Apel

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Apel
Woh apel (Malus domestica)
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
divisio: Magnoliophyta
kelas: Magnoliopsida
ordo: Rosales
kulawarga: Rosaceae
Subkulawarga: Maloideae
Genus: Malus
Species: M. domestica
Jeneng binomial
Malus domestica
Borkh.

Apel iku wohe bunder-bunder, kélir kulité ana sing ijo enom, abang (enom karo tuwa), ana uga sing campuran.[1] Rasané legi ning ana uga sing radha kecut. [1]Yèn wis dioceki dagingé arubah wujud keliré dadi radha soklat , ananging tetep bisa dipangan.[1] Apel bisa di temoni ing ngendi waé ing Pulo Jawa.[1] Woh iki isa digunakaké kanggo gawé wédangan.[1] Apel kalebu tanduran taunan.[1] Apel asalé saka Asia Kulon .[1] Apel akéh urip ing dhaérah kanthi iklim sub tropis.[1] Ing Indonésia apel wis ditandur wiwit taun 1934 nganti saiki.[1] Saiki ''variétas'' apel saya dibudidayaké.[1]

Klasifikasi[sunting | sunting sumber]

  • Divisio : Spermatophyta
  • Subdivisio : Angiospermae
  • Klas : Dicotyledonae
  • Ordo : Rosales
  • Famili : Rosaceae
  • Genus : Malus
  • Spesies : Malus sylvestris Mill

Ana werna-werna variétas saka Malus sylvestris Mill iki.[2] Saben variétas nduwéni ciri utawa titikan dhéwé-dhéwé. [2]Tuladhané yaiku Rome Beauty, Manalagi, Anna, ''Princess Noble'' lan Wangli/Lali jiwo.[2] Variétas iku kalebu variétas unggulan.[2]

Apel sing terkenal ing Indonésia iku apel saking Malang, jenengé apel manalagi.[1]

Kena ing guna[sunting | sunting sumber]

Apel ngandhut vitamin C lan B.[3] Saliyané iku apel kerep dadi buah kanggo diét dadi buah substitusi sega.[3] Apel bisa dimasak dadi puding.[3] Saliyané iku apel uga bisa dirujak, digawé ''pay'', digawé jus lan dipangan kanggo buah.[3]

  • Apel bisa kanggo nambah kekiyatan balung
  • Apel bisa kanggo nyegah sakit asma
  • Apel bisa kanggo nurunake kolesterol
  • Apel bisa kanggo ngontrol diabetes
  • Apel bisa kanggo nyegah sakit kanker
  • APel saged nurunake bobot awak

Habitat[sunting | sunting sumber]

Ing Indonésia apel bisa urip subur ing dhataran tinggi.[4] Séntra produksi apel yaiku ing Malang (Batu lan Poncokusumo) lan Pasuruan (Nongkojajar), Jawa Timur.[4]Dhaérah liyané kang akéh ditanduri apel yaiku Kayumas-Situbondo, Banyuwangi, Jawa Tengah (Tawangmangu), Bali (Buleleng dan Tabanan), Nusa Tenggara Barat, Nusa Tenggara Timur lan Sulawesi Selatan.[4] Sentra penanaman apel ing donya yaiku ing Éropa, Amerika, dan Australia.[4]

Tanduran apel mbutuhaké sinar matahari kang cukup kanggo urip subur yaiku anatarané 50-60% saben dinané, luwih-luwih yèn wayah ngembang.[5] ''Suhu'' kang pas kanggo uripé apel yaiku 16-27 derajat C.[5] Déné kalembaban udara kang dibutuhaké apel kanggo urip subur yaiku75-85%.[5]

Chatetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k (id)Situs Ristek(dipunundhuh tanggal 27 April 2011)
  2. ^ a b c d (id)Trubus Online(dipunundhuh tanggal 27 April 2011)
  3. ^ a b c d (id)Vivanews(dipunundhuh tanggal 27 April 2011)
  4. ^ a b c d (id)Kompas(dipunundhuh tanggal 27 April 2011)
  5. ^ a b c (id)Suara Merdeka(dipunundhuh tanggal 27 April 2011)

Galeri[sunting | sunting sumber]


Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

]]

Delengen Uga Who-wohan
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Apel&oldid=805054"