Liga Super Indonésia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Liga Super Indonésia
200px
Negara Indonésia
KonfederasiAFC
Dibentuk2008 sebagai ISL, 2017 sebagai Liga 1
Mangsa pisanan2008
Gunggung tim18
Degradasi keLiga 2
Tingkat1
Piala dhomèstikPiala Indonésia
Piala internasionalLiga Champions AFC
Piala AFC
Juwara bertahanBhayangkara F.C. (2017–2018)
Stasiun televisi penyiarIndosiar, O Channel, lan tvOne.
Situs wèbhttp://www.ligaindonesiabaru.co.id
Soccerball current event.svg Liga 1 2018

Go-Jek Liga 1 (dicekak Liga 1, Inggris: Indonesia Super League (ISL)) iku kompetisi bal-balan antar klub profésional level paling dhuwur ing Liga Indonésia. LSI diadani déning PT Liga Indonésia (biyèn BLI) sing diduwèni déning PSSI. LSI diiloni 18 tim paling apik sing bakal silih tandhing sak puteran kebak kompetisi 34 tetandhingan, kandhang dan tandhang. Sistem operasi tumrap saben klub peserta kanthi promosi saka lan degradasi menyang Divisi Utama. Mangsa kompetisi ora gumathok lan disarujukaké karo kondhisi utawa swasana sing ana ing Indonésia. Sponsor utama LSI ya iku parusahan rokok Djarum, amarga saka iku LSI kanthi resmi dikenal minangka Djarum Indonésia Super League. Ing mangsa 2009-2010 AFC nobataké liga Super Indonésia minangka liga paling apik peringkat 8th sa-Asia, lan Liga paling apik sa-Asia Kidul-wétan.

Sajarah[besut | besut sumber]

Asal[besut | besut sumber]

Cithakan:Further Idhé pelaksanaan sistem liga iki wis dikemukakan wiwit taun 2007 minangka upaya minangka profesionalisme ing babagan bal-balan nasional. Alasan liyané ya iku amarga format Liga Indonésia ing taun 2007 sing kurang adil, lumaku kanthi sistem setengah kompetisi. Sistem iki njalari dhuwuré tingkat kategangan tetandhingan lan duwé potènsi micu karusuhan. Alesan pungkasan ya iku amarga kakèhan tim peserta (38 tim).

Pambentukan[besut | besut sumber]

LSI sepisanan diselenggarakan ing taun 2008. Kompetisi iki ditindakaké kanggo ngebaki persyaratan FIFA sing nyatakaké yèn liga paling dhuwur saka sawiji nagara kudu diiloni déning paling sethithik 18 klub lan saben klub diarep minangka klub profèsional tanpa dibantu dana subsidi Pamaréntah APBD.

18 klub perdhana[besut | besut sumber]

Ing wiwitan LSI 2008 dianakaké kanthi nyelèksi sanga tim paling dhuwur saka Divisi Utama Liga Indonésia 2007. Tim-tim mau ya iku:

Wewengkon Kulon:

  1. Sriwijaya FC Palembang
  2. Persija Jakarta
  3. PSMS Medan
  4. Deltras Sidoarjo
  5. Persib Bandung
  6. Persela Lamongan
  7. Semen Padang
  8. Pelita Jaya Jawa Barat

Wewengkon Wétan:

  1. Persipura Jayapura
  2. Persiwa Wamena
  3. Persela Lamongan
  4. Persisam Samarinda
  5. Arema Indonésia
  6. PSM Makassar
  7. Persiba Balikpapan
  8. Bontang FC
  9. Persijap Jepara
  10. Persema Malang
  11. Persibo Bojonegoro

Nanging sawisé divèrifikasi, sawatara klub mundur kanthi alesan kakurangan dana. Minangka penggantiné dipilih klub Divisi Utama Liga Indonésia 2007 kanthi sarat manggon ing posisi klasemèn persis sangisoré klub sing digantèkaké banjur divèrikasi manèh. Tim sing lolos verifikasi ya iku:

  1. Arema Indonesia
  2. Persipura Jayapura
  3. Persiba Balikpapan
  4. Persib Bandung
  5. Sriwijaya FC Palembang
  6. Persija Jakarta
  7. Persiwa Wamena
  8. Persema Malang
  9. Persela Lamongan
  10. PSMS Medan
  11. PSM Makassar
  12. Persijap Jepara
  13. Bontang FC
  14. Persebaya Surabaya
  15. Persisam Samarinda
  16. Persik Kediri
  17. Pelita Jaya Jawa Barat
  18. Persitara Jakarta Utara

