01-07. 
  18. "Persema Malang: Gajayana Milik Kami". Republika. 2011-01-04. 
  19. "Soal Ancaman Sanksi, Persema Jawab Tuntas PSSI". Republika. 2011-01-04. 
  20. "Pengurus PSM: Terserah, Apapun Dudutan PSSI". Republika. 2011-01-04. 
  21. "Abaikan Ancaman, Persebaya Mantap Ikut LPI". Goal.com. 2010-09-27. 
  22. "Demi LPI, Persibo Abaikan Surat PT LI". Goal.com. 2011-01-06. 
  23. a b "Haramkah Pemain LPI Masuk Timnas?". Kompas. 2011-01-04. 
  24. "Menegpora: Irfan Bachdim Tetap Bisa Perkuat Timnas". Liputan 6. 2011-01-04. 
  25. "Angelina: Jangan Politisasi PSSI-LPI, Semakin Banyak Liga Semakin Baik". Republika. 2011-01-06. Dijupuk 2011-01-07. 
  26. "PSSI Panggil 84 Pemain U-23, Ada Kim & Irfan". Vivanews. 2011-01-04. 
  27. "Alfred Riedl Tak Akan Panggil Pemain Sing Tampil Di Liga Ilegal". PSSI. 2011-01-06. Dijupuk 2011-01-07. 
  28. "Chapter VII. Eligibility to play for representative teams. Article 15. Principle". FIFA Statutes August 2010 edition (PDF). FIFA. k. 66. Dijupuk 2011-01-07. Any person holding a permanent nationality that is not dependent on residence in a certain country is eligible to play for the representative teams of the Association of that country. 
  29. "PSSI Cabut Lisènsi 8 Pelatih Klub Liga Primèr". Vivanews. 2011-01-04. Dijupuk 2011-01-07. 
  30. raga/2010-11-21/84510/PSSI:_Wasit_LPI_Bakal_Disanksi_FIFA "PSSI: Wasit LPI Bakal Disanksi FIFA" Priksa gandra |url= (pitulung). Berita Jatim. 2010-11-21. Dijupuk 2011-01-07. 
  31. "Komdis PSSI Hukum Perangkat Tetandhingan LPI". Republika. 2010-12-02. Dijupuk 2011-01-07. 
  32. "Editorial: FIFA Weigh In On Indonésian "Rebel League", But They Are Missing The Point". Goal.com International. 2011-01-18. Dijupuk 2011-01-19. 
  33. a b "Polri Belum Keluarkan Idin LPI". Tempointeraktif. 2011-01-05. Dijupuk 2011-01-07. 
  34. "Menpora Siap Mediasi LPI-PSSI". Tempointeraktif. 2011-01-05. Dijupuk 2011-01-07. 
  35. "Mediasi dengan LPI, eh..PSSI tak Hadir". Republika. 2011-01-06. Dijupuk 2011-01-07. 
  36. "Ketua PSSI Sala Siap Dipecat". Suara Merdeka. 2011-01-06. Dijupuk 2011-01-07. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]