Timun

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Timun
Timun
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
divisio: Magnoliophyta
kelas: Magnoliopsida
ordo: Cucurbitales
kulawarga: Cucurbitaceae
Genus: Cucumis
Species: C. sativus
Jeneng binomial
Cucumis sativus
L.
Acar saka timun

Timun (Cucumis sativus; suku labu-labunan utawa Cucurbitaceae) yaiku tanduran kang ngrambat.[1] Timun biyasané ditandur ana sawah lan tegalan.[1] Padatan, timun digawé rujak utawa jangan.[1] Ing Indonésia, timun biyasané digawé acar supaya bisa ningkataké nepsu mangan.[2] Timun uga bisa digunakake kanggo ngedunke tensi.

Dhèskripsi[sunting | sunting sumber]

Godhong timun dawa-dawa.[1] Pangé ana wuluné lan kira-kira dawané ngancik 3 meter.[1] Kembangé werna kuning. Wangun wohé bunder dawa.[1]

Timun kagolong pala kesimpar, wernané ijo rada putih.[1] Dawané tetanduran timun kira-kira 10 nganti 20 meter. [1] Wijiné timun cacahé akèh.[1]

Jenis[sunting | sunting sumber]

Manéka jenis timun yaiku timun watang, timun turus, timun suri, lan timun krai utawa biyasa diarani krai.[1]

Kandhutan[sunting | sunting sumber]

Timun nduwèni pirang-pirang kandhungan antarané saponin, protein, lemak, kalsium, fosfor, dat wesi, welirang, vitamin A, vitamin B1, lan vitamin C.[1] Wiji timun nduwèni kandhungan vitamin E akèh. Timun kang isih mentah bisa nambani sariawan lan ningkataké stamina.[1] Saliyané kuwi, timun uga nduwèni kandhungan flavonoida lan polivenol kang bisa nyegah penyakit radhang, asam malonat uga ana ing timun.[1] Asam iki bisa ngurangi kadhar gula supaya ora malèh dadi lemak marga yèn dadi lemak bakal gawé lemu. [1] Kandhungan seraté kang dhuwur, bisa nglancaraké bebuwang, mudhunaké kolesterol lan netralaké racun.[1] Timun uga nduwèni kandhungan kukurbitasin C kang nduwèni kasiyat bisa ningkataké kebaling badan lan nyegah hépatitis.[1]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p (id) [1] (diaksès tanggal 16 Maret 2011)
  2. ^ (id) [2] (diaksès tanggal 16 Maret 2011)

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Timun&oldid=829785"