Format kompetisi[besut | besut sumber]

Format kompetisi nganggo siji wewengkon lan ora ana manèh format rong wewengkon. Pamenang bakal ditemtokaké saka gunggung poin paling akèh sajeroning 34 tetandhingan. Juwara bakal makili Indonésia ing Liga Champions AFC. Runner-up bakal makili Indonésia ing Piala AFC lan Liga Champions AFC kanthi play-off. Telung tim penghuni paling ngisor klasemen bakal langsung kadegradasi. Sauntara satu tim (peringkat angka 15) bakal ngayahi play-off nglawan peringkat angka 4 Divisi Utama.

[besut | besut sumber]

Wiwit mangsa perdhana, LSI disponsori déning Djarum sing dadi sponsor titel. Djarum dhéwé wis 3 taun maturut-turut nyponsori Divisi Utama wiwit 2005 nagnati LSI iki.

Tingkat paling dhuwur Liga Indonésia migunakaké jeneng sponsor minangka titelé. Sponsor sing jenengé kanggo titel Liga Indonésia ya iku:

No Taun Sponsor
1 1994-1996 Dunhill (Liga Dunhill)
2 1996-1997 Kansas (Liga Kansas)
3 1997-1999 Ora ana Sponsor (Liga Indonésia)
4 1999-2004 Bank Mandiri (Liga Bank Mandiri)
5 2005-2007 Djarum (Liga Djarum Indonésia)
6 2008-2015 Djarum (Djarum Indonésia Super League)
7 2018-sekarang Go-Jek (Go-Jek Liga 1)

Televisi penyiar[besut | besut sumber]

Wiwit mangsa perdhana, LSI digiaraké déning stasiun televisi nasional antv, Wiwit mangsa iki, Go-Jek Go-Jek Liga 1 digiaraké dening stasiun televisi nasional Indosiar, O Channel, lan tvOne lan digiaraké dening stasiun tv berragat/berlangganan Orange TV.

Klub[besut | besut sumber]

Total gunggung klub sing tau main ing LSI wiwit 2008 ya iku 21 klub.

Klub 2009–10[besut | besut sumber]

Ing ngisor iki 18 klub bakal bersaing ing Liga Super Indonésia ing sajeroning mangsa 2009–10.

Klub
Posisi
pada 2008
Mangsa pertama di
divisi teratas
Jumlah mangsa di
divisi teratas
Jumlah mangsa di
Liga Super
Mangsa pertama
menggantikan di
divisi teratas
Jumlah juara di
divisi teratas
Juara terakhir divisi utama
Arema 01010 1987-88 2 1 1992-93
Bontang FC 01313 1988-89 2 0 n/a
Pelita Jaya 0099 1986-87 2 3 1993-94
Persebaya YYYPlayoff:
Divisi Utama
1930-31 1 8 2004
Persela 0066 2007 2 0 n/a
Persema YYY2: Divisi Utama 1994-95 1 0 n/a
Persib 0033 1930-31 2 6 1994-95
Persiba 0055 1994-95 2 0 n/a
Persija 0077 1930-31 2 9 2001
Persijap 01111 2001 2 0 n/a
Persik 0044 2003 2 2 2006
Persipura 0011 1994-95 2 2 2009
Persisam YYY1: Divisi Utama 1994-95 1 0 n/a
Persitara 01414 2006 2 0 n/a
Persiwa 0022 2006 2 0 n/a
PSM 0088 1957 2 5 1999-00
PSMS YYY3: Divisi Utama 2003 1 0 n/a
Sriwijaya FC 0055 1994-95 2 1 2007

Stadion[besut | besut sumber]

Stadion 2009–10[besut | besut sumber]

