Rambutan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Rambutan
Woh rambutan
Status konsèrvasi
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
divisio: Magnoliophyta
kelas: Magnoliopsida
ordo: Sapindales
kulawarga: Sapindaceae
Genus: Nephelium
Species: N. lappaceum
Jeneng binomial
Nephelium lappaceum
L.

Rambutan , Nephelium lappaceum iku wit sing kalebu ing famili Sapindaceae.[1] Wohé wit iku uga jenengé rambutan. Rambutan akèh ditemokaké ing tlatah tropis, kayata Asia Kidul-Wétan, Asia Kidul, Afrika lan Amérika Kidul.[1]

Ing Indonésia, rambutan sing misuwur asalé saka Sumatra Lor, utamané saka Binjai cedhak Medan.[1] Rambutan(Nephelium sp)kalebu tanduran woh hortikultural.[1] Rambutan nduwéni jeneng liya ing Bahasa Inggris yaiku Hairy Fruit.[1] Rambutan kalebu woh-wohan asli Indonésia.[1] Nganti saiki rambutan nyebar ing luar dhaerah kang iklimé tropis, kayata Filipina lan negara-negara ing Amérika Latin.[1] Rambutan ditemokaké uga ing dhaérah kang nduwéni iklim sub-tropis.[1]

Wit rambutan dhuwuré bisa nganti 20 meter lan nduwéni kenopi kang nggrembuyeng.[2] Wit rambutan kalebu wit kang gédhé lan cendhék .[2] Kulit wit lan pangé wernané soklat tuwa lan ana putih-putih cilik ing kulite.[2] Godhong rambutan ambuné rada wangi, godhongé rada lunyu lan nduwéni wulu sithik.[2]Kembang rambutan ana kang diarani kembang lanang lan kembang wédok.[2] Rambutan merlokaké kéwan kaya srangga kanggo penyerbukan.[2] Woh rambutan bentuké bujur utawa lonjong meh bunder lan ukurané kurang luwih 5 cm.[2] Rambutan mateng kurang luwih 100 nganti 130 dina sawisé ngembang.[2]

Nandur[sunting | sunting sumber]

Wit rambutan bisa ditandur nganggo sistem tiga segi sama, empat segi sama utawa sistem sesiku keluang.[2] Jarang nandur wit rambutan yaiku 9 m x 9 m x 9 m.[2] Kanggo nggemburaké lemah bisa dilaksanakaké ing awal mangsa udan.[2] Kanggo wit kang wis tuwa yaiku 3-4 minggu sawisé ngembang. [2]Ing sakupéngé wit rambutan bisa digemburaké lemahé tujuwané kanggo nyuburaké lan hawa kang ngandhut nutrisi bisa mlebu. [2]Pengapuran bisa dilaksenakaké yèn pH tanah kurang saka 4,5.[2] Rambutan bisa diwénéhi pupuk supaya subur. Saliyané pupuk kandhang, pupuk gawéan kang bisa dianggo yaiku campuran Uréa, TSP utawa SP-36, lan KCL, kanthi perbandingan 2:2:1, utawa ditaker 50-250 gram/tanduran.[3] Rambutan dipupuk ping telu saben setaun kanthi jarak wektu patang sasi sepisan.[3] Yèn tanduran wis umur 10 taun kudu dipupuk NPK kang cacahé 500 - 1.000 gr saben wit.[3] Saliyané nganggo cara ''okulasi'', rambutan uga bisa ditengkaraké nganggo wijiné, ananging wohé luwih suwé tinimbang yèn ditengkaraké nganggo cara okulasi.[4]

Jinis[sunting | sunting sumber]

Saka panalitén lan survey ditemokaké ana 22 jinis rambutan. [1]Asalé ana sing saka galur murni lan ana uga kang asil okulasi utawa nggabungaké saka rong jenis galur kang béda.[1] Ciri-ciri kang mbedakaké saben jinis rambutan bisa didelok saka sifaté woh rambutan.[1] Sifat woh rambutan bisa didelok saka daging woh rambutan, akéh sithiké banyu ing woh rambutan, bentuk, werna kulit, lan dawané rambut rambutan.[1] Ana ''varietas'' rambutan kang paling disénéngi lan nilai ''ekonomis'' kang rélatif dhuwur.[1]

