Semangka

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Semangka
Wit lan woh semangka
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
divisio: Magnoliophyta
kelas: Magnoliopsida
ordo: Violales
kulawarga: Cucurbitaceae
Genus: Citrullus
Species: C. lanatus
Jeneng binomial
Citrullus lanatus
Thunb.) Matsum. & Nakai

Semangka (Citrullus lanatus, suku timun-timunan utawa Cucurbitaceae) iku tanduran mrambat sing asalé saka dhaérah setengah gurun ing Afrika bagéyan kidul.[1]. Tetanduran iki isih sakerabat karo melon (Cucumis melo) lan timun (Cucumis sativus).[1]. Semangka biasa dipanèn wohé kanggo dipangan seger utawa digawé jus.[1]. Wiji semangka sing digaringaké lan disangrai uga bisa dipangan isiné (kotiledon) minangka kuaci.[1].

Kayadéné anggota suku timun-timunan liyané, habitus tetanduran iki mrambat nanging ora bisa mbentuk oyot adventif lan ora bisa mènèk. Jangkauan rambatan bisa nganti welasan meter.[1].

Godhongé mlekuk-mlekuk ing pinggiré.[1]. Kembangé sampurna, awerna kuning, cilik (dhiameteré 3cm). Semangka iku andromonoecious monoklin, yaiku nduwèni rong jenis kembang ing satanduran: kembang jantan, sing mung duwé benang sari (stamen), lan kembang banci/hermafrodit, sing duwé benang sari lan putik (pistillum). [1].Kembang banci bisa ditepungi saka anané bakal woh (ovarium) ing bagéyan bongkote kembang kembang arupa mlenting awangun penjol utawa oval.[1].

Woh semangka kulité atos, wernané ijo pekat utawa ijo enom kanthi larik-larik ijo tuwa. Gumantung kultivaré, daging wohé sing ngandhut banyu wernané abang utawa kuning.[1].

Tetanduran iki cukup tahan swasana garing utamané yèn wis mlebu mangsa pambentukan woh. [1].

Kena ing Guna[sunting | sunting sumber]

Semangka rasané seger apa manéh yèn dipangan pas awan.[2] Semangka kalebu woh kang disenengi.[2] Semangka bisa nggawé awak seger lan njaga stamina awak sewengi muput.[2] Panalitén ing Texas, Amerika Serikat ngandaraké yèn semangka nduwéni ''citrulline''. [2] Zat iki bisa mroduksi komponén kang bisa nggawé rélaksasi pembuluh darah, kayadéné yèn para priya ngombé viagra.[2]

Ing kulit semangka uga katemokaké citrullinekang bisa nduwéni réaksi karo énzim ing awak lan bisa malih dadi arginin, yaiku asam amino kang migunani tumprap jantung, sirkulasi darah lan imunitas beréaksi dengan énzim tubuh dan diubah dados arginin, yaiku asam amino kang migunnai tumprap jantung, sirkulasi darah, dan sistem imunitas.[2]

Miturut Bhimu Patil,paneliti lan Diréktur saka A&M’s Fruit and Vegetable Improvement Center, arginin bisa ningkataké nitrat oksida kang gawé rélaksasi pembuluh darah, padha kaya Viagra kang bisa ngobati lan ncegah éréksi.[2] Semangka bisa ngrélaksasékaké pembuluh darah tanpa éfék samping.[2] Miturut Patil, nitrat oksida uga bisa ngurangi agina, tekanan darah tinggi utawa hiperténsi, lan kardovaskular.[2] Patil nerangaké kurang luwih 60 persén citruline manggon ing kulit semangka lan uga ing dagingé.[2] Para panaliti uga nemokaké cara kanggo ningkataké citruline ing daging.[2] Panaliti Departemén Pertanian ing Lane, Okla, AS, Penelope Perkins-Veazie, nerangaké yèn citruline ana ing kabéh semangka ananging semangka kuning ngandhut citruline paling akéh.[2] Miturut Perkins dibutuhaké enem semangka kanggo ngéntoké citruline kang cukup kanggo ningkataké arginin.[2]

Yèn kakéyan mangan semangka bisa nyebabaké urin kang cacahé akèh saéngga kerep ning kamar mandi.[2] Semangka kalebu diuretik kang bisa kanggo terapi kanggo pasién ginjal sadurungé térapi dialisis.[2] Parkins uga nerangaké yèn kadar glukosa semangka bisa mlebu ing pembuluh darah.[2]


Citrulline lan arginin uga bisa kanggo obat penyakit obese lan diabetes tipe 2.[2] Saliyané iku, Citrulin uga ana ing tanduran liyané kayata timun lan bléwah.[2] Citruline kang ana ing timun lan bléwah cacahé luwih sithik tinimbang kang ana ing semangka.[2] Saliyané iku zat iki uga ana ing protéin susu kaséin.[2] Miturut Perkins, Citruline paling akéh ditemokaké ing wiji kenariref name="internet1"/> Ananging kenari rasané pait lan jarang wong kang seneng mangan.[2]


Kajaba ngandhut vitamin C semangka uga vitamin A kang cukup.[1]. vit A mlebu golongane anti oksidan yaiku sat kang bisa nglawan kanker.[1].

Nandur[sunting | sunting sumber]

Semangka kalebu tanduran kang akéh gunané awit ngandhut banyu kang akéh lan serat.[3] Cara nandur semangka bisa saka wijiné. Ditandur ing lemah kang akéh humusé.[3] Kang kudu digatékaké, jarak tanduran siji lan sijiné kudu rada adoh supaya wohé bisa akéh.[3] Semangka kalebu pala kesimpar kang uripé mrambat ing lemah.[3] Saliyané jarak tandur kang kudu diatur, kahanan iklim lan curah hujan uga prelu digatékaké,[3]

Hasil olahan Semangka[sunting | sunting sumber]

Semangka bisa dipangan langsung lan uga digawé jus.[4] Saliyané iku semangka uga bisa digawé ]puding semangka.[4] Nanging yèn ngolah semangka luwih becik ora nganggo gula utawa sirup, susu, utawa krim kang cacahé akéh.[4] Bahan-bahan mau bisa ngrusak zat-zat nutrisi kang ana ing semangka.[4]

Jinis lan bentuk[sunting | sunting sumber]

  • semangka ireng[5]
  • semangka kuning[5]
  • semangka abang[5]
  • semangka orén[5]
  • semangka bunder[5]
  • semangka kotak[5]
  • semangka lonjong[5]
  • semangka piramid[5]

Galeri[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l Jaya baya.2002.hal 18
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u (id)[1](dipunundhuh tanggal 15 April 2011)
  3. ^ a b c d e (id)[2](dipunundhuh tanggal 15 April 2011)
  4. ^ a b c d (id)[3](dipunundhuh tanggal 15 April 2011)
  5. ^ a b c d e f g h (id)[4](dipunundhuh tanggal 15 April 2011)

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Wiktionary-logo-en.png
Pirsani informasi ngenani Semangka ing KamusWiki.
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Semangka&oldid=819886"