Klub Stadion Kapasitas
Arema Kanjuruhan 30.000
Bontang FC Mulawarman 15.000.
Pelita Jaya Singaperbangsa 10.000
Persebaya Gelora 10 November 30.000
Persela Surajaya 12.500
Persema Gajayana 30.000
Persib Si Jalak Harupat 40.000
Persiba Stadion Persiba 13.000
Persija S.U Gelora Bung Karno 80.000
Persijap Gelora Bumi Kartini 20.000
Persik Brawijaya 20.000
Persipura Mandala 30.000
Persisam Palaran 60.000
Persitara Soemantri Brodjonegoro 1.000
Persiwa Pendidikan 20.000
PSM Andi Mattalatta 30.000
PSMS Teladan 25.000
Sriwijaya FC Jakabaring 40.000

Kelangsungan[besut | besut sumber]

Klub peserta Superliga harus merupakan klub profésional sesuai ketentuan FIFA dan AFC. Konsekuensinya, klub peserta tidak bdéning bergantung pada sumbangan pihak katiga, kalebu APBD daerah. Hal iki menjadi masalah besar bagi sapérangan besar klub karena saat itu hanya Arema Malang, Semen Padang dan Bontang PKT sing merupakan klub profésional penuh dan merupakan klub sing dibiayai tanpa menggunakan APBD. Selain itu ada masalah lain sing mengancam kelangsungan Superliga seperti standarisasi stadion sesuai standar sing diberikan Badan Liga Indonésia (BLI). BLI juga sempat mengharuskan pelatih sing menangani tim-tim peserta Superliga harus berlisensi A. Meski demikian akhirnya BLI memberi toleransi sing memperbdéningkan pelatih berlisensi B bdéning membesut tim Superliga dengan durasi masa kepelatihan hanya semusim.[1]

Dari 18 klub sing diverifikasi déning BLI, ada dua tim sing dipastikan tidak bisa mengikuti Superliga karena tidak bisa memenuhi lima aspek verifikasi BLI, ya iku Persiter dan Persmin. Untuk mengisi dua tim sing tidak lolos verifikasi itu ada tujuh tim dari Divisi Utama sing akan bersaing untuk memperebutkan jatah Persiter dan Persmin. Ketujuh tim tersebut ya iku, Bontang PKT, Persebaya Surabaya, PSIS Semarang, PSS Sléman, Persikabo Bogor, Semen Padang dan Persis Sala.[2]

Setelah melalui prosès verifikasi terhadap tujuh tim dari Divisi Utama iki, akhirnya dua tim sing berhak menggantikan posisi Persiter dan Persmin iki diumumkan pada tanggal 16 Juni 2008, ya iku Bontang PKT dan PSIS Semarang. Kedua tim iki memiliki poin tertinggi dari lima aspek verifikasi BLI. Selain itu berdasarkan rapat pada tanggal 13 Juni lalu menghasilkan putusan bahwa Liga Super Indonésia 2008 tetap diikuti déning 18 tim meski sempat ada perdebatan mengenai pelangsungan LSI 2008 meski dengan 16 tim.[3]

PSMS Medan sempat terancam dibatalkan dari keikutsertaannya di LSI 2008 karena masalah internal klub sing cukup pelik. Perwakilan dari BLI membenarkan berita tersebut, dan menyebutkan bahwa LSI 2008 tetap akan dimulai pada hari Sabtu, 12 Juli 2008 tanpa menyebutkan konsekuensinya, bila BLI memutuskan untuk menggagalkan keikutsertaan PSMS di LSI 2008. Namun pada akhirnya PSMS tidak jadi mengundurkan diri dari LSI 2008.[4]

Statistik[besut | besut sumber]

Pemain paling apik[besut | besut sumber]

Sing nyithak gul paling akèh[besut | besut sumber]

Pemain fair play[besut | besut sumber]

Tim fair play[besut | besut sumber]

Pelatih fair play[besut | besut sumber]

Wasit paling apik[besut | besut sumber]

Suporter paling apik[besut | besut sumber]

Panpel paling apik[besut | besut sumber]

Klasemen Akhir[besut | besut sumber]

LSI 2008-2009 1. Persipura Jayapura 2. Persiwa Wamena 3. Persib Bandung 4. Persik Kediri 5. Sriwijaya FC

LSI 2009-2010 1. Arema Indonesia 2. Persipura Jayapura 3. Persiba Balikpapan 4. Persib Bandung 5. Persija Jakarta

LSI 2010-2011 1. Persipura Jayapura 2. Arema Indonésia 3. Persija Jakarta 4. Semen Padang 5. Sriwijaya FC

Rujukan[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:LSI