Rambutan Rapiah[sunting | sunting sumber]

Rambutan rapiah wohé ora patia akéh nanging buah iki mutuné apik, kulit wohé rupané ijo-kuning-abang ora rata.[1] Rambutan rapiah rambuté arang-arang.[1] Daging woh rambutan rasané legi, kenyal, lan ngelotok.[1] Daging wohé uga kandel lan bisa tahan nganti 6 dina sawisé dipetik.[1]

Rambutan Aceh Lebak bulus[sunting | sunting sumber]

Rambutan iki wité dhuwur lan wohé akeh. Asilé kurang luwih 160-170 gendhel saben wit. [1]Kulit wohé wernané abang, kuning lan alus. Rambutan iki rasané séger legi lan kécut.[1] Rambutan acéh lebak bulus ngandhut akéh banyu lan ngelotok. [1]Wohé bisa awet nganti 4 dina sawisé kapethik, saliyané iku woh rambutan iki uga tahan ing pengangkutan.[1]

Rambutan Cimacan[sunting | sunting sumber]

Rambutan iki wohé akéh. [1]Saben wit kurang luwih 90 nganti 170 iket.[1] Kulité wernané abang rada kuning, ana uga kang abang tuwa. [1]Rambuté kasar lan rada jarang, rasané legi lan banyuné sithik. [1]rambutan Cimacan kurang tahan ing pangangkutan.[1]

Rambutan Binjai[sunting | sunting sumber]

Rambutan jinis iki kalebu rambutan kang paling apik ing Indonésia. [1]Wohé gédhé lan kulité wernané abang tuwa.[1] Rambutan iki rambuté rada kasar lan arang, rasané legi lan rada kecut. [1]Asil wohé ora sakakéh woh acé lebak bulus ananging dagingé nglothok.[1]

Rambutan Sinyonya[sunting | sunting sumber]

Jinis rambutan iki nduwéni woh kang akéh lan disenengi utamané wong Tionghoa.[1] Wit lan pang-pangé kang kuwat pas yèn diokulasi. [1]Rambutan iki werna kulité abang tuwa nganti abang anggur lan nduwéni rambut alus lan kerep utawa rapet. [1]Wohe rasané legi rada kecut, akéh banyuné lan ''empuk''.[1] Rambutan sinyonya kalebu rambutan kang ora nglothok.[1]

Kebak Ing Guna[sunting | sunting sumber]

Rambutan dibudidayakaké lan dimanfaatké wohé.[4] Woh rambutan ngandhut gizi, zat tepung, zat énzim-énzim kang ''esensial'' lan ''nonesensial'', vitamin, zat mineral makro, mikro kang nyèhataké.[4] Ana uga kang ndadekake wit rambutan dadi wit kanggo ayom-ayom ing pekarangan omah lan dadi tanduran hias.[4] Rambutan ngandhut vitamin C saengga rambutan uga kena kanggo tamba sariawan.[4] Saliyane iku rambutan uga kena kanggo tamba lara demam lan kencing manis.[4]

Sentra Tanduran[sunting | sunting sumber]

Ing Indonésia kang dadi sentra tanduran rambutan yaiku ing Pulo Jawa khususé ing Bekasi, Kuningan, Malang, Probolinggo, Lumajang lan ing Garut.[5]

Chatetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai (id)warintek.ristek.go.id(dipunundhuh tanggal 1 Mei 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n (id)deptan.go.id(dipunundhuh tanggal 1 Mei 2011)
  3. ^ a b c (id)proseanet.org(dipunundhuh tanggal 1 Mei 2011)
  4. ^ a b c d e f (id)deptan.go.id(dipunundhuh tanggal 1 mei 2011)
  5. ^ (id)trubus-online.co.id(dipunundhuh tanggal 1 Mei 2011)

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Galeri Rambutan[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Rambutan&oldid=